Doorgaan naar hoofdcontent

Aangepaste voeding verjongingskuur voor je hersenen

We willen allemaal ons ouderdomsproces te snel af zijn, om er zo lang mogelijk goed én jong uit te zien. Dat je met een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding de ontwikkeling van ouderdomsrimpels en kraaienpootjes kunt uitstellen en in sommige gevallen zelfs voorkomen, was al langer geweten.  Maar heb je bij dit alles al wel eens stil gestaan dat ook je hersenen best zo'n opkikker kunnen gebruiken om jong én vitaal te blijven?

Je hersenen hebben, net als je lichaam
nood aan een aangepaste voeding om hun
verouderingsproces te stoppen
Was je zich ervan op de hoogte dat er even goed aangepast voedsel bestaat dat jouw hersenen gezond en in conditie kunt houdt?

We eten met z'n allen veel te veel. Overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas zijn hiervan het resultaat. En het aantal landgenoten met overgewicht neemt nog steeds van jaar tot jaar toe.
Nu ontdeken Italiaanse wetenschappers dat uitgerekend té veel en té vette voeding de veroudering van je brein extra in de hand werkt. Een beperkte calorie- inname helpt je hierbij meer dan één handje.

Tijdens recente wetenschappelijk onderzoeken ontdekten men dat de molecule CREB 1 een hoofdrol speelt bij dit alles. Deze molecule wordt geactiveerd in je hersenen, en dan zéker bij de start van ieder dieet. Deze molecule is betrrokken bij het goed functioneren van je hersenen en de veroudering ervan.

Calorie- arm dieet

Om je streefgewicht zo dicht mogelijk te benaderen en je verouderingsproces zoveel mogelijk af te remmen, volstaat een calorie- arm dieet. Met zo'n dieet schroeft men je calorie- iname met zo'n zeventig procent terug. Dat verlengt je leven aanzienlijk, maakt komaf met overgewicht , stopt suikerziete, je gaat cognitief weer beter functioneren,  je geheugen krijgt een extra steuntje, je wordt minder agressief en de kans op het ontstaan van Alzheimer verkleint. En als deze (ouderdoms)ziekte toch toeslaat zijn de symptomen ervan veel minder uitgesproken.

Overgewicht slecht voor je hersenen


Overgewicht heeft niet alleen een ongustige invloed op het goed functioneren van je lichaam. Het is ook slecht voor je brein. Zwaarlijvigheid vertraagt de werking van je hersenen en werkt veroudering in de hand. Daardoor zijn je hersenen ook meer vatbaar voor allerlei ziekten als zwaarmoedigheid, angst, stress en depressies.

Wilde zalm is een van onze belangrijkste leveranciers
van omega drie vetzuren

Extra energie voor je hersenen

Net als je lichaam, hebben ook je hersenen op tijd en stond extra energie nodig. Die energie- boost halen ze uit aangepaste voeding die hoofdzakelijk bestaat uit voedingsstoffen rijk aan omega 3 vetzuren. Deze worden hoofdzakelijk geleverd door vette vissoorten als zalm, paling, makreel, sardines en haring, ansjovis, tonijn, maar ook in lijnzaadolie en in (wal) noten.

Omega 3 vetzuren hebben een gunstig effect op allerlei hersenaandoeningen zoals agressie, ADHD, Alzheimer, bipolaire stoornis, maar ook op hart- en vaatziekten en leeftijdsgebonden oogziekten. Deze goede vetten verlagen je cholesterolgehalte in je bloed en houden je bloeddruk op peil.

Avocado rijk aan kalium

Avocado is een vrucht bijzonder rijk aan kalium, en daar hebben je hersenen écht nood aan. Kalium heeft een gunstig effect op je brein, voorkomt stress, angst en depressies. Kalium is in mindere mate ook aanwezig in  sinaasappels, aardappelen, bananen, tomaten, abrikozen, broccoli en in sojabonen.

Avocado is bijzonder rijk aan kalium, onmisbaar
voor de gezondheid van je hersenen

Vitamine B voor aanmaak gelukshormoon

Voornamelijk vitamine B6 maar alle vitamines van de B- familie zijn erg belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van tryptofaan, dat in je lichaam wordt omgezet in serotonine, het gelukshormoon dat er voor zorgt dat je zich goed in je vel voelt. Vitamine B6 vind je vooral terug in  alle volkorenproducten, bonen, zuivel en in kip en kalkoen.

Vitamine C krachtig antioxydant

Vitamine C is een sterk antioxydant dat de kwaliteit van je (hersen) cellen gunstig beïnvloed. Antioxydanten zijn je sterkste wapen tegen de vrije radicalen die je lichaam binnendringen en je ziek maken.

Volkoren producten voor trage koolhydraten


Je hersenen houden van koolhydraten, en daarom zijn alle volkorenproducten zo belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Maar liefst twintig procent van alle koolhydraten die je dagelijks naar binnen werkt, gaat naar je hersenen. Deze houden van een stabiele aanvoer en niet van pieken en dalen. Daarom dat trage koolhydraten zo belangrijk zijn omdat deze door je lichaam moeilijk afgebroken worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…