Biologische klok beslist over ziekte of gezondheid

Je biologische klok regelt tal van lichaamsfuncties, in het bijzonder je slaap. Maar je biologische klok doet veel meer dan dat. Ze regelt je stofwisseling en is zo in belangrijke mate verantwoordelijk voor je gezondheid. Hoe werkt je biologische klok precies en kunnen we er zelf iets aan doen om ze zo goed mogelijk af te
stemmen?


Je biologsiche klok regelt vele lichaamsfuncties waaronder
je slaap. Nu kwamen wetenschappers er achter dat onze
klok mee beslist over ziekte of gezondheid
Dat je biologische klok een grote invloed heeft op je slaapkwaliteit was al langer bekend. Je biologische klok telt uiteraard 24 uur en daarvan neemt je slaap een belangrijk gedeelte voor zijn rekening. Het is echter duidelijk dat je niet de volle 24 uur kunt slapen. Het voor jouw meest geschikte tijdstip om je bed op te zoeken wordt eveneens door je biologische klok bepaald. Die klok bevindt zich in je hersenen en controleert veel meer lichaamsfuncties dan je denkt. Ze maakt naarmate de avond dichterbij komt steeds slaperiger, zodat we uiteindelijk ons bed zoeken. Is je klok goed afgesteld; dat zal je 's morgens tijdig doen ontwaken.Tal van vitale lichaamsfuncties worden door onze klok geregeld.

Voor iedereen anders

Het ritme van onze biologsiche klok is persoonlijk en dus niet voor iedereen hezelfde. Dag- en nachtmensen zijn daar het beste bewijs van. Eens je biologische klok geregeld, is het bijzonder moeilijk om het ritme ervan te wijzigen. Zo'n verstoord ritme veroorzaakt problemen bij de overgang van zomer- naar winteruur en omgekeerd.


Ziek of gezond?

Steeds meer landgenoten sukkelen met de meest uiteenlopende slaapproblemen, en ook deze zijn meestal het gevolg van een slecht werkende biologische klok. Recent onderzoek leerde wetenschappers dat je klok ook een belangrijke invloed uitoefent op de werking van je metabolisme of stofwisseling. Het verschil tussen gezondheid ziekte is groot en hangt voor een groot stuk van je stofwisseling en... je biologische klok af.

Je biologische klok bepaald mee verantwoordelijk
voor ziekte en gezondheid


Zoals reeds eerder gesteld telt je biologische klok een cyclus van 24 uur. Gedurende deze periode regelt ze niet alleen je slaapcyclus maar ook je stofwisseling en alle activiteiten die er afhankelijk van zijn. Geraakt je klok verstoord, dan zorgt dit voor allerlei gezondheidsproblemen. Je natuurlijke weerstand verzwakt en je wordt vlugger ziek. Dezelfde wetenschappers stelden vast dat je biologische klok invloed heeft het gen TLR-9. Het gelijknamige stofje speurt bacteriën en virussen op en waarschuwt tijdig je immuumsysteem. De activiteit van TLR-9 volgt de cyclus van je biologische klok. Die is dus verantwoordelijk voor de mate waarin je immuumsysteem in staat is allerlei ziekteverwekkers tijdig te detecteren.

Jetlag en je biologische klok

Naarmate er meer TLR beschikbaar, is reageert je immuumsysteem sterker, waardoor je beter bestand bent tegen allerlei ziekten en infecties. Raakt je biologische klok om de een of andere reden ontregeld, dan heeft dat dus ook ernstige gevolgen voor je gezondheid. Jetlag wordt veroorzaakt door de ontregeling van je biologische klok en kan dus voor allerlei gezondheidsklachten zorgen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn