Zo voorkom je een droge huid in de winter

Tijdens de wintermaanden krijgt ook je huid het bijzonder zwaar te verduren. Regen, wind en vriestemperaturen veroorzaken heel wat problemen. Maar ook de droge lucht binnenshuis heeft een negatieve invloed op de gezondheid van je huid. Onder invloed van al deze omgevingsfactoren droogt je huid vlugger uit en dat zorgt voor vervelende neveneffecten.
Tijdens de wintermaanden krijgt ook je huid
het bijzonder zwaar te verduren
Een droge huid is niet schadelijk voor je gezondheid, maar is wel bijzonder vervelend. Een te droge huid schilfert af, maakt je huid rood en ruw en zorgt voor vervelende jeuk. Op wat moet je letten om een droge winterhuid te voorkomen en de symptomen ervan te verzachten en tot een strikt minimum te beperken?

Wat zijn de oorzaken van een droge huid tijdens de winter? Bij normale weersomstandigheden worden de bovenste lagen van je huid gevoed door de onderliggende lagen. Op onze huid bevindt zich een laagje talg, een vettig mengsel dat ontstaat uit allerlei afvalstoffen die door je huid worden afgescheiden. Het is precies dit dunne beschermlaagje dat je huid jong, zacht en soepel houdt. Dit talglaagje voorkomt ook schadelijk vochtverlies via je huid. Als dit natuurlijk voedingsproces van de huid vanuit de diepere huidlagen en/of het dunne beschermlaagje onder invloed van de winterse weersomstandigheden wordt beschadigd, valt iedere bescherming van je huid weg. Med onder invloed van wind en lage temperaturen zal je huid uitdrogen.

Luchtvochtigheid regelt vochtgehalte van je huid

Tegen de grillen van koning winter kun je niet veel beginnen. Toch kun je preventief heel wat doen om een droge winterhuid te voorkomen. Zorg in de eerste plaats voor voldoende luchtvochtigheid in je woning. Dat is van groot belang voor het regelen van de vochtbalans van je huid. 
Een eenvoudige luchtbevochtiger in je woning brengt
de luchtvochtigheid op peil en voorkomt een zo een
droge huid
Wind, koude, schraal winterweer en de centrale verwarming zijn de voornaamste oorzaak van een relatief laag vochtigheidspercentage van de omgevingslucht, waardoor je huid vocht zal verliezen. En een droge huid is een jeukende huid. Zorg dus voor een hogere luchtvochtigheid. Dat kan dankzij de installatie van een luchtbevochtiger, maar het kan ook eenvoudig door de verwarming wat lager te schakelen of door potjes met water op de radiatoren van de centrale verwarming of  verwarmingstoestellen te plaatsen.


Geen té warme baden of douche

Té warm en té lang baden of douchen is ook nefast voor je huid. Daardoor wordt teveel vocht aan je huid onttrokken, waardoor deze eveneens zal uitdrogen. Té heet water en te krachtig afdrogen zijn eveneens nadelige. Gebruik zéker tijdens de wintermaanden badolie in plaats van het klassieke badschuim. 

Wees zuinig met zeep en badschuim

Wees inderdaad niet al té kwistig met het gebruik van zeep, badschuim en/of shampoo's. Daardoor zal de beschermlaag van je huid beschadigd worden en zal je huid uitdrogen. Geef daarom de voorkeur aan niet alkalische zeepsoorten.

Gebruik geen producten met alcohol

Alle producten voor haar- en/of huidverzorging die parfum of alcohol bevatten zijn eveneens taboe. Zowel alcohol als parfum maken deze producten veel té agressief voor je huid.

Gebruik nooit huidproducten op basis van parfum en/of
alcohol. Die zijn té agressief.
Pas ook op met sommige natuurlijke producten als lavendel, munt, citroen en eucalyptus. Deze hebben hetzelfde effect. Heb ook oog voor je reinigingsproducten. Ruil ook hier alle producten met agressieve bestanddelen en kies zoveel mogelijk voor milde bio- producten voor de schoonmaak.

Scrub dode huid weg

Scrub regelmatig dode huidcellen en huidschilfers weg, maar doe dit niet al té vaak. Ga daarbij grondig maar erg voorzichtig tewerk. Vermijdt scrubs met grote en harde korrels. Die zijn té agressief voor een gevoelige huid en tasten de berschermlaag ervan aan.

Verwen je huid met havermout

Havermout is een geschikt alternatief voor al deze agressieve producten. Havermout brengt je droge, jeukende huid weer tot rust. Gebruik daarvoor colloïdaal havermout, verkrijgbaar bij je apotheker. Strooi dit colloïdaal havermout gewoon in je badwater. Je kan het ook in je washandje doen, goed nat maken, uitknijpen en hiermee je lichaam inwrijven.

Extra tip tegen een droge huid

  • Zonnebank: Beperk je bezoek aan de zonnebank. Die zal je huid nog meer uitdrogen en huidveroudering versnellen.
  • Huidverzorging: gebruik telkens na het douche een vette crème. Deze zorgen er voor dat je huid het vocht beter vast houdt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn