Doorgaan naar hoofdcontent

Populaire eiwitdieten ongezond en slecht voor je nieren

Wie op zeer korte tijd zoveel mogelijk overtollige kilo's aan lichaamsgewicht wil kwijt spelen, stelt in de meeste gevallen al zijn hoop op een eiwitdieet. Met het overbekende dokter Frank dieet, het Dukan dieet, Montignac, Atkins en Kyalin en zovele anderen heb je aan keuzemogelijkheden beslist geen gebrek.


Een gezonde voeding bevat ook eiwitten die met
mate onmisbaar zijn voor je lichaam
Maar is zo'n eiwitdieet wel een goede, lees gezonde keuze? Tien tot vijftien kilo overgewicht kwijtspelen in een tijdspanne van amper enkele weken, is bij dergelijke diëten lang geen uitzondering. Is het wel zo gezond zoveel te vermageren in zo weinig tijd en welk effect heeft dit op je gezondheid? En even interessant, waarom heeft je lichaam deze eiwitten nodig? Het zijn Schotse wetenschappers die al deze eiwitdiëten grondig hebben doorgelicht en daarbij tot enkele verontrustende vaststellingen kwamen.


Eiwitten zijn essentiële bestanddelen in een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Ze vormen samen met koolhydraten en vetten de belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam. Koolhydraten en vetten leveren op hun beurt je de broodnodige energie om te kunnen functioneren. Eiwitten vormen de basis van alle lichaamscellen. Bij de opbouw van je celstructuur, het aanmaken van je hormonen en spierletsels zijn ze onmisbaar.

Eiwitdieet doet vlug vermageren

Je lichaam heeft al deze bestanddelen nodig om naar behoren te kunnen functioneren, maar dan wel in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. En het is op dit vlak dat bij al deze eiwit- diëten het schoentje wringt. Het eiwit- of proteïnedieet doet je razendsnel overgewicht verliezen. Het betreft een erg eenzijdig dieet, zodat slechts weinigen het langer dan enkele weken volhouden. En uitgerekend dan komt het bekende jojo- effect om het hoekje kijken.

Eiwitten en vetten onbeperkt eten

Bij al deze eiwit- of proteïnediëten draait het allemaal om hetzelfde principe. Je mag zowel eiwitten als vetten naar hartelust blijven eten, dit terwijl de inname van koolhydraten zoveel mogelijk moet beperkt worden.

In alle eiwitdiëten mag je zoveel mogelijk eiwitten
en vetten eten als je zélf wil. Er staan dus dagelijks
eieren ophet menu.
Het zijn deze crash- diëten waaronder het Dukan- en Dokter Frankdieet die zwaargewichten valse hoop geven, door in amper enkele weken tijd heel wat kilo's te verliezen. Hun hongergevoel wordt compleet uitgeschakeld.

Schadelijke voor je darmflora

Volgens de Schotse wetenschappers zijn alle eiwitdiëten zonder meer schadelijk voor je darmflora. Diegenen die deze dieten lang volhouden, geraken kunnen zelfs slachtoffers ondervoed. Eiwitdiëten beschadigen je spieren, die door het hongerende lichaam worden afgebroken.

Weinig of geen vetverlies

Ook allerlei voedingsdeskundigen waarschuwen al enige tijd voor de gevaren van deze nochtans erg populaire eiwitdiëten. Men krijgt daarbij zoals gezegd zeer vlug een verzadigd gevoel, waardoor je vlug een relatief groot aantal kilio's verliest, hoofdzakelijk vocht en spiermassa maar weinig of geen vet.  Op langere termijn zijn eiwitdiëten niet succesvol. Weinigen kunnen het niet langer dan enkele weken volhouden, omdat deze eiwitdiëten erg eenzijdig zijn. Deze diëten zijn tevens bijzonder schadelijk voor je nieren.

Wat eten en wat niet?

Een doorsnee menu in
eiwitdieet ziet erzo uit
Tijdens je eiwitdieet zijn in de allerleerste plaats allerlei vruchtensappen en de meeste broodsoorten verboden.

Wél toegestaan zijn vlees, vette vis als paling, zalm, sardines, makreel en haring, schaaldieren, eieren, alle zuivelproducten, groenten en salades. Aanraders zijn gevogelte, kip, kalkoen, eend, noten en bonen. Vooral cashew noten, walnoten, pistachenoten pinda's en sojabonen komen regelmatig op het menu van iemand die een of ander eiwitrijk dieet volgt.

Aardappelen pasta, rijst, deegwaren, brood, suikers, chocolade, allerlei fruitsappen, zoete vruchten en alcohol zijn taboe.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…