Doorgaan naar hoofdcontent

Groter risico op kanker alvleesklier door eten rood vlees

Téveel rood vlees eten is niet gezond. Volgens wetenschappers is 500 gram rood vlees eten per week, de maximumgrens en daar is je broodbeleg zelfs inbegrepen. Rood vlees is ongezond, bewerkt rood vlees is nog slechter en is al helemaal te mijden. Rood vlees is veranwtoordelijk voor het ontstaan van alle soorten kankers. In de eerste plaats darmkanker, een bijzonder agressieve en veel voorkomende soort kanker.

Het eten van rood (bewerkt) vlees zoveel mogelijk
beperken is de beste preventie tegen allerlei
soorten kankers
 Zweedse onderzoekers deden de voorbije jaren uitgebreid onderzoek naar de invloed van het eten van rood vlees op de gezondheid van onze alvleesklier of pancreas. Uit de resultaten van deze grootschalige studie bleek dat het eten van rood vlees je risico op het ontstaan van het bijzonder moeilijk geneesbaar pancreaskanker aanzienlijk doet toenemen. Wat is de oorzaak van de ongezonde effecten van rood vlees?

Vooral mannen zijn erg gevoelg aan de negatieve gevolgen van rood en/of bewerkt vlees. Het aantal mannen dat door darmkanker wordt getroffen is bijna dubbel zo groot dan het aantal vrouwen. Welke negatieve invloed het eten van rood vlees heeft wordt bewezen door de resultaten van het jongste wetenschappelijk onderzoek dat in Zweden werd uitgevoerd. Die resultaten wezen uit dat het eten van amper enkele sneetjes wordt of salami al voldoende is om je risico op kanker van de alvleesklier met meer dan wtintig procent doet toenemen. Dagelijks eten we gemiddeld tweehonderd gram rood vlees, voldoende om dit risico met maar liefst zestig procent te vergroten. Vrouwen tonen zich ook hier het sterke geslacht. Het al oif niet eten van rood vlees heeft geen enkele negatieve invloed op hun gezondheid.

Pancreaskanker is sluipmoordenaar

Aan het Zweedse onderzoeknamen ruim zesduizend patiënten deel, allen slachtoffer van kanker aan de alvleesklier.Alvleesklierkanker of bijzonder moeilijk te genzen. Amper drie procent van alle slachtoffers overleven de eerste vijf jaar na het stellen van de diagnose. Grote boosdoener hierbij is het feit dat pancreaskanker weinig of geen merkbare symptomen veroorzaakt. Het wordt daarom niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd.

Moeilijke diagnose

Probleem is dat kanker aan de alvleesklier bijzonder moeilijk is vast te stellen. In een eerste stadium spreken de patiënten van vage klachten als lage rugpijn, daarna van een sterk verminderde eetlust en belangrijk gewichtsverlies.
Kanker aan de alvleesklier is niet
alleen agressief, maar ook
moeilijk vast te stellen en te
genezen 

Daarbij wordt niet altijd onmiddellijk aan kanker gedacht. Valt die diagnose toch, dan is het in de meeste gevallen al et laat.


Roken en alcohol even gevaarlijk

Niet alleen het eten van rood vlees  betekent een enorm risico op het krijgen van kanker aan de alvleesklier. Roken en het overmatig gebruik van alcohol zijn dat even goed. Beiden vergroten de kans op het krijgen van pancreaskanbker met maar liefst 75 procent. En ook overgewicht en zwaarlijvigheid zijn hier belangrijke risicofacoren.


Aanmaak van insuline

Ja alvleesklier zorgt onder meer voor de aanmaak van insuline en glucagon. Beiden regelen je suikerstofwisseling, en houden je suikerspiegel op een gezond peil. Je alvleesklier reageert op de hoeveelheid van suiker in je bloed. Stijgt deze concentratie, dan maakt je alvleesklier extra insuline aan. Deze extra insuline stimuleert op zijn beurt lever en spieren om extra glucose uit je bleod op te nemen. Lever én spieren slaan deze glucose op in de vorm van glycogeen en daardoor komt je bloedsuikerspiegel weer in evenwicht. Problemen met een slecht functionerende alvleesklier kan diabetes veroorzaken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…