Doorgaan naar hoofdcontent

Traumaverwerking vraagt veel tijd en geduld

Was je slachtoffer van een vliegtuigongeval, mishandeling of van een of andere vorm van geweld? Verloor je iemand die je erg nauw aan je hart lag, of werd je jarenlang ten onrechte van een verschrikkelijk misdrijf beschuldigd? Dergelijke ervaringen laten vooral psychologische bijzonder diepe sporen na, die je alleen dankzij deskundige hulp kunt verzachten, maar nooit kunt vergeten.

Geweld kan zware trauma's veroorzaken die je
bijzonde rmoeilijk kunt verwerken.
Hoe kun je dergelijke ingrijpende gebeurtenis uiteindelijk verwerken? En Verwerking is noodzakelijk om ooit uit die hinderlijke psychologische knoop te geraken. De laatste jaren zoeken steeds meer traumapatiënten een oplossing de EMDR of de Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie. Deze is vooral in Nederland bijzonder goed ingeburgerd, maar krijgt nu ook bij ons steeds meer vaste voet aan de grond. Wat zijn de principes van deze EMDR- therapie, en voor wie is deze het meest geschikt? 


Een pijnlijke en/of bijzonder beangstigende ervaring heeft meestal zware psychische gevolgen voor de slachtoffers. Het verwerken ervan is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, en vraagt veel tijd én geduld. Alléén en zonder de steun van je gezin, familie en/of vrienden slaag je er meestal niet in. Om niet volledig geblokkeerd te geraken is deskundige hulp noodzakelijk. Blijft die toestand aanslepen, dan geraakt je gevoels- en je relationeel leven volledig in de knoop. Het ergste is dat je deze veranderingen in je doen en laten niet eens koppelt aan de ingrijpende en traumatische gebeurtenissen waarvan je het slachtoffer werd. Tot je aan je verleden wordt herinnert, hetgeen de problemen enkel maar vergrooten. Zo kom je uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht, die je erg moeilijk kunt doorbreken. 

 
Trauma herbeleven om te verwerken?

Of een of andere ingrijpende gebeurtenis uiteindelijk tot een trauma zal leiden, verschilt van persoon tot persoon en van zijn emotionele sterkte. Een trauma is voor iedereen moeilijk te verwerken, maar hangt in belangrijke mate van je geestestoestand af.

Natuurrampen veroorzaken bijzonder zware
trauma's bij de overlevenden.
Emotionele personen zullen er veel langer overdien dan zij die alles rationeel benaderen. Dé vraag bij dit alles is uiteraard hoe je de symptomen van zo'n trauma kwijt speelt.

Vele gerenomeerde deskundigen zijn van oordeel dat de slachtoffers hun traumatische ervaring moeten herbeleven voor ze die ook écht kunnen verwerken. Dat kan op manieren. Eén ervan is de EMDR- therapie, die na Nederland nu ook bij ons meer en meer ingeburgerd geraakt.
Combinatie succesvolste therapieën


Eén ervan is de EMDR- therapie, een kortdurende, geprotocolleerde maar in de allereerste plaats een cliëntgerichte behandelmethode. Deze therapie integreert de meest succesvolle elementen van andere therapieën, in combinatie met een afleidende stimulus. Deze afleidende stimulus betreft het met de ogen volgen van de handen van de therapeut. Volgens deze therapeuten wordt het informatie-verwerkings-systeem in je hersenen op die manier extra gestimuleerd. Met deze aanpak zijn jarenlang en dure praatsessie's over het verleden uitgesloten. Door het stimuleren van je informatie-verwerkings-systeem worden in een relatief korte tijd verrassende resultaten bereikt, met herkenbare en positieve veranderingen tot gevolg. De EMDR- therapie herstelt je hersenen, in hetzelfde tempo waarin je lichaam fysieke klachten geneest.


Emotionele reacties op traumatische gebeurtenissen 


Een vliegtuigongeval kan men niet zomaar
uit zijn geheugen wissen


Zijn je huidige psychische klachten het rechtstreekse gevolg  van een of meerdere concrete, akelige en/of bijzonder gewelddadige gebeurtenissen die je maar niet uit je geheugen kunt wissen en waar je dus geregeld nog aan herinnert wordt, dan is de kans zeker niet denkbeeldig dat deze EMDR- therapie soelaas en verlichting van je problemen kan brengen.

 
Doeltreffendheid therapie?


De vraag die de meerderheid zich stelt is ongetwijfeld de doeltreffendheid van deze therapie.
Er bestaan ondertussen maar liefst 21 gecontroleerde onderzoeken naar de efficiëntie van de EMDR- therapie. Dit maakt deze therapie op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van psychisch trauma.  Een Nederlandse richtlijncommissie onder auspiciën van het wereldvermaarde Trimbos instituut kwam recentelijk met een soortgelijk advies. Ondertussen volgen ook bij ons steeds meer en meer slachtoffers van traumatische ervaringen deze EMDR- therapie. De meerderheid onder hen ervaart deze behandeling als bijzonder positief. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…