Zo kun je haarroos voorkomen

We besteden steeds meer aandacht aan ons uiterlijk en doen er dan ook alles aan om er zo lang mogelijk goed uit te zien. Een glanzende, volle haardos is daarbij van groot belang. Met ouder worden verliest je haar zijn glans, verkleurd en wordt je geconfronteerd met haaruitval en kaalheid. Dat is niet alles, want ruim de helft van de mensen heeft last van roos.
Haarroos of haarschilfers is dikwijls de voorbode van
haaruitval

Grijp je niet snel in, dan is haarroos of haarschilfers in vele gevallen een voorbode van haaruitval. Wat is haarroos nu precies, en wat kun je er aan doen om het te voorkomen? Wordt je toch slachtoffer van haarroos, dan moet je zéker niet met je handen in het haar te blijven zitten. Er zijn inderdaad voldoende middelen ter beschikking om deze veel voorkomende kwaal doeltreffend te behandelen.Wie met haarschilfertjes wordt geconfronteerd, moet zich zeker niet schuldig voelen, het is de normaalste zaak van de wereld. Over gans je lichaam schilferen voortdurende dode huidcellen af. Op die manier kunnen vormen er zich steeds nieuwe huidcellen. Bij mensen met haarroos vernieuwen zich de huidcellen van hun hoofd veel sneller dan normaal het geval is. Dat versnelde proces veroorzaakt uiteraard ook veel meer oude en dode huidcellen, die uiteindelijk loskomen. Een rode en jeukende hoofdhuid, en witte schilfertjes die zowel je haar als je kleding ontsieren, zijn het uiteindelijke resultaat. Hoe donkerder je haarkleur en je kleding, hoe meer haarroos opvalt.

Hoofdschimmel is de oorzaak

Grote boosdoener bij het ontstaan van huidschilfers is een schimmel. Je moet daarbij niet verwonderd opkijken, want deze is aanwezig op ieder hoofd. Sommigen zijn er echter extra gevoeliger aan.
Een hoofdhuidschimmel is mede
verantwoordelijk voor
haarschilfertjes
Er zijn nog een aantal bijkomende factoren die het ontstaan van haarroos in de hand werken. Stress, hormonale schommelingen, een verminderde afweer en/of een ongezonde voeding werken het ontstaan en het verergeren van haarroos in de hand. Ook negatieve omgevingsfactoren als lucht- en milieuverontreiniging, onaangepaste of té agressieve haarverzorgingsproducten, allerlei haarbehandelingen en föhnen kunnen eveneens haarroos veroorzaken.


Haarschilfers seizoensgebonden

Aan de hand van de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek, blijkt dat haarroos seizoensgebonden is. Velen hebben er tijdens de winternmaanden veel meer last van. We vertoeven dan meestal in goed verwarmde lokalen, waardoor je hoofdhuit uitdroogt en de kans op haarroos verhoogt. Mannen hebben veel vaker last van haarschilfertjes dan vrouwen. Soms verdwijnt haarroos vrij vlug, anderen worden er dan weer voortdurend door geplaagd. Kinderen  en ouderen hebben weinig of niet met haarroos te kampen.


Haarroos niet verwarren met psorias

Haarroos mag je niet verwarren met psorias, een ernstige huidaandoening. Wordt je ook op andere plaatsen van je lichaam met zilverkleurige huidschilfers geconfronteerd, waarbij je hoofdhuid ernstig ontstoken geraakt of zelfs gaat bloeden? Raadpleeg dan zéker je huisarts of een dermatoloog. De kans is dan immers groot dat je met psoriasis te doen hebt, en dat vraagt een aangepaste behandeling.

Breng je hoofdhuid weer in balans

Een regelmatige behandeling met antiroosproducten is de enigste oplossing voor dit probleem. Deze producten brengen je hoofdhuid weer in balans. Ze bevatten ingrediënten die de celgroei afremmen en je hoofdhuid weerbaarder maken tegen de omgevingsfactoren die mede aan de basis liggen van het ontstaan van haarschilfertjes. Wanneer je de behandeling stopt, is de kans groot dat de schilfertjes zich binnen de kortste keren weer manifesteren. Het regelmatige gebruik van deze antiroosproducten is dus aan te raden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos