Doorgaan naar hoofdcontent

Zorg ook in de winter voor ideale slaapkamertemperatuur

Oude en slecht geïsoleerde woningen
zorgen voor ernstige slaapproblemen.
Bijna anderhalf miljoen landgenoten kampen met ernstige slaapstoornissen. De meerderheid van deze slecht slapers zoekt zoekt zijn heil in slaapmiddelen die op termijn verslavingsverschijnselen kunnen veroorzaken. Voor vele landgenoten vormt een gezonde slaap een ernstig probleem dat van verschillende factoren afhangt. Inderdaad, het zijn niet uitsluitend lichamelijke en/of geestelijke problemen die slaapstoornissen veroorzaken. Omgevingsfactoren en de staat van je woning zijn daarbij minstens even belangrijk. In slecht geïsoleerde en/of kleine woningen is het geen lachertje om tijdens warme zomerdagen in slaap te geraken. Tijdens de wintermaanden is het zo mogelijk nog veel moeilijker om van een gezonde en deugddoende slaap te kunnen genieten. Op wat moet je in het vooruitzicht van de komende winterkou letten om gezond te kunnen slapen? 


Tijdens de gure wintermaanden heb je het in een slecht geïsoleerde slaapkamer bijzonder zwaar te verduren. Maar té goed afgesloten kamers garanderen evenmin een verkwikkende nachtrust. De gulden middenweg is ook hier van toepassing, maar moeilijk realiseerbaar. De meest ideale slaapomstandigheden hangen nu eenmaal voor een belangrijk deel van je persoonlijke voorkeur af. Toch zijn er enkele basisprincipes waaraan je zich tijdens de winter maar beter aan houdt om ook dan in de meest ideale omstandigeden de nodige rust te vinden. De temperatuur op je slaapkamer is er één van. Die slaapkamertemperatuur heeft ongetwijfeld invloed op je nachtrust, maar wat is dan de meest ideale slaapkamertemperatuur?


Té warm of té koud slaapt slecht


Té warm of té koud slaapt slecht, en dergelijke temperatuurschommelingen zijn bijzonder nadelig voor het inslapen. Om goed te kunnen slapen heeft je lichaam nood aan een welbepaalde, inwendige temperatuur. Deze is bij voorkeur iets lager dan je normale lichaamstemperatuur van 37 graden. Wetenschappers berekenden dat de meest ideale slaapkamertemperatuur die je lichaam helpt zijn meest geschikte inwendige slaaptemperatuur te bereiken varieert tussen 18 en 22 graden. Anderen houden het dan weer iets kouder, zo tussen 14 en 16 graden. De meest ideale slaapkamertemperatuur hangt in belangrijke mate af je voorkeur, maar zorg er niettemin steeds voor dat het op je slaapkamer niet té koud of té warm is om gezond te slapen.


Té droge lucht vermijden

Verwarm je met centrale verwarming, ook op je slaapkamer, dan vormt dit in principe geen probleem. Dan  is je slaapkamer zo op temperatuur. Je moet er dan wel voor zorgen dat de lucht op je slaapkamer niet té droog wordt. Té droge lucht is evenmin gezond. Zet daarom de radiator in je slaapkamer wél aan, maar zorg voor de nodige verluchting door tegelijk ook je slaapkamerraam open te zetten. Daardoor gaat er echter veel energie verloren, zodat je beter een goede ventilator kan instaleren. Die zorgt voor een goede luchtcirculatie, waardoor je vlugger een aangename slaapkamertemperatuur kunt realiseren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…