Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine D kan oogveroudering stoppen

Je verouderingsproces heeft niet alleen vervelende gevolgen voor je organen, je lichaam en je huid. Ook je ogen, een bijzonder complex orgaan, ontsnappen er niet aan. Heel wat oogaandoeningen waardonder maculaire degeneratie en kararakt zijn leeftijdsgebonden. Wat kun je doen om het verouderingsproces van je ogen af te remmen? Welke oogziekten zijn leeftijdsgebonden en hoe kun je deze best behandelen?

Onze ogen, de spiegels van je ziel kan veel mis gaan.
Vele oogziekten zijn leeftijdsgebonden.Vitamine D
zou oogveroudering kunnen stoppen
De laatste jaren wordt er meer en meer onderzoek verricht naar het effect van het verouderingsproces op onze ogen. Onderzoekers van de University College van Londen ontdekten nu dat vitamine D wel eens hét middel kan zijn om het verouderingsproces van je ogen af te remmen of zelfs te voorkomen. Heel wat oog aandoeningen zijn leeftijdsgebonden met maculaire degeneratie op kop.

Ook je ogen hebben dus fel te lijden onder je leeftijd. Vooral je netvlies, dat zich aan de achterkant van je ogen bevindt, is daar sterk gevoelig aan. Cellen in je netvlies nemen het licht waar en zenden deze prikkels door naar je hersenen. Dat stelt je in staat dingen waar te nemen. Dit proces kost je veel energie,  zodat je netvlies een goede doorbloeding nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Met ouder worden ontstaan er méér afvalstoffen, die je risico op ontstekingen aanzienlijk vergroten. En deze ontstekingen zijn er oorzaak van dat je met ouder worden ook steeds slechter zullen zien.


Vitamine D tegen oogontstekingen


Recente wetenschappelijke studies naar de gevolgen van het verouderingsproces van je ogen toonden aan dat bij patiënten die regelmatig vitamine D slikten, veel minder afvalstoffen aanwezig waren. Dat maakte hen meteen ook minder gevoelig voor oogontstekingen, waardoor ze een opmerkelijke verbetering van hun gezichtsvermogen lieten noteren. Macrofagen die als het ware je immuumsysteem schoon houden, zouden daarbij een belangrijke rol spelen.

Vitamine D tegen maculaire oogdegeneratie

In de ogen van zij die dagelijkse dosis vitamine D slikten, werden ook kleinere hoeveelheden van de giftige molecule beta- amyloid gevonden. Deze molecule stapelt zich naarmate je ouder wordt meer en meer op in je ogen en bloedvaten, en ligt zo aan de basis van het ontstaan van maculaire degeneratie.

Is de macula aangetast, dan krijg je het moeilijk
met lezen en waarnemen. Vitamine D zou deze
ouderdomsziekte kunnen voorkomen
Bij patiënten met maculaire degeneratie vormt zich een zwarte vlek in het brandpunt van hun ogen.

Deze centrale zone noemt men in medische kringen gele vlek of macula. Deze bevat een heleboel receptoren die ervoor zorgen dat je kan lezen, kleuren en zelfs de kleinste details kunt waarnemen.

Het zijn meestal vijftigplussers die met deze maculaire degeneratie worden geconfronteerd. Het betreft dus een ouderdomsziekte die uiteindelijk tot volledige blindheid kan leiden. Aan de droge variant valt nog iets te doen met een antioxydante voeding, voldoende lichaamsbeweging en het stoppen met roken. Aan vochtige maculaire degeneratie is spijtig genoeg niets meer te doen.


Katarakt bij 60 plussers
Een andere leeftijdsgebonden oogaandoening die veel voorkomt bij zestigplussers is katarakt.  Het eerste symptoom dat later tot deze ziekte kan leiden is ouderdomsverzienheid. Om van dichtbij te kunnen scherpstellen, vervormt je ooglens en wordt bol. Met ouder worden wordt je oogbol ook minder soepel, waardoor ze uiteindelijk niet meer kan inzoemen. Dat is ouderdomsverziendheid. De veroudering van je ooglens is  dan niet meer te stoppen. Je lens verkleurd, wordt geelbruin en verliest haar transparantie. Het gevolg daarvan is een permanente mistsluier die je gezichtsbeeld vervormt en eveneens tot blindheid kan leiden.Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…