Doorgaan naar hoofdcontent

Tongpacemaker stopt snurken

Maar liefst één op twee gezinnen telt een snurker in zijn rangen, de meerderheid van tongsnurkers. Een op het eerste gezicht vrij onschuldige aandoening, die op termijn nochtans voor vele problemen kan zorgen, zowel op het vlak van je gezondheid als je relatie. Er werd in wetenschappelijke middens al heel wat onderzoek verricht naar de oorzaken en behandeling van snurken, het ene middel al doeltreffender dan het andere.
Snurken verzoorzaakt niet alleen
gezondheidsproblemen, ook
vele relaties lijden er onder
Het lijkt er nu toch sterk op dat er voor vele snurkers een oplossing in zicht is. Wetenschappelijk onderzoek bracht immers aan het licht dat een implantaat, vergelijkbaar met een pacemaker, het snurkprobleem efficiënt kan aanpakken.

Het toestelletje waar in medische kringen veel wordt van verwacht, kreeg de naam Hypoglosal Nerve Stimulation System' (HNSS), en vertoont vele gelijkenissen met een klassieke pacemaker. Het apparaatje kan zodanig geprogrammeerd worden, dat het pas in werking treedt wanneer de snurker slaapt, maar het kan ook met een afstandsbediening ingeschakeld worden. Het toestel werkt in op de spieren van de tong, en zorgt er voor dat deze allemaal tegelijk samentrekken. Op die manier wordt de tong van de tongsnurkers naar voor gebracht, waardoor de luchtwegen open blijven. Je tongspieren hebben immers ook heel wat impact op het zachte weefsel in de wanden van je luchtpijp.

Interessant voor tongsnurkers

Bij tongsnurkers valt de tong en het zachte weefsel rond hun keel, als het ware achteruit in hun keel.  Daardoor vibreert het weefsel telkens wanneer lucht passeert en zo de luchtweg gedeeltelijk afsluit. In zijn meest extreme vorm is dit zelfs oorzaak van het veel ernstigere slaapapneusyndroom. Bij de obstructieve vorm van slaapapneu wordt de luchtweg en dus ook de levensbelangrijke zuurstoftoevoer volledig afgesloten. Het zijn dan de hersenen die er uiteindelijk voor zorgen dat de snurker uiteindelijk weer kan adem halen. Patiënten die lijden aan slaapapneu hebben een groter risico op het krijgen van hartaanvallen en hartberoertes, te hoge bloeddruk, oververmoeidheid en overgewicht.


Zuurstofmasker houdt luchtwegen open

Tongsnurkers worden nu geholpen met een machine die een voortdurende druk in de luchtwegen van de snurker veroorzaakt, en dit met behulp van een soort pomp, een flexibele slang en een mondmasker.
Tongsnurkers worden nu geholpen met een
luidruchtige zuurstofpomp dat het slaap-
comfort enorm beperkt
Zo worden de luchtwegen van de tongsnurker. permanent open gehouden. Dit toestel zorgt echter voor zo weinig slaapcomfort voor de snurker als zijn partner, dat opvallend weinig tongsnurkers dit toestel gebruiken.

Pacemaker voor tongsnurkers

Met de pas ontworpen behandeling van snurkers met de zogenoemde tongpacemaker, wordt een kleine electrode ingeplant naast de ondertongzenuw. Een generator, noet groter dan een klassieke pacemaker, wordt geïmplanteerd in een chirurgisch gecreëerd zakje in de borst van de patiënt. Deze generator wordt, via onderhuidse draadjes, verbonden met de electrode naast de ondertongzenuw. Minuscule sensordraadjes lopen van de generator naar de luchtpijp. Deze sensordraadjes maakt het mogelijk iedere verandering van de luchtdruk waar te nemen.

Anti- snurktips

Snurken kan in vele gevallen met enkele eenvoudige tussenkomsten doeltreffend behandeld worden. Heel wat snurkers en hun gezin denken daar nochtans anders over... Toch alvast enkele tips om het snurken preventief te voorkomen:
  • Alcohol: drink minstens twee uur voor het slapen geen geen alcoholische dranken.
  • Roken: het beste middel om snurken preventief aan te pakken is toppen met roken.
  • slaapmiddelen: bij voorkeur zoveel mogelijk vermijden.
  • Voeding: een gezonde en evenwichtige voeding werkt positief. Eet niet meer na achttien uur. 
  • Pleisters, tennisballen en kinband: kwakzalverij. Verhelpen het snurken niet, integendeel. Deze dure gadgets maken het snurkprobleem meestal alleen maar erger.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…