Doorgaan naar hoofdcontent

Magnesium helpt tegen beroerte en herseninfarct

Een beroerte of herseninfarct maakt in ons land steeds meer slachtoffers, ook op jongere leeftijd. De oorzaak ervan ligt bij ons ongezond voedings- en levenspatroon met te vet en calorierijk voedsel en veel te weinig lichaamsbeweging. Dat leidt tot hart- en vaatziekte en daarbij nemen beroerte en herseninfarct een belangrijke plaats in. Door je voedingsgewoonten drastisch om te schakelen kan je dit voorkomen. En nu ontdekten wetenschappers aan het Zweedse Karolinska instituut dat extra magnesium helpt om een beroerte of herseninfarct te voorkomen. Een beroerte ontstaat wanneer een bloedvat dat een deel van de hersenen van bloed voorziet, verstopt geraakt.

Na een beroerte of herseninfarct wacht een
lange revalidatie met wisselend
resultaat
Deze Zweedse wetenschappers  zijn er inderdaad van overtuigd dat magnesiumrijk voedsel de beste bescherming is tegen een beroerte en herseninfarct. Om tot dit resultaat te komen analyseerden ze de resultaten van zeven eerder georganiseerde onderzoeken naar de invloed van magnesium op het ontstaan van een beroerte. Het gaat om onderzoeken die de laatste dertien jaar werden uitgevoerd en waar ruim 250000 mensen aan deelnamen. Deze kregen een dagelijkse dosis magnesium toegediend die varieerde tussen 242 en 471 milligram. Dat ligt ver boven de aanbevelingen van 300- 350 milligram magnesium voor mannen en 250-300 milligram voor vrouwen. Uit de resultaten van al deze onderzoeken blijkt dat zij die magnesiumrijk voedsel nemen een veel lager risico hadden op het krijgen van een beroerte of herseninfarct dan zij met een beperkte concentratie aan magnesium. Eerdere onderzoeken brachten het bloeddrukverlagend effect van magnesium aan het licht en wellicht is dat de oorzaak van de gunstige invloed op een beroerte.

Magnesiumrijke voeding

Je concentratie aan kun je natuurlijk met behulp van magnesium op peil houden. Je lichaam  neemt echter voldoende magnesium uit een gezond, gevarieerde en evenwichtige voeding.

Een verstopt bloedvat ligt meestal aan de basis
van een herseninfarct

Belangrijkste leveranciers van magnesium zijn volkoren brood en allerlei graanproducten, verse seizoensgroenten, alle soorten noten, vlees, melk en alle zuivelproducten. Je risico op een beroerte daalt met tien procent vanaf het moment dat je dagelijkse magnesiuminname met honderd milligram stijgt.

Stijve en pijnlijke spieren

Zware lichamelijke inspanningen putten je magnesiumreserves aan. Dat is er oorzaak van dat sporters geregeld geplaagd worden door krampen, vermoeide en stijve spieren.Tijdens de zwangerschap hebben ook vrouwen nood aan extra magnesium.


Tegen stress en angst

Magnesium heeft ook een relaxerend en rustgevend effect en helpt tegen angst en stress. Magnesium speelt immers een belangrijke rol bij het transport van zenuwprikkels en bij ontspanning van je spieren na een zware inspanning. Tegen stress wordt magnesium meestal toegediend in combinaties met vitaminen van de B- familie. Magnesium zorgt ook voor de gezondheid van je zenuwstelsel.

Hoge bloeddruk en hartritmestoornissen

Eddy Wally is een bekend
slachtoffer van een
herseninfarct
Een tekort aan magnesium kan hoge bloeddruk en zelfs hartritmestoornissen veroorzaken. Een te hoge bloeddruk verhoogt dan weer je risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten, beroerte en herseninfarct.

Magnesium werkt relaxerend

Magnesium heeft ook een relaxerend effect. Beperk je magnesiuminname dan wel tot 400 milligram, een té hoge dosis heeft immers het tegenovergestelde effect en veroorzaakt diarree. Kies ook voor de minst laxerende effecten van magnesium, nl magnesiumchloride, magnesiumgluconaat of magnesiumcitraat.

Tegen nierstenen

Magnesium verhoogt de oplosbaarheid van calcium en kan daardoor de ontwikkeling van nierstenen uit calciumzouten voorkomen.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…