Antidepressiva tegen opvliegers in menopauze

Opvliegers. Vrouwen in de menopauze kunnen er over meepraten. Opvliegers zijn immers een van de meest voorkomende en vervelendste gevolgen van de menopauze die zich gemiddeld vanaf vijftig jaar manifesteert. Tot hiertoe zocht men meestal zijn toevlucht tot een hormonenkuur, om deze opvliegers te bestrijden.


Opvliegers en stemmingswisselingen zijn de
belangrijkste klachten van vrouwen in de
menopauze
Tijdens zo'n opvliegers gaat je lichaamstemperatuur naar omhoog en verwijderen je bloedvaten onder je huid. Op die manier wil je lichaam zijn oplopende temperatuur kwijt aan de buitenlucht. Een rode huid en overmatig transpireren zijn de gevolgen.
Bij vrouwen die last hebben van deze opvliegers, verloopt dit proces spontaan. Maar liefst 75 procent van alle vrouwen in de menopauze kampen met opvliegers.


Afwijking in bloedvaten

Tijdens recent wetenschappelijk onderzoek aan de gerenomeerde Universiteit van het Schotse Glasgow, kwamen onderzoekers tot de vaststelling dat vrouwen die last hebben van opvliegers tijdens hun menopauze afwijkingen vertoonden aan hun bloedvaten. Daaruit blijkt dat de bloedvaten van vrouwen met opvliegers zich gemakkelijker open zetten dan bij hun leeftijdsgenoten die met deze opvliegers niet werden geconfronteerd.

Gelukshormoon serotonine

Het proces dat opvliegers veroorzaakt, speelt zich blijkbaar voor een belangrijk deel af in je hersenen. Tijdens het jongste wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Glasgow kregen de deelnemende vrouwen verschillende soorten medicatie toegediend.Serotonine of het gelukshormoon is aanwezig in vele 
antidepressiva en helpt vrouwen helpt bij opvliegers
en stemmingswisselingen
Een deel ervan kreeg anti- depressiva, een bloedverlager, of  een hormonentherapie te slikken. Voor anderen was enkel een placebo voorzien.

Bij de vrouwen die tijdens het onderzoek aan een hormonentherapie werden onderworpen, hadden 75 procent minder of geen last meer van opvliegers.

Antidepressiva hielp 60 procent van de vrouwen en dat is voor wetenschappers een nieuw gegeven.

Volgens hen heeft alles te maken met de aanwezigheid van serotonine in het antidepressivium Venlafaxine. Serotonine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd.

Het heeft een gunstige invloed op je hersenen en je bloedvaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn