Kater vlugger verjagen na avondje stappen

Na een avondje uit worden velen geconfronteerd met de gevolgen van een koppige kater, die zich zomaar niet zonder slag of stoot laat verdrijven. De gevolgen van zo'n kater verwijnen uiteindelijk wel vanzelf, maar hoe vlugger je ervan verlost geraakt, hoe beter. Tegen overmatig alcoholgebruik bestaan allerlei huis- , tuin- en keukenmiddeltjes, maar hoe doeltreffend zijn ze?
Een kater na een avondje doorzakken, laat zich
niet zomaar verdrijven. Alle hulp is welkom
Voor al diegenen die regelmatig met de gevolgen van een kater te kampen krijgen, is er bijzonder goed nieuws. Er is inderdaad een geneesmiddel op komst dat een kater zo vlug mogelijk moet doen verdwijnen. Ondertussen staan wel de eindejaarsfeesten voor de deur en, ondanks de waakzaamheid van Bob, zullen velen in een ongelijke strijd met een kater verwikkeld raken. Hoe voorkom je zo'n  alcoholkater en, als je er eenmaal toch mee opgescheept zit, hoe geraak je er dan zo vlug mogelijk van verlost?

Amerikaanse wetenschappers kondigen een nieuw en blijkbaar afdoend geneesmiddel tegen het overmatig drinken van alcohol aan. Dit nieuwe geneesmiddel, dat de naam 'Blowfisch' meekreeg, komt in tabletvorm op de markt, is oplosbaar in water en zal 1000 mg aspirine, 120 mg cafeïne en een maagkalmerend middel bevatten. Deze cocktail moet je uiteindelijk vlugger van je kater afhelpen.
In wetenschappelijke kringen kijkt men de komst van deze anti- katerpil  zeker niet eensgezind positief tegemoet. Volgens tegenstanders zal men zo het alcoholgebruik en het comazuipen alleen maar aanmoedigen.


Uitdrogende effecten van alcohol

Iedereen van ons heeft ongetwijfeld al weleens met zo'n alcoholkater kennis gemaakt. De oorzaak van zo'n kater ligt hem hoofdzakelijk bij het uitdrogend effect van alcohol, maar lang niet alleen daar aan. Ook de aanwezigheid van allerlei additieven om de smaak en het bewaren van alcohohoudende dranken te bevorderen spelen daarbij een belangrijke rol. Deze smaak- en/of bewaarmiddelen worden veelal toegevoegd aan rode wijn en aan stevigere drankjes als porto, cognac, whisky en scherry.

Een alcoholkater komt pas later maar laat altijd 
vervelende sporen na
De symptomen van een kater zijn bekend: hevige hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, een droge mond, slaapstoornissen , een onlesbare dorst, stress, onrust en vlug geïrriteerd zijn.


Drink zéker geen koffie

In afwachting van het nieuwe geneesmiddel, beschik je uiteraard ook over allerlei huis- , tuin- en keukenmiddeltjes om de vervelende gevolgen van een kater tot een minimum te beperken. Het ene middel al wat efficiënter dan het andere. De doeltreffendheid verschilt van persoon tot persoon, en zéker ook van de hoeveelheid alcohol die je naar binnen goot. Drink echter géén koffie of thee, en zéker geen alcohol zoals de volkswijsheden willen. Dat zal enkel je maag nog méér irriteren en je misselijkheidsgevoel verhogen. Drink bij voorkeur zoveel mogelijk water om de uitdrogingsverschijnselen van té veel alcohol tegen te gaan. Gebruik eventueel een pijnstiller tegen je hoofdpijn en een maagzuurbindend geneesmiddel tegen je misselijkheid.Honing doet alcohol versneld verbranden

Het gebruik van extra suiker zal het alcoholgehalte in je bloed versneld verbranden. Geef daarbij steeds de voorkeur aan natuurlijke suikers (fructose) zoals je die in hoge concentraties terug vindt in  allerlei verse fruit- en vruchtensappen en in honing. Het eten van zoete voedingsstoffen helpt eveneens de alcohol versneld uit je bloed te verdrijven.

Natuurlijke suikers als honing
zullen alcohol versneld verbranden
Kater voorkomen

Je kan uiteraard steeds beter voorkomen dan genezen, en dat is zeker ook hier het geval. Er zijn inderdaad enkele hulpmiddeltjes die kunnen voorkomen dat je tijdens een avondje doorzakken al té vlug dronken wordt.

Eet voor je gaat stappen een flinke portie vette voeding. Dat legt een stevige bodem , waardoor de alcohol veel minder snel door je bloed wordt opgenomen.
Ga tijdens je avondje uit zo doordacht mogelijk tewerk, en drink afwisselend een alcoholhoudende drank en water. Dat zal de alcohol flink verdunnen, zodat je veel beter de strijd met je alcoholkater kunt aangaan.

Reacties