Doorgaan naar hoofdcontent

Zo verzacht je de symptomen van een virusinfectie


Er zijn vele hulpmiddeltjes om de symptomen
van virusinfecties te verzachten.
Helpen ook die niet dan is doktersbezoek
noodzakelijk.
Met koning winter voor de deur trekken we veel minder vaak naar buiten. We blijven meestal binnenskamers en geven zo allerlei schadelijke bacteriën en virussen aan elkaar door, waaroor we elkaar besmetten. In gesloten ruimten als klaslokalen en kinderdagverblijven geven we deze virussen nog vlugger aan elkaar door. Zo kunnen griepepidemies ontstaan. Warme en droge lucht is het ideale klimaat voor al deze virussen. Om ons immuumsysteem in een hoger toerental te schakelen en je weerstand te versterken, is een gezonde voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging in de buitenlucht noodzakelijk. Hoe kun je de symptomen van zo een virusinfectie verzachten en de genezing ervan versnellen wanneer je ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen toch wordt getroffen door een verkoudheid, griep of een andere aandoening van de luchtwegen?Een van de eerste symptomen van een virusinfectie is een lopende of een verstopte neus. Die geneest in de meeste gevallen spontaan, maar het kan wel vervelend zijn en je hinderen in je dagelijkse werkzaamheden. Vind je zo'n lopende of verstopte neus lastig,  dan kan je het sneusslijmvlies extra bevochtigen met fysiologisch serum. Je kan de nare gevolgen van een lopende en verstopte neus ook verzachten door waterdamp of etherische olie van eucalyptus te verdampen en in te ademen Dat brengt vlug verlichting. Heb je met deze natuurlijke middeltjes weinig beterschap, dan bieden neusontstoppende druppeltjes of pilletjes meestal wél de nodige genezing.


Het inademen van eucalyptusdampen
kan de symptomen van eenverstopte
neus verzachten
 Veel drinken verzacht keelpijn


Keelpijn en keelontsteking komen tijdens de herfst en wintermaanden veel voor. Ook dit is een gevolg van een virusinfectie en veroorzaakt gezondheidsklachten als een pijnlijke en droge hoest, slikproblemen en dikwijls hoge koorts. Om de symptomen van keelontsteking te verzachten drink je bij voorkeur warme dranken als (kruiden)thee met honing en citroen. Je kan de speekselproductie extra stimuleren door te gorgelen met zout water. Gebruik zacht en/of vloeibaar voedsel en vermijdt gekruide of zure gerechten.


Honing tegen prikkelhoest

Een prikkelhoest is een droge hoest waarbij je geen slijmen ophoest. Het is gevolg van een verkoudheid . Soms duurt het weken vooraleer je ervan verlost bent. Je kan uiteraard hoestsiroop gebruiken om je prikkelhoest te verzachten, maar zo'n hoestsiroop doet meestal meer kwaad dan goed. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat honing zelfs doeltreffender is dan de klassieke hoestsiropen, die zowel in de herfst als in de winter nochtans vlotjes over de toonbank gaan. Thee met melk en honing is een andere uitstekende hoeststiller. Warme dranken helpen bij het ophoesten van taai slijm, en honing smeert je keel en verzacht je irritatie. Je kan je slijmvliezen extra bevochtigen door waterdamp te inhaleren. Stop met roken, vermijdt rokerige  lokalen en het stop het gebruik van de airco in je wagen. Het drinken van warme dranken, en het gebruik van stoombadjes verzachten eveneens de symptomen van een verkoudheid.


Zo voorkom je uitdroging van je huid


Je huid krijgt het in de winter ook bijzonder
hard te verduren. Een aangepaste verzorging 
dringt zich op.
Niet alleen je luchtwegen, maar ook je huid krijgt het in hartje winter bijzonder hard te verduren. Een aangepaste verzorging dringt zich dan ook op. Door de combinatie van koude buitenlucht met de droge en warme lucht binnenskamers verliest je huid veel vocht en zal uiteindelijk uitdrogen. Je kan dit gemakkelijk verhelpen door het plaatsen van luchtbevochtigers. Die verminderen de droge lucht binnenskamers. Was je huid met badolie of een vette zeep. Gewone zeep is uitgesloten. Die zal je huidverder uitdrogen. Neem in de winter geen té warme douche, en drink zeker dit seizoen minstens anderhalve liter water. Gebruik vooral voor gelaat, handen en lippen een vette en beschermende huidzalf, en voorkom droge winterhanden door het gebruik van handschoenen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…