Doorgaan naar hoofdcontent

Neem een skiduim steeds ernstig

Nog eventjes doorbijten en de kerstexamens liggen achter de rug, zodat je met het ganse gezin volop van je wintervakantie kun genieten. Genieten? Voor anderen zal het inderdaad weer afzien worden. Jaarlijks doen immers meer en meer landgenoten beroep op de gipsvluchten waarmee ze vroegtijdig huiswaarts keren. Gebroken benen, armen en polsbreuken maken de meerderheid uit van de kwetsuren die op en langs de skipistes worden opgelopen.

Vele toeristen komen met een
skiduim naar huis, die nog
teveel wordt onderschat
Dat wil lang niet zeggen dat je tijdens je winterse skivakantie geen andere, en eveneens erg vervelende kwetsuren kunt oplopen. Eén ervan is de skiduim, een blessure die nog steeds erg wordt onderschat, maar best ernstig wordt genomen om verwikkelingen te vermijden. Hoe ontstaat eigenlijk zo'n skiduim? Wat zijn de symptomen en hoe wordt je skiduim behandeld?

Jaarlijks zoeken honderdduizenden Belgen de sneeuw op om hun batterijen weer op te laden. Valpartijen op en/of langs de skipistes zijn schering en inslag. Meestal loopt het goed af, maar als gevolg van de groeiende drukte in de meest populaire skigebieden, komen steeds meer landgenoten gewond terug naar huis. Breuken van allerlei ledematen zijn de meest voorkomende kwetsuren. Minder bekend maar daarom zeker niet minder ernstig, is de skiduim.

Een skiduim is een ernstig letsel aan het ulnaire collaterale ligament van het duimgewricht. Dat is de gewrichtsband die moet voorkomen dat je duim teveel naar achter of opzij buigt. Het is deze collaterale gewrichtsband die je duim als het ware op zijn meest ideale plaats houdt. Bij een skiduim wordt deze gewrichtsband als gevolg van een val ontwricht. Bij een val met de ski's, blijft je duim meestal achter je skistok hangen, met alle nare gevolgen vandien. Je duim buigt dan zo ver naar achter, dat zijn gewrichtsband afscheurt.

Laat je skiduim spalken


Onderschat zo'n skiduim niet. Om alle kansen op volledige genezing te vrijwaren, ga je met je skiduim zo vlug mogelijk naar een ziekenhuis. Doe dit zéker binnen de drie dagen na het ongeval.Is de gewrichtsband van je duim verrokken of gedeeltelijk afgescheurd, dan zal men in het ziekenhuis met behulp van een spalk je duimgewricht weer op zijn plaats proberen te krijgen. Bij het spalken van je duim zorgt men ervoor dat er weinig of geen druk meer op je duimgewricht staat. De spalk blijft maximum twee weken rond je duim. Om je duim weer soepel te kunnen bewegen, volgen nog eens vier weken kiné.
Bij een gedeeltelijk gescheurde gewrichtsband
voldoet een spalk. Meestal is operatief
ingerijpen onafwendbaar

Operatief ingrijpen onafwendbaar


In veruit de meeste gevallen is er een operatie nodig om alles weer op zijn plaats te krijgen. Tijdens dit operatief ingrijpen wordt je duim terug aan het bot bevestigd. Deze operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Daarna wordt je duim in het gips gelegd die er na gemiddeld vier weken weer af mag.
Om je duim weer soepel te kunnen bewegen en hard littekenweefsel rond je duim te voorkomen, volgen een reeks aangepaste oefeningen bij de kiné. De revalidatie bedraagt in dit geval al vlug zo'n twaalf weken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…