Symptomen van ijzertekort veroorzaken bloedarmoede

Een ongezonde, té vette en calorierijke voeding is een van de belangrijkste oorzaken van ernstig ijzertekort. IJzer ondersteunt als mineraal heel wat belangrijke lichaamsfuncties, en is onmisbaar voor je gezondheid. Een tekort aan ijzer ligt dan ook aan de basis van belanghrijke aandoeningen waaronder bloedarmoede, een gebrek aan weerstand en hartfalen de belangrijkste zijn. Wat doet ijzer nu precies in je lichaam, en hoe kun je preventief ervoor zorgen dat je ijzer in balans blijft?


Spinazie is rijk aan ijzer, maar bevat ook veel nitraten.
Deze zorgen ervoor dat dit ijzer erg moeilijk door ons
lichaamwordt opnemen
Heel wat lichaamsfuncties kunnen onmogelijk functioneren met een ernstig ijzertekort. Een tekort aan ijzer is gemakkelijk op te sporen via een eenvoudig bloedonderzoek. Bij zo'n bloedonderzoek zal de arts je concentratie aan ijzer en je ijzervoorraad nagaan. IJzer is één van de belangrijkste bouwstenen van je rode bloedcellen. Bij een tekort aan ijzer ontwikkel je bloedarmoede. Hoe groter je ijzertekort, hoe groter ook je tekort aan rode bloedcellen.


Tekort aan zuurstof in je bloed

Je rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof door je bloed.  Door een gebrek aan ijzer, worden er dus te weinig van deze rode bloecellen aangemaakt, waardoor je bloed arm is aan zuurstof. Bij bloedarmoede kun je minder zware inspanningen leveren. Ondanks die minder zware inspanningen ben je vlug vermoeid, heb je hoofdpijn, krijg je het veel vlugger koud en zie je er erg bleekjes uit.


Menstruatie en zwangerschap

De belangrijkste oorzaak van ijzertekort is bloedverlies. Vooral vrouwen kampen regelmatig met ijzertekort door overvloedig menstrueren of na meerdere zwangerschappen in een relatief korte periode. Zo'n bloedverlies is gemakkelijk zélf vast te stellen, zodat je tijdig kunt ingrijpen.

Onopvallend bloedverlies

Het is anders gesteld met onopvallend en beperkt bloedverlies gedurende een langere periode.  Dat is in de eerste plaats het geval bij een maagzweer, die geregeld een klein beetje kan bloeden.

Een opgeblazen buik kan een maagzweer
verraden, die op zijn beurt bloedverlies
en ijertekort kan veroorzaken 
Een andere, en meestal onschuldige oorzaak van onopvallend bloedverlies zijn darmpoliepen en darmkanker.

Om je concentratie aan ijzer op zijn gewenste pijl te houden, moet je lichaam echter ook in staat zijn voldoende ijzer te kunnen opnemen.
Dat is meestal niet het geval bij  maagziekten als gastritis en coeliaki. Ongezonde voeding kan ook voor ijzertekort en bloedarmoede zorgen. IJzer zit vooral in vlees. Vele vegetariërs lijden dan ook aan ernstig ijzertekort.Endoscopisch maag- en darmonderzoek

Via bloedonderzoek zal de dokter een snelle diagnose stellen. Om de échte oorzaak van je ijzertekort te bepalen zal in de meeste gevallen een endoscopisch maag- en darmonderzoek uitgevoerd worden. Met een endoscoop kan de arts letterlijk in je lichaam kijken en de oorzaak van je bloedarmoede vaststellen. Lijd je door ijzertekort aan ernstige bloedarmoede, dan zul je meestal een bloedtransfusie krijgen. Bij licht ijzertekort of bloedarmoede zal men dit tekort via het slikken van ijzertabletten proberen goed te maken. Deze ijzertabletten neem je bij voorkeur op je nuchter maag. Deze neemt bijzonder slecht ijzer op, zodat ijzerpillen hoge concentraties ijzer moeten bevatten om efficiënt te zijn.

IJzer via infuus

Geven deze ijzertabletten onvoldoende resultaat, dan zal men je ijzer via een infuus toedienen. Elke oorzaak van ijzertekort moet zo vlug mogelijk behandelt worden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn