Borstvoeding verkleint risico op kanker

Kanker. De diagnose ervan valt als een donderslag bij heldere hemel. Zowel het onderzoek als de behandeling van deze vreselijke ziekte onderging de laatste jaren een opmerkelijke evolutie. Ondanks al deze inspanningen, werd tot hiertoe nog geen doeltreffend geneesmiddel tegen deze sluipmoordenaar gevonden. Wetenschappers ontdekten wél allerlei nieuwe geneesmiddelen om de ziekte of te remmen en onder controle te houden.
Regelmatig en doorgedreven onderzoek verkleinden
aanzienlijk het risico op borstkanker
Recente resultaten van wetenschappelijke onderzoeken die aan befaamde Britse universiteiten  werden uitgevoerd, tonen nu aan dat we voor een belangrijk deel zélf verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kanker. Een aangepaste levensstijl en een gezond voedingspatroon zetten je nochtans een flink eind op weg om je risico op allerlei soorten kanker drastisch te verkleinen.

Heel wat landgenoten waarbij één of andere vorm van kanker werd vastgesteld, reageert fatalistisch, en schrijft het ontstaan van de ziekte toe aan het noodlot. Tijdens recente wetenschappelijk onderzoek kwam men echter tot de vaststelling dat het ontstaan van kanker lang niet altijd aan toeval moet worden toegeschreven. Je kan zélf veel doen om het kanker te voorkomen. Een aangepaste, lees gezonde voeding en levensstijl kunnen al veel helpen. Uit al deze onderzoeken bleek ook dat de meerderheid der kankers veroorzaakt wordt door roken, overgewicht en obesitas, overmatig alcoholgebruik en ongezonde voeding. Minder bekend tot hiertoe was dat het niet geven van borstvoeding eveneens aanleiding kan geven tot het ontstaan van (borst)kanker. Je levensstijl aanpassen, gezonde voeding en zoveel negatieve omgevingsfactoren uitschakelen kunnen je risico op het krijgen van kanker aanzienlijk terug dringen.


Geef borstvoeding als het kan

Dat het al of niet geven van borstvoeding kanker kan veroorzaken, was tot voor kort dus minder bekend. Daar kwam met de recente wetenschappelijke onderzoeken aan Britse universiteiten verandering in. Dankzij regelmatig en doorgedreven onderzoek slaagde men erin borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Het al of niet geven van borstvoeding beïnvloed het
risico op borstkanker aanzienlijk
Volgens recente cijfers zouden in ons land jaarlijks bij zo'n 1500 vrouwen die hun baby flesvoeding gaven, borstkanker worden vastgesteld. Dat lijkt misschien niet zo veel,  maar de omvang daarvan wordt pas duidelijk wanneer je weet dat vrouwen per twaalf maanden dat borstvoeding wordt gegeven, hun kans op het krijgen van (borst) kanker met méér dan vijf procent daalt.


Lagere dosis kankerhormonen

De reden hiervan ligt in de concentratie aan oestrogeen en progesteron, twee hormonen waarvan eerder reeds werd aangetoond dat ze het risico op kanker vergroten. Dankzij het geven van borstvoeding, verlaagt het niveau van beide hormonen in het bloed van vrouwen die wél voor borstvoeding kozen. Borstvoeding helpt vrouwen zich te ontdoen van dié lichaamscellen die DNA- schade opliepen, en op die manier (borst)kanker kunnen veroorzaken.


Roken en alcohol grootste boosdoeners


Ondanks alle ontradingsmaatregelen van de overheid was, is en blijft roken de grootste boosdoener bij het ontstaan van  kanker. Volgens de Britse wetenschappers is roken verantwoordelijk voor het ontstaan van méér dan vijfentwintig procent van alle kankergevallen.

Ben jij een verstokte roker? Dan zien je
longen er zo uit...
Longkanker staat daarbij uiteraard met voorsprong bovenaan, op de voet gevolgd door nier- , blaas- en prostaatkanker. Lever- , mond- en keelkanker hebben weliswaar in mindere mate hun ontstaan aan roken te danken.
Het overmatig gebruik van alcohol is eveneens een factor die het ontstaan van allerlei soorten kankers negatief beïnvloed. Darm- en borstkanker, maar ook mond- en keelkanker zijn meestal het gevolg van het drinken van (teveel) alcoholische dranken.

Voeding en overgewicht

Slechte voedingsgewoonten vergroten je risico op kanker. Om dit risico zoveel mogelijk tge beperken eet je zo weinig mogelijk vette voeding, rood vlees en beperk je het gebruik van zout. Vervang deze ongezonde voeding door vette vissoorten als paling, zalm, makreel, sardines en haring, en eet meer vers fruit en (rauwe) groenten. Ongezonde voeding veroorzaakt overgewicht en obesitas, oorzaak van hoofdzakelijk darm- en borstkankers maar ook voor meer dan vijf procent aanleiding tot het ontstaan van allerlei andere kankers.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos