Vitamine D kan oogveroudering stoppen

Je verouderingsproces heeft niet alleen vervelende gevolgen voor je organen, je lichaam en je huid. Ook je ogen, een bijzonder complex orgaan, ontsnappen er niet aan. Heel wat oogaandoeningen waardonder maculaire degeneratie en kararakt zijn leeftijdsgebonden. Wat kun je doen om het verouderingsproces van je ogen af te remmen? Welke oogziekten zijn leeftijdsgebonden en hoe kun je deze best behandelen?

Onze ogen, de spiegels van je ziel kan veel mis gaan.
Vele oogziekten zijn leeftijdsgebonden.Vitamine D
zou oogveroudering kunnen stoppen
De laatste jaren wordt er meer en meer onderzoek verricht naar het effect van het verouderingsproces op onze ogen. Onderzoekers van de University College van Londen ontdekten nu dat vitamine D wel eens hét middel kan zijn om het verouderingsproces van je ogen af te remmen of zelfs te voorkomen. Heel wat oog aandoeningen zijn leeftijdsgebonden met maculaire degeneratie op kop.

Ook je ogen hebben dus fel te lijden onder je leeftijd. Vooral je netvlies, dat zich aan de achterkant van je ogen bevindt, is daar sterk gevoelig aan. Cellen in je netvlies nemen het licht waar en zenden deze prikkels door naar je hersenen. Dat stelt je in staat dingen waar te nemen. Dit proces kost je veel energie,  zodat je netvlies een goede doorbloeding nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Met ouder worden ontstaan er méér afvalstoffen, die je risico op ontstekingen aanzienlijk vergroten. En deze ontstekingen zijn er oorzaak van dat je met ouder worden ook steeds slechter zullen zien.


Vitamine D tegen oogontstekingen


Recente wetenschappelijke studies naar de gevolgen van het verouderingsproces van je ogen toonden aan dat bij patiënten die regelmatig vitamine D slikten, veel minder afvalstoffen aanwezig waren. Dat maakte hen meteen ook minder gevoelig voor oogontstekingen, waardoor ze een opmerkelijke verbetering van hun gezichtsvermogen lieten noteren. Macrofagen die als het ware je immuumsysteem schoon houden, zouden daarbij een belangrijke rol spelen.

Vitamine D tegen maculaire oogdegeneratie

In de ogen van zij die dagelijkse dosis vitamine D slikten, werden ook kleinere hoeveelheden van de giftige molecule beta- amyloid gevonden. Deze molecule stapelt zich naarmate je ouder wordt meer en meer op in je ogen en bloedvaten, en ligt zo aan de basis van het ontstaan van maculaire degeneratie.

Is de macula aangetast, dan krijg je het moeilijk
met lezen en waarnemen. Vitamine D zou deze
ouderdomsziekte kunnen voorkomen
Bij patiënten met maculaire degeneratie vormt zich een zwarte vlek in het brandpunt van hun ogen.

Deze centrale zone noemt men in medische kringen gele vlek of macula. Deze bevat een heleboel receptoren die ervoor zorgen dat je kan lezen, kleuren en zelfs de kleinste details kunt waarnemen.

Het zijn meestal vijftigplussers die met deze maculaire degeneratie worden geconfronteerd. Het betreft dus een ouderdomsziekte die uiteindelijk tot volledige blindheid kan leiden. Aan de droge variant valt nog iets te doen met een antioxydante voeding, voldoende lichaamsbeweging en het stoppen met roken. Aan vochtige maculaire degeneratie is spijtig genoeg niets meer te doen.


Katarakt bij 60 plussers
Een andere leeftijdsgebonden oogaandoening die veel voorkomt bij zestigplussers is katarakt.  Het eerste symptoom dat later tot deze ziekte kan leiden is ouderdomsverzienheid. Om van dichtbij te kunnen scherpstellen, vervormt je ooglens en wordt bol. Met ouder worden wordt je oogbol ook minder soepel, waardoor ze uiteindelijk niet meer kan inzoemen. Dat is ouderdomsverziendheid. De veroudering van je ooglens is  dan niet meer te stoppen. Je lens verkleurd, wordt geelbruin en verliest haar transparantie. Het gevolg daarvan is een permanente mistsluier die je gezichtsbeeld vervormt en eveneens tot blindheid kan leiden.Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn