Doorgaan naar hoofdcontent

Tijdige screening prostaatkanker extra overlevingskans

Tot hiertoe waren wetenschappers er niet van overtuigd dat het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker de overlevingskansen van deze patiënten gunstig zou beïnvloeden. Met het jongste onderzoek aan de universiteitskliniek van Gent komt hier nu verandering in. Inderdaad, uit de resultaten van hun recent onderzoek blijkt nu dat het aantal sterfgevallen als gevolg van prostaatkanker, maar liefst met één vierde kan worden teruggedrongen. Het Universitair ziekenhuis van Gent is al jarenlang gespecialiseerd in het opsporen en de behandeling van prostaatkanker.


Prostaatkanker zorgt voor lichamelijk als geestelijk
lijden, en doet ook een relatie geen goed 
Tot dit besluit kwamen de wetenschappers na grondige analyse van alle wetenschappelijke onderzoeken over het nut van het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker. In totaal namen aan deze onderzoeken maar liefst zeshonderdduizend patiënten met prostaattumoren deel.

Meest voorkomende kanker

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende en kwaadaardige kankers bij mannen. Jaarlijks worden maar liefst honderdduizend landgenoten door deze kwaadaardige aandoening getroffen. Tot hiertoe kreeg het vroegtijdig opsporen van deze aandoening veel tegenwind, ook in wetenschappelijke kringen. Begrijpelijk, want tot voor kort was immers nog steeds geen sluitend wetenschappelijk bewijs geleverd dat een vroegtijdige screening de overlevingskansen van patiënten met prostaatkanker gunstig kon beïnvloeden.Heel wat onderzoekers waarschuwden ook voor neveneffecten als onnodige biopsie, overdiagnose en overbehandeling van deze meestal erg traaggroeiende tumoren.

Bloed- en rectaal onderzoek

Prostaatontsteking, tumoren en prostaatkanker kunnen op verschillende manieren opgespoord worden.
Prostaatkanker wordt opgespoort aan de hand van
bloed-en/of rectaal onderzoek of een biopsie.

In de eerste plaats door eenvoudig bloedonderzoek, afhankelijk daarvan gecombineerd met een rectaal onderzoek en in laatste instantie met een biopsie. De ideale screeningsmethode is tot hiertoe echter nog niet gevonden. In geen enkel land loopt momenteel een preventief screeningsprogramma dat door de overheid zowel georganiseerd als gefinancierd wordt. Dat zou nochtans zeker niet misplaatst zijn. Wereldwijd is dit immers de meest voorkomende en kwaadaardige aandoening bij mannen. Ruim 75 procent van alle patiënten met prostaatkanker is ouder dan 65.

Beperk dierlijke vetten

Een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon is ook hier het beste middel om zich preventief te wapenen tegen prostaatkanker. Beperk vette voeding en zeker vetten van dierlijke oorsprong. Overmatig alcoholgebruik en té weinig lichaamsbeweging zijn andere oorzaken voor het ontstaan van prostaatkanker.

Groeten en fruit tegen prostaatkanker

Een gezonde voeding tegen prostaat-
kanker is rijk aan groenten en fruit
Een gezonde voeding om prostaatkanker zo weinig mogelijk kansen om zich te geven zich te ontwikkelen,
bestaat ook hier voornamelijk uit (rauwe) groenten en fruit, liefst vijf proties per dag.

Een prostaatvriendelijke voeding bestaat zéker ook uit omega3- vetzuren die je vooral aantreft in vette vis als paling, zalm, sardienes, makreel en haring, en in lijnzaadolie en noten.

Groene thee, zuivelproducten op basis van soja en voldoende lichaamsbeweging zijn andere aanraders om je preventief te wapenen tegen prostaatkanker .


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…