Doorgaan naar hoofdcontent

Zo bescherm je jouw baby tegen het RSV- virus


Met de winter voor de deur wordt je niet alleen blootgesteld aan de meest gure weersomstandighede en sterke temperatuurschommelingen, maar ook aan allerlei virussen en bacteriën die vervelende winterkwalen als verkoudheden, griep en allerlei infecties van je luchtwegen veroorzaken. Je kan je daartegen zoveel mogelijk beschermen dankzij een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding en allerlei voedingssupplementen om je immuumsysteem en je weerstand in een hogere versnelling te schakelen. Maar hoe bescherm je baby's tegen de grillen van koning winter? Zij zijn immers uiterst gevoelig voor allerlei infecties aan hun luchtwegen. Eén van de belangrijkste virussen waar vooral baby's door getroffen worden, is het RSV of Respiratoir Syncitieel Virus waarde meerderheid der baby's in het najaar en de wintermaanden mee te maken krijgen. Wat is het RSV- virus precies en kun je er zélf iets aan doen om zo'n besmetting te voorkomen? En als het virus toch niet in bedwang te houden is, hoe kun je dan deze aandoening doeltreffend behandelen? 


Het RSV- virus is seizoensgebonden, en komt hoofdzakelijk in het najaar en tijdens de wintermaanden voor, en dit van september tot en met maart. Bij volwassenen veroorzaakt dit virus een doodgewone verkoudheid, maar bij kinderen en vooral bij baby's verloopt deze virusbesmetting nochtans lang niet zo onschuldig. Het is immers het meest voorkomende virus in deze leeftijdscategorie. Er zijn inderdaad weinig kinderen die tijdens hun eerste levensjaren niet door dit virus worden besmet. In vele gevallen verloopt deze virusbesmetting ook bij hen eerder onschuldig, maar dat is spijtig genoeg niet altijd het geval. Bij een niet onbelangrijk aantal baby's en kinderen is deze luchtwegeninfectie veel ernstiger, dikwijls met een ziekenhuisopname tot gevolg.


RSV- virus kan longontsteking veroorzaken


Het Respiratoir Syncytiaal virus (RSV) is een verkoudheidsvirus, nauw verwant met het griepvirus. Het veroorzaakt infecties van de luchtwegen, en is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Het is tevens het enige respiratoire micro-organisme dat bij zuigelingen ziekte veroorzaakt. Herinfecties worden veelvuldig vastgesteld. Iedereen kan besmet worden met het RSV- virus, maar bij gewezen prematuurtjes zijn de gevolgen van deze virusbesmetting uiteraard het ergst.
Bij baby's en jonge kinderen is het RSV- virus oorzaak van ernstige infecties van de lagere luchtwegen, waaronder zelfs longontsteking. Baby's en jonge kinderen maken antistoffen aan tegen dit virus, maar blijkbaar niet voldoende om hen levenslang te beschermen.

Symptomen RSV- besmetting


De symptomen in geval van een RSV- besmetting zijn gemakkelijk te herkennen. Een verstopte neus en een moeizame ademhaling als gevolg van slijmen in de luchtwegen zijn de eerste tekenen van deze virusbesmetting. In een verder stadium volgen een moeilijke en piepende ademhaling, het ophoesten van meestal gekleurd slijm en braken, een steeds erger wordende heesheid, benauwdheid en koorts.

 

Bijschrift toevoegen


Oppassen voor longonsteking


In een verder stadium en dan vooral bij jonge kinderen en baby's kan een RSV- besmetting oorzaak zijn van een ernstige infectie van  de onderste luchtwegen zoals bronchitis en zelfs longontsteking. In deze gevallen vertonen zieke baby's en kinderen een veel hevigere benauwdheid, ze drinken en eten nauwelijks waardoor het gevaar van uitdroging zeker niet denkbeeldig is en krijgen als gevolg van hun moeilijke ademhaling een asgrauwe kleur. Dan is een ziekenhuisopname meestal onafwendbaar.


Zeer besmettelijkHet RSV- virus is erg besmettelijk, en wordt vooral overgebracht via handen en alle mogelijke voorwerpen. Nauw contact met zieke kinderen speelt uiteraard een belangrijke rol.
Het virus is gemakkelijk overdraagbaar en verspreidt zich snel, vooral dan in een besloten gemeenschap als schoollokalen en kinderopvang. Bij jonge baby's kan een besmetting met het RVS- virus zelfs kortstondig stoppen van de ademhaling veroorzaken. Eens besmet met het RVS- virus belet niet dat je in de toekomst nog dergelijke besmettingen kunt oplopen. Meestal heeft men dan te doen met een mildere vorm van besmetting, maar ook dan zijn ernstige luchtweginfecties en zelfs longontsteking niet uitgesloten.


 

Gebruik nooit hoestsiroopEr bestaat geen geneesmiddel tegen een RSV-infectie. De behandeling is dus uitsluitend ondersteunend.  Gedurende de eerste dagen kunnen de symptomen vaak toenemen. Er worden aërosols met luchtwegverwijdende medicijnen toegediend, en het neusje moet regelmatig gespoeld en gereinigd worden met fysiologisch water. Hoestsiroop moet ten allen tijden vermeden worden.
Goede kinesitherapie met aërosols en drainage kunnen het kind helpen om vlugger slijm- vrij te zijn. Om de gevolgen van een infectie met het RSV- virus zoveel mogelijk te beperken, gebruik je bij voorkeur wegwerpzakdoeken. Reinig regelmatig het speelgoed met een reinigingsmiddel, en was zo veel mogelijk je handen voor je het zieke kind verzorgt. Zoveel mogelijk contact met andere kinderen voorkomen is een must. Vermijdt plaatsen waar gerookt wordt, en bezoek met je baby of jong kind tijdens het risicoseizoen van september tot en met maart geen openbare plaatsen waar traditioneel veel volk samen komt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…