Doorgaan naar hoofdcontent

Deze kruiden stimuleren je spijsvertering

We krijgen steeds meer en meer te kampen met allerlei spijsverteringsproblemen. Een onaangepaste voeding is daar verantwoordelijk voor. We eten té vet en te calorierijk, met alle nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Het aantal mensen met overgewicht, zwaarlijvigheid en levensbedreigend obesitas was nooit eerder zo groot en het aantal zwaargewichten wordt alsmaar jonger.

Een té vette en calorierijke voeding ligt
meestal aan de basis van een verstoorde
spijsvertering en darmflora
Spijsverteriingsproblemen moeten nochtans ernstig genomen worden en zoveel mogelijk worden vermeden. Ze liggen immers aan de basis van een verstoorde darmflora, op zijn beurt dan weer oorzaak van heel wat andere aandoeningen. Zaak is dus om je spijsvertering zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wat kun je zélf doen om dit te realiseren en zo ernstigere aandoeningen te voorkomen?

Heb je last van een verstoord spijsversteringsstelsel en liggen ook je darmen overhoop? Gebruik dan zo weinig mogelijk geneesmiddelen. Deze zullen je darmflora in vele gevallen nog meer overhoop halen.

Breng je spijsvertering op een natuurlijke manier, met behulp van allerlei kruiden weer in balans. De voornaamste kruiden om je spijsverterring te stimuleren zijn ongetwijfeld citroenmelisse, gember, kurkuma, pepermunt, venkel en rammenaas. Meer dan voldoende om aan je spijsverteringsproblemen te verhelpen.

Extra enzymen tegen té vette voeding

Eén van de kruiden voor een verstoorde spijsvertering is gember, dat  Gember in Aziatische landen al eeuwen wordt gebruikt in de keuken en in de Oosterse geneeskunde. Als plant heeft gember het uitzicht van knolselder, maar het is in de betere natuur- en bioshops ook verkrijgbaar als poeder. Het stimuleert je spijsvertering en helpt je bij het verbranden van vet en een het teveel aan caloriën. Gember bezit hoge concentraties aan eiwitverterende enzymen, nodig voor een vlotte spijsvertering en een evenwichtige darmflora. De smaak van gember doet aan peper denken, en wordt nu ook bij ons populairder. Daar wordt gember vooral gebruikt in soepen en in sauzen.

Citroenmelisse werkt ontspannend

Een kruid dat bij ons meer gebruikt wordt is citroenmelisse. Je kan dit winterharde kruid gemakkelijk zélf kweken. Maar dan moet je wel oppassen dat deze citroenmelisse in een mum van tijd niet overal in je tuin te vinden is als onkruid.

De fleurige groene blaadjes van citroenmelisse helpen je
wanneer je spijsvetering, je maag- en darmen
overhoop liggen
Het ontspant je maag en darmen, is efficiënt tegen krampen en verhelpt winderigheid. Van citroenmelisse trek je lekkere thee die helpt tegen oprispingen na een vette maaltijd. Dit kruid wordt ook gebruikt tegen spanningshoofdpijn bij angst, tegen slaapstoornissen en zenuwachtigheid. In de keuken maakt citroenmelisse zich verdienstelijk in salades, witte sauzen, in mayonaise en in zuurkool.


Kurkuma verlost je van opgeblazen gevoel

Kurkuma is eveneens aflomstig uit de Oosterse keuken en is van dezelfde familie als gember. Wij gebruiken kurkuma hoofdzakelijk als specerij, maar in bio- shops vindt je het ongetwijfeld ook in dragees en als thee's. Kurkuma geurt naar aarde en heeft een milde, bittere smaak. Deze oosterse specerij is vriendelijk voor je maag, en helpt je van je opgeblazen gevoel af.

Pepermunt tegen indigestie en transpireren

Dit kruid wordt aangeraden bij een indigestie na een zware en vette maaltijd. Daarnaast is het doeltreffend bij maag- en darmkrampen, en bij winderigheid. Pepermunt is zelfs efficiënt tegen overmatig transpireren en vind je zowel als groente, als in poedervorm. Je gebruik het om aardappelen, sauzen, kwark, erwten en fruitsalade op smaak te brengen. Met lamsvlees en allerlei soepen vormt pepermunt eveneens een bijzonder geslaagde combinatie.

Venkel past in ieder gezond dieet

Deze groente wordt vooral gestoofd, maar kan op diverse manieren klaargemaakt worden. Venkel valt op door zijn frisse anijssmaak en is in natuurwinkels ook in capsules beschikbaar.

Venkel valt op door zijn vorm
en frisse anijssmaak
Venkel vind je ook onder de vorm van capsules, poeder en zelfs in essentiële oliën. Deze groente past in ieder gezond dieet. Het helpt je vermageren en is een must tegen een indigestie, krampen en winderigheid.

Rammenaas uitstekend als ontgifter

Naast het stimuleren van je spijsvertering, je maag en darmen is rammenaas ook bijzonder geschikt om je lichaam te ontgiften en een grondige schoonmaakbeurt te geven. Rammenaas heeft een opvallende, scherpe smaak die je kunt verzachten door te koken of door er een snuifje zout aan toe te voegen. Je eet rammenaas  op je boterham, in frisse salades, gestoofd als groente, in platte kaas en in yoghurt en bij gebakken rood vlees en eten als een gezonde snack.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…