Doorgaan naar hoofdcontent

Zo ongezond is reizen met het vliegtuig


Welke invloed heeft reizen met het
vliegtuig op je gezondheid?
De komende weken en maanden stappen ongetwijfeld weer enkele honderdduizenden landgenoten op het vliegtuig richting sneeuw, of naar een zonnige of exotische vakantiebestemming. Dat is uiteraard niets om zich ongerust over te maken. Het vliegtuig is immers met voorsprong het meest veilige transportmiddel. Maar wat zijn de gevolgen ervan op je gezondheid? Zijn vliegtuigreizen dan nog zo veilig? De jongste tijd wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van vliegreizen op je gezondheid, en daarbij kwamen toch wel enkele verrassende resultaten uit de bus. Wat zijn precies de gezondheidseffecten van reizen met het vliegtuig, en kun je er zélf iets aan doen om gezond voet op de begane grond te zetten? Hoe ongezond is reizen met het vliegtuig dan wél?


Uit al deze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er jaarlijks méér vliegtuigpassagiers overlijden als gevolg van medische complicaties aan boord, dan dat er passagiers omkomen tijdens vliegtuigongevallen. Deze onderzoeken leerden dat reizen met het vliegtuig lang niet zo gezond is dan men ons wil doen geloven.


Grootste risico's voor hart- en kankerpatiënten, en...


Hart- en kankerpatiënten lopen tijdens een vliegtuigtrip
het grootste gezondheidsrisico. Zwaargewichten
en 70- lopen eveneens groot gevaar...
De meest levensbedreigende gevolgen van een vlucht zijn  hart- en herseninfarcten, longembolies, en  diepe veneuze tromboses. Het verrassende is ongetwijfeld dat al deze gebeurtenissen zich meestal gedurende de eerste dagen na een vlucht voordoen. De gezondheidsrisico's zijn veruit het grootst voor zowel hart- als kankerpatiënten, maar ook zwaargewichten en obese personen,  zeventigplussers en zelfs atleten nemen grote risico's. De oorzaak dat zelfs topsportlui tijdens hun vele vliegtuigreizen aan gezondheidsrisico's worden blootgesteld, moet gezocht worden in hun trage bloedcirculatie in  rust. Dat vergroot de kans op bloedklonters (trombose) aanzienlijk. Voor zwangere vrouwen die een hormoonvervangende therapie volgen, mensen met een genetische aanleg voor diepe veneuze trombose en diegenen die minder dan één maand voor hun vlucht een medische ingreep ondergingen, zijn vliegtuigreizen sterk af te raden. Dat is ook zo voor astmapatiënten en zij die kampen met dichtgeslibde aders. Hun hersen- als hartactiviteit is sterk vermindert als gevolg van een lagere zuurstoftoevoer.


Baby's en kinderen extra kwetsbaar


Baby's zijn erg kwetsbaar tijdens
reizen met het vliegtuis. Pas
geborenen mogen vanaf 7
dagen mee. 
Bij ziekte zie je beter af van reizen met het vliegtuig, zelfs als je verkouden bent. Dan heb je veel meer last van  druk in je oren, en dit zowel tijdens het landen als het opstijgen. Vooral baby's en kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. Bij hen  is de pijn zoveel keren heviger. Zij die voor hun afreis met een of andere kinderziekte werden besmet zoals met bof, mazelen of waterpokken mogen pas dan het vliegtuig op wanneer je een medische verklaring kunt voorleggen.


Wat maakt vliegreis zo ongezond?

Wat maakt een verblijft in een vliegtuig zo ongezond? Grootste boosdoener is de sterk wisselende hoge en lage luchtdruk waardoor je bloed sneller stolt en zo gemakkelijker bloedklonters vormt. Ons lichaam bevat enkele met gas gevulde holtes, zoals onze sinussen en het middenoor. Tijdens het opstijgen daalt de luchtdruk en zetten deze gassen uit, terwijl ze tijdens het dalen krimpen. Het gevolg hiervan is een onderdruk in sinussen en het middenoor.


Ademhalingsproblemen en uitdroging

In tegenstelling met een luchtvochtigheidsgraad van gemiddeld vijftig procent op de begane grond, varieert deze in een vliegtuig tussen amper elf en twintig procent. Zo'n extreem lage luchtvochtigheidsgraad leidt in vele gevallen tot ademhalingsproblemen, irritatie van je slijmvliezen en uitdroging. Door het groot aantal reizigers op een relatief kleine ruimte, is de kans op besmetting met virussen en bacteriën erg groot. Dat besmettingsgevaar hangt nauw samen met de kwaliteit van het ventilatiesysteem.


Achterin de slechtste luchtkwaliteit

Bedenk bij je eerstvolgende vliegtuigreis dat de luchtkwaliteit daalt naarmate je achterin het toestel plaats neemt. De gezondheidsklachten zijn in business class veel kleiner dan in economy class omdat in dit laatste geval opmerkelijk minder lucht wordt ververst per minuut en per passagier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…