Zo ongezond is reizen met het vliegtuig


Welke invloed heeft reizen met het
vliegtuig op je gezondheid?
De komende weken en maanden stappen ongetwijfeld weer enkele honderdduizenden landgenoten op het vliegtuig richting sneeuw, of naar een zonnige of exotische vakantiebestemming. Dat is uiteraard niets om zich ongerust over te maken. Het vliegtuig is immers met voorsprong het meest veilige transportmiddel. Maar wat zijn de gevolgen ervan op je gezondheid? Zijn vliegtuigreizen dan nog zo veilig? De jongste tijd wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van vliegreizen op je gezondheid, en daarbij kwamen toch wel enkele verrassende resultaten uit de bus. Wat zijn precies de gezondheidseffecten van reizen met het vliegtuig, en kun je er zélf iets aan doen om gezond voet op de begane grond te zetten? Hoe ongezond is reizen met het vliegtuig dan wél?


Uit al deze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er jaarlijks méér vliegtuigpassagiers overlijden als gevolg van medische complicaties aan boord, dan dat er passagiers omkomen tijdens vliegtuigongevallen. Deze onderzoeken leerden dat reizen met het vliegtuig lang niet zo gezond is dan men ons wil doen geloven.


Grootste risico's voor hart- en kankerpatiënten, en...


Hart- en kankerpatiënten lopen tijdens een vliegtuigtrip
het grootste gezondheidsrisico. Zwaargewichten
en 70- lopen eveneens groot gevaar...
De meest levensbedreigende gevolgen van een vlucht zijn  hart- en herseninfarcten, longembolies, en  diepe veneuze tromboses. Het verrassende is ongetwijfeld dat al deze gebeurtenissen zich meestal gedurende de eerste dagen na een vlucht voordoen. De gezondheidsrisico's zijn veruit het grootst voor zowel hart- als kankerpatiënten, maar ook zwaargewichten en obese personen,  zeventigplussers en zelfs atleten nemen grote risico's. De oorzaak dat zelfs topsportlui tijdens hun vele vliegtuigreizen aan gezondheidsrisico's worden blootgesteld, moet gezocht worden in hun trage bloedcirculatie in  rust. Dat vergroot de kans op bloedklonters (trombose) aanzienlijk. Voor zwangere vrouwen die een hormoonvervangende therapie volgen, mensen met een genetische aanleg voor diepe veneuze trombose en diegenen die minder dan één maand voor hun vlucht een medische ingreep ondergingen, zijn vliegtuigreizen sterk af te raden. Dat is ook zo voor astmapatiënten en zij die kampen met dichtgeslibde aders. Hun hersen- als hartactiviteit is sterk vermindert als gevolg van een lagere zuurstoftoevoer.


Baby's en kinderen extra kwetsbaar


Baby's zijn erg kwetsbaar tijdens
reizen met het vliegtuis. Pas
geborenen mogen vanaf 7
dagen mee. 
Bij ziekte zie je beter af van reizen met het vliegtuig, zelfs als je verkouden bent. Dan heb je veel meer last van  druk in je oren, en dit zowel tijdens het landen als het opstijgen. Vooral baby's en kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. Bij hen  is de pijn zoveel keren heviger. Zij die voor hun afreis met een of andere kinderziekte werden besmet zoals met bof, mazelen of waterpokken mogen pas dan het vliegtuig op wanneer je een medische verklaring kunt voorleggen.


Wat maakt vliegreis zo ongezond?

Wat maakt een verblijft in een vliegtuig zo ongezond? Grootste boosdoener is de sterk wisselende hoge en lage luchtdruk waardoor je bloed sneller stolt en zo gemakkelijker bloedklonters vormt. Ons lichaam bevat enkele met gas gevulde holtes, zoals onze sinussen en het middenoor. Tijdens het opstijgen daalt de luchtdruk en zetten deze gassen uit, terwijl ze tijdens het dalen krimpen. Het gevolg hiervan is een onderdruk in sinussen en het middenoor.


Ademhalingsproblemen en uitdroging

In tegenstelling met een luchtvochtigheidsgraad van gemiddeld vijftig procent op de begane grond, varieert deze in een vliegtuig tussen amper elf en twintig procent. Zo'n extreem lage luchtvochtigheidsgraad leidt in vele gevallen tot ademhalingsproblemen, irritatie van je slijmvliezen en uitdroging. Door het groot aantal reizigers op een relatief kleine ruimte, is de kans op besmetting met virussen en bacteriën erg groot. Dat besmettingsgevaar hangt nauw samen met de kwaliteit van het ventilatiesysteem.


Achterin de slechtste luchtkwaliteit

Bedenk bij je eerstvolgende vliegtuigreis dat de luchtkwaliteit daalt naarmate je achterin het toestel plaats neemt. De gezondheidsklachten zijn in business class veel kleiner dan in economy class omdat in dit laatste geval opmerkelijk minder lucht wordt ververst per minuut en per passagier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn