Populaire eiwitdieten ongezond en slecht voor je nieren

Wie op zeer korte tijd zoveel mogelijk overtollige kilo's aan lichaamsgewicht wil kwijt spelen, stelt in de meeste gevallen al zijn hoop op een eiwitdieet. Met het overbekende dokter Frank dieet, het Dukan dieet, Montignac, Atkins en Kyalin en zovele anderen heb je aan keuzemogelijkheden beslist geen gebrek.


Een gezonde voeding bevat ook eiwitten die met
mate onmisbaar zijn voor je lichaam
Maar is zo'n eiwitdieet wel een goede, lees gezonde keuze? Tien tot vijftien kilo overgewicht kwijtspelen in een tijdspanne van amper enkele weken, is bij dergelijke diëten lang geen uitzondering. Is het wel zo gezond zoveel te vermageren in zo weinig tijd en welk effect heeft dit op je gezondheid? En even interessant, waarom heeft je lichaam deze eiwitten nodig? Het zijn Schotse wetenschappers die al deze eiwitdiëten grondig hebben doorgelicht en daarbij tot enkele verontrustende vaststellingen kwamen.


Eiwitten zijn essentiële bestanddelen in een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Ze vormen samen met koolhydraten en vetten de belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam. Koolhydraten en vetten leveren op hun beurt je de broodnodige energie om te kunnen functioneren. Eiwitten vormen de basis van alle lichaamscellen. Bij de opbouw van je celstructuur, het aanmaken van je hormonen en spierletsels zijn ze onmisbaar.

Eiwitdieet doet vlug vermageren

Je lichaam heeft al deze bestanddelen nodig om naar behoren te kunnen functioneren, maar dan wel in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. En het is op dit vlak dat bij al deze eiwit- diëten het schoentje wringt. Het eiwit- of proteïnedieet doet je razendsnel overgewicht verliezen. Het betreft een erg eenzijdig dieet, zodat slechts weinigen het langer dan enkele weken volhouden. En uitgerekend dan komt het bekende jojo- effect om het hoekje kijken.

Eiwitten en vetten onbeperkt eten

Bij al deze eiwit- of proteïnediëten draait het allemaal om hetzelfde principe. Je mag zowel eiwitten als vetten naar hartelust blijven eten, dit terwijl de inname van koolhydraten zoveel mogelijk moet beperkt worden.

In alle eiwitdiëten mag je zoveel mogelijk eiwitten
en vetten eten als je zélf wil. Er staan dus dagelijks
eieren ophet menu.
Het zijn deze crash- diëten waaronder het Dukan- en Dokter Frankdieet die zwaargewichten valse hoop geven, door in amper enkele weken tijd heel wat kilo's te verliezen. Hun hongergevoel wordt compleet uitgeschakeld.

Schadelijke voor je darmflora

Volgens de Schotse wetenschappers zijn alle eiwitdiëten zonder meer schadelijk voor je darmflora. Diegenen die deze dieten lang volhouden, geraken kunnen zelfs slachtoffers ondervoed. Eiwitdiëten beschadigen je spieren, die door het hongerende lichaam worden afgebroken.

Weinig of geen vetverlies

Ook allerlei voedingsdeskundigen waarschuwen al enige tijd voor de gevaren van deze nochtans erg populaire eiwitdiëten. Men krijgt daarbij zoals gezegd zeer vlug een verzadigd gevoel, waardoor je vlug een relatief groot aantal kilio's verliest, hoofdzakelijk vocht en spiermassa maar weinig of geen vet.  Op langere termijn zijn eiwitdiëten niet succesvol. Weinigen kunnen het niet langer dan enkele weken volhouden, omdat deze eiwitdiëten erg eenzijdig zijn. Deze diëten zijn tevens bijzonder schadelijk voor je nieren.

Wat eten en wat niet?

Een doorsnee menu in
eiwitdieet ziet erzo uit
Tijdens je eiwitdieet zijn in de allerleerste plaats allerlei vruchtensappen en de meeste broodsoorten verboden.

Wél toegestaan zijn vlees, vette vis als paling, zalm, sardines, makreel en haring, schaaldieren, eieren, alle zuivelproducten, groenten en salades. Aanraders zijn gevogelte, kip, kalkoen, eend, noten en bonen. Vooral cashew noten, walnoten, pistachenoten pinda's en sojabonen komen regelmatig op het menu van iemand die een of ander eiwitrijk dieet volgt.

Aardappelen pasta, rijst, deegwaren, brood, suikers, chocolade, allerlei fruitsappen, zoete vruchten en alcohol zijn taboe.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn