Doorgaan naar hoofdcontent

Symptomen van ijzertekort veroorzaken bloedarmoede

Een ongezonde, té vette en calorierijke voeding is een van de belangrijkste oorzaken van ernstig ijzertekort. IJzer ondersteunt als mineraal heel wat belangrijke lichaamsfuncties, en is onmisbaar voor je gezondheid. Een tekort aan ijzer ligt dan ook aan de basis van belanghrijke aandoeningen waaronder bloedarmoede, een gebrek aan weerstand en hartfalen de belangrijkste zijn. Wat doet ijzer nu precies in je lichaam, en hoe kun je preventief ervoor zorgen dat je ijzer in balans blijft?


Spinazie is rijk aan ijzer, maar bevat ook veel nitraten.
Deze zorgen ervoor dat dit ijzer erg moeilijk door ons
lichaamwordt opnemen
Heel wat lichaamsfuncties kunnen onmogelijk functioneren met een ernstig ijzertekort. Een tekort aan ijzer is gemakkelijk op te sporen via een eenvoudig bloedonderzoek. Bij zo'n bloedonderzoek zal de arts je concentratie aan ijzer en je ijzervoorraad nagaan. IJzer is één van de belangrijkste bouwstenen van je rode bloedcellen. Bij een tekort aan ijzer ontwikkel je bloedarmoede. Hoe groter je ijzertekort, hoe groter ook je tekort aan rode bloedcellen.


Tekort aan zuurstof in je bloed

Je rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof door je bloed.  Door een gebrek aan ijzer, worden er dus te weinig van deze rode bloecellen aangemaakt, waardoor je bloed arm is aan zuurstof. Bij bloedarmoede kun je minder zware inspanningen leveren. Ondanks die minder zware inspanningen ben je vlug vermoeid, heb je hoofdpijn, krijg je het veel vlugger koud en zie je er erg bleekjes uit.


Menstruatie en zwangerschap

De belangrijkste oorzaak van ijzertekort is bloedverlies. Vooral vrouwen kampen regelmatig met ijzertekort door overvloedig menstrueren of na meerdere zwangerschappen in een relatief korte periode. Zo'n bloedverlies is gemakkelijk zélf vast te stellen, zodat je tijdig kunt ingrijpen.

Onopvallend bloedverlies

Het is anders gesteld met onopvallend en beperkt bloedverlies gedurende een langere periode.  Dat is in de eerste plaats het geval bij een maagzweer, die geregeld een klein beetje kan bloeden.

Een opgeblazen buik kan een maagzweer
verraden, die op zijn beurt bloedverlies
en ijertekort kan veroorzaken 
Een andere, en meestal onschuldige oorzaak van onopvallend bloedverlies zijn darmpoliepen en darmkanker.

Om je concentratie aan ijzer op zijn gewenste pijl te houden, moet je lichaam echter ook in staat zijn voldoende ijzer te kunnen opnemen.
Dat is meestal niet het geval bij  maagziekten als gastritis en coeliaki. Ongezonde voeding kan ook voor ijzertekort en bloedarmoede zorgen. IJzer zit vooral in vlees. Vele vegetariërs lijden dan ook aan ernstig ijzertekort.Endoscopisch maag- en darmonderzoek

Via bloedonderzoek zal de dokter een snelle diagnose stellen. Om de échte oorzaak van je ijzertekort te bepalen zal in de meeste gevallen een endoscopisch maag- en darmonderzoek uitgevoerd worden. Met een endoscoop kan de arts letterlijk in je lichaam kijken en de oorzaak van je bloedarmoede vaststellen. Lijd je door ijzertekort aan ernstige bloedarmoede, dan zul je meestal een bloedtransfusie krijgen. Bij licht ijzertekort of bloedarmoede zal men dit tekort via het slikken van ijzertabletten proberen goed te maken. Deze ijzertabletten neem je bij voorkeur op je nuchter maag. Deze neemt bijzonder slecht ijzer op, zodat ijzerpillen hoge concentraties ijzer moeten bevatten om efficiënt te zijn.

IJzer via infuus

Geven deze ijzertabletten onvoldoende resultaat, dan zal men je ijzer via een infuus toedienen. Elke oorzaak van ijzertekort moet zo vlug mogelijk behandelt worden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…