Doorgaan naar hoofdcontent

Groenten en fruit beperken risico op longkanker

Groenten en fruit zijn onmisbaar in een gezond, gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Ze staan dan ook centraal in ieder efficiënt dieet. Maar het eten van groenten en fruit heeft nog vele andere positieve eigenschappen voor je gezondheid. Groenten  en fruit houden ons niet alleen op ons streefgewicht, ze verhogen ook onze lichamelijke weerstand, hebben een gunstige invloed op ons verouderingsporoces en houden zelfs onze ogen en gezichtsvermogen in conditie.


Dagelijks eten van een zo groot mogelijke variatie
van groenten en fruit, verkleint het risico op
longkanker, vooral bij rokers
En tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken kwam nu ook de doeltreffendheid van groenten en fruit tegen vooral longkanker aan het licht. Verstokte rokers hebben vooral baat bij het dagelijks eten van voldoende vers fruit en (rauwe) groenten.

Het onderzoek naar het effect van het al of niet eten van  groenten en fruit werd gevoerd aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en het UMC Sint Radboud in het Nederlandse Nijmegen. Gezocht werd naar de relatie tussen het eten van vers fruit en (rauwe) groenten en het ontstaan van longkanker. Tijdens deze onderzoeken waar bijna tweeduizend personen uit tien Europese landen aan deelnamen, werd ook nagegaan of het eten van groenten en fruit enige invloed had op het ontstaan van blaas- en prostaatkanker.

Variatie aan groenten belangrijkst

Al deze onderzoeken leerden dat het niet de hoeveelheid groenten van belang is voor het verkleinen van je kans op longkanker. De zo groot mogelijke variatie aan groenten is het belangrijkste wapen tegen het beperken van de kansen op het ontstaan van longkanker.


Hoeveelheid fruit primordiaal


Bij fruit werd het omgekeerde fenomeen vastgesteld. Hier speelt de variatie aan fruit een ondergeschikte rol aan de hoeveelheid. Wélke soort fruit je eet is inderdaad minder belangrijk. Hoe meer fruit je dagelijks naar binnen werkt, hoe kleiner de kans op het ontstaan van kanker.Gerelateerd aan... rokenHet eten van groenten en fruit tegen longkanker wordt uiteraard gerelateerd aan al of niet roken.
Dergelijke longen zijn het resultaat van een
levenlang verstokt roken
Het eten van groenten en fruit heeft vooral een positieve invloed op het ontstaan van plaveiselcelkanker, een soort kanker dat in hoofdzaak bij (verstokte) rokers wordt vastgesteld. Uit al deze studies bleek ook nog dat het eten van groenten en fruit geen of weinig invloed heeft op het ontstaan van blaas- en/of prostaatkanker.Veroudering ogen voorkomen


Het eten van groenten en fruit is niet alleen noodzakelijk om zo dicht mogelijk jouw streefgewicht te benaderen, de kans op langkanker zoveel mogelijk te verkleinen en je lichaam regelmatig én grondig te ontgiften. Om zowel je ogen als je gezichtsvermogen in conditie te houden, is het eten van groenten en fruit van groot belang. Beiden zijn vooral positief bij het voorkomen van veel voorkomende en leeftijdsgebonden oogziekten.

Het eten van vijf porties groenten en fruit
beschermt onze ogen tegen allerlei
leeftijdsgebonden oogsziekten

Deze ontstaan in de eerste plaats als gevolg van de oxydatie van lichaamscellen dat ons verouderingsproces in gang zet én oogslijtage in de hand werkt. Vitaminen, mineralen en antioxydanten die het ouderomsproces in toom houden vind je vooral terug in broccollie, peulvruchten, spinanzie, tomaten en kiwi's. Het eten van minstens vijf porties groenten en fruit per dag is noodzakelijk om al de positieve invloed ervan op je gezondheid te ervaren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…