Doorgaan naar hoofdcontent

Biologische klok beslist over ziekte of gezondheid

Je biologische klok regelt tal van lichaamsfuncties, in het bijzonder je slaap. Maar je biologische klok doet veel meer dan dat. Ze regelt je stofwisseling en is zo in belangrijke mate verantwoordelijk voor je gezondheid. Hoe werkt je biologische klok precies en kunnen we er zelf iets aan doen om ze zo goed mogelijk af te
stemmen?


Je biologsiche klok regelt vele lichaamsfuncties waaronder
je slaap. Nu kwamen wetenschappers er achter dat onze
klok mee beslist over ziekte of gezondheid
Dat je biologische klok een grote invloed heeft op je slaapkwaliteit was al langer bekend. Je biologische klok telt uiteraard 24 uur en daarvan neemt je slaap een belangrijk gedeelte voor zijn rekening. Het is echter duidelijk dat je niet de volle 24 uur kunt slapen. Het voor jouw meest geschikte tijdstip om je bed op te zoeken wordt eveneens door je biologische klok bepaald. Die klok bevindt zich in je hersenen en controleert veel meer lichaamsfuncties dan je denkt. Ze maakt naarmate de avond dichterbij komt steeds slaperiger, zodat we uiteindelijk ons bed zoeken. Is je klok goed afgesteld; dat zal je 's morgens tijdig doen ontwaken.Tal van vitale lichaamsfuncties worden door onze klok geregeld.

Voor iedereen anders

Het ritme van onze biologsiche klok is persoonlijk en dus niet voor iedereen hezelfde. Dag- en nachtmensen zijn daar het beste bewijs van. Eens je biologische klok geregeld, is het bijzonder moeilijk om het ritme ervan te wijzigen. Zo'n verstoord ritme veroorzaakt problemen bij de overgang van zomer- naar winteruur en omgekeerd.


Ziek of gezond?

Steeds meer landgenoten sukkelen met de meest uiteenlopende slaapproblemen, en ook deze zijn meestal het gevolg van een slecht werkende biologische klok. Recent onderzoek leerde wetenschappers dat je klok ook een belangrijke invloed uitoefent op de werking van je metabolisme of stofwisseling. Het verschil tussen gezondheid ziekte is groot en hangt voor een groot stuk van je stofwisseling en... je biologische klok af.

Je biologische klok bepaald mee verantwoordelijk
voor ziekte en gezondheid


Zoals reeds eerder gesteld telt je biologische klok een cyclus van 24 uur. Gedurende deze periode regelt ze niet alleen je slaapcyclus maar ook je stofwisseling en alle activiteiten die er afhankelijk van zijn. Geraakt je klok verstoord, dan zorgt dit voor allerlei gezondheidsproblemen. Je natuurlijke weerstand verzwakt en je wordt vlugger ziek. Dezelfde wetenschappers stelden vast dat je biologische klok invloed heeft het gen TLR-9. Het gelijknamige stofje speurt bacteriën en virussen op en waarschuwt tijdig je immuumsysteem. De activiteit van TLR-9 volgt de cyclus van je biologische klok. Die is dus verantwoordelijk voor de mate waarin je immuumsysteem in staat is allerlei ziekteverwekkers tijdig te detecteren.

Jetlag en je biologische klok

Naarmate er meer TLR beschikbaar, is reageert je immuumsysteem sterker, waardoor je beter bestand bent tegen allerlei ziekten en infecties. Raakt je biologische klok om de een of andere reden ontregeld, dan heeft dat dus ook ernstige gevolgen voor je gezondheid. Jetlag wordt veroorzaakt door de ontregeling van je biologische klok en kan dus voor allerlei gezondheidsklachten zorgen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…