Doorgaan naar hoofdcontent

Antidepressiva tegen opvliegers in menopauze

Opvliegers. Vrouwen in de menopauze kunnen er over meepraten. Opvliegers zijn immers een van de meest voorkomende en vervelendste gevolgen van de menopauze die zich gemiddeld vanaf vijftig jaar manifesteert. Tot hiertoe zocht men meestal zijn toevlucht tot een hormonenkuur, om deze opvliegers te bestrijden.


Opvliegers en stemmingswisselingen zijn de
belangrijkste klachten van vrouwen in de
menopauze
Tijdens zo'n opvliegers gaat je lichaamstemperatuur naar omhoog en verwijderen je bloedvaten onder je huid. Op die manier wil je lichaam zijn oplopende temperatuur kwijt aan de buitenlucht. Een rode huid en overmatig transpireren zijn de gevolgen.
Bij vrouwen die last hebben van deze opvliegers, verloopt dit proces spontaan. Maar liefst 75 procent van alle vrouwen in de menopauze kampen met opvliegers.


Afwijking in bloedvaten

Tijdens recent wetenschappelijk onderzoek aan de gerenomeerde Universiteit van het Schotse Glasgow, kwamen onderzoekers tot de vaststelling dat vrouwen die last hebben van opvliegers tijdens hun menopauze afwijkingen vertoonden aan hun bloedvaten. Daaruit blijkt dat de bloedvaten van vrouwen met opvliegers zich gemakkelijker open zetten dan bij hun leeftijdsgenoten die met deze opvliegers niet werden geconfronteerd.

Gelukshormoon serotonine

Het proces dat opvliegers veroorzaakt, speelt zich blijkbaar voor een belangrijk deel af in je hersenen. Tijdens het jongste wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Glasgow kregen de deelnemende vrouwen verschillende soorten medicatie toegediend.Serotonine of het gelukshormoon is aanwezig in vele 
antidepressiva en helpt vrouwen helpt bij opvliegers
en stemmingswisselingen
Een deel ervan kreeg anti- depressiva, een bloedverlager, of  een hormonentherapie te slikken. Voor anderen was enkel een placebo voorzien.

Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek aan een hormonentherapie werden onderworpen, hadden 75 procent minder of geen last meer van opvliegers.

Antidepressiva hielp 60 procent van de vrouwen en dat is voor wetenschappers een nieuw gegeven.

Volgens hen heeft alles te maken met de aanwezigheid van serotonine in het antidepressivium Venlafaxine. Serotonine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd.

Het heeft een gunstige invloed op je hersenen en je bloedvaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…