Neem een skiduim steeds ernstig

Nog eventjes doorbijten en de kerstexamens liggen achter de rug, zodat je met het ganse gezin volop van je wintervakantie kun genieten. Genieten? Voor anderen zal het inderdaad weer afzien worden. Jaarlijks doen immers meer en meer landgenoten beroep op de gipsvluchten waarmee ze vroegtijdig huiswaarts keren. Gebroken benen, armen en polsbreuken maken de meerderheid uit van de kwetsuren die op en langs de skipistes worden opgelopen.

Vele toeristen komen met een
skiduim naar huis, die nog
teveel wordt onderschat
Dat wil lang niet zeggen dat je tijdens je winterse skivakantie geen andere, en eveneens erg vervelende kwetsuren kunt oplopen. Eén ervan is de skiduim, een blessure die nog steeds erg wordt onderschat, maar best ernstig wordt genomen om verwikkelingen te vermijden. Hoe ontstaat eigenlijk zo'n skiduim? Wat zijn de symptomen en hoe wordt je skiduim behandeld?

Jaarlijks zoeken honderdduizenden Belgen de sneeuw op om hun batterijen weer op te laden. Valpartijen op en/of langs de skipistes zijn schering en inslag. Meestal loopt het goed af, maar als gevolg van de groeiende drukte in de meest populaire skigebieden, komen steeds meer landgenoten gewond terug naar huis. Breuken van allerlei ledematen zijn de meest voorkomende kwetsuren. Minder bekend maar daarom zeker niet minder ernstig, is de skiduim.

Een skiduim is een ernstig letsel aan het ulnaire collaterale ligament van het duimgewricht. Dat is de gewrichtsband die moet voorkomen dat je duim teveel naar achter of opzij buigt. Het is deze collaterale gewrichtsband die je duim als het ware op zijn meest ideale plaats houdt. Bij een skiduim wordt deze gewrichtsband als gevolg van een val ontwricht. Bij een val met de ski's, blijft je duim meestal achter je skistok hangen, met alle nare gevolgen vandien. Je duim buigt dan zo ver naar achter, dat zijn gewrichtsband afscheurt.

Laat je skiduim spalken


Onderschat zo'n skiduim niet. Om alle kansen op volledige genezing te vrijwaren, ga je met je skiduim zo vlug mogelijk naar een ziekenhuis. Doe dit zéker binnen de drie dagen na het ongeval.Is de gewrichtsband van je duim verrokken of gedeeltelijk afgescheurd, dan zal men in het ziekenhuis met behulp van een spalk je duimgewricht weer op zijn plaats proberen te krijgen. Bij het spalken van je duim zorgt men ervoor dat er weinig of geen druk meer op je duimgewricht staat. De spalk blijft maximum twee weken rond je duim. Om je duim weer soepel te kunnen bewegen, volgen nog eens vier weken kiné.
Bij een gedeeltelijk gescheurde gewrichtsband
voldoet een spalk. Meestal is operatief
ingerijpen onafwendbaar

Operatief ingrijpen onafwendbaar


In veruit de meeste gevallen is er een operatie nodig om alles weer op zijn plaats te krijgen. Tijdens dit operatief ingrijpen wordt je duim terug aan het bot bevestigd. Deze operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Daarna wordt je duim in het gips gelegd die er na gemiddeld vier weken weer af mag.
Om je duim weer soepel te kunnen bewegen en hard littekenweefsel rond je duim te voorkomen, volgen een reeks aangepaste oefeningen bij de kiné. De revalidatie bedraagt in dit geval al vlug zo'n twaalf weken.

Reacties