Slaapproblemen veroorzaken fybromyalgie


Veel rust kan de symptomen van fybromyalgie
verzachten.
 Fibromyalgie, door velen beschouwd als een welvaartsziekte die zich vooral manifesteert in  je bewegingsapparaat en behoort tot de uitgebreide reuma- familie, maakt jaarlijks meer slachtoffers. Nu al bijna twintig procent van onze bevolking krijgt ermee te kampen. Tegen dit koppige fibro- beestje is weinig kruid gewassen. Wetenschappers kwamen nu tot de vaststelling dat diegenen die kampen met ernstige slaapproblemen een groter vormen. Maar wat is fibromyalgie nu precies, wat zijn de oorzaken van  deze aandoening die zelfs door artsen nog te weinig ernstig wordt genomen? Hoe kun je de symptomen van fibromyalgie verzachten, en wat is de beste behandeling? Dit recent en grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van fibromyalgie, werd georganiseerd door de onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology. Maar liefst dertienduizend vrouwen van  alle leeftijden namen er aan deel. Allen waren bij aanvang van het onderzoek kerngezond. Na een periode van tien jaar werd bij zo'n vierhonderd vrouwen fibromyalgie vastgesteld. Het aantal patiënten met deze reumatische aandoening was veruit het grootst bij diegenen die met slaapproblemen hadden af te rekenen. De bijzonder pijnlijke ziekte kwam het meest voor bij vrouwen ouder dan 45.


Reuma van de weke delen


Fibromyalgie manifesteert zich over gans je lichaam,
maar bij voorkeur in nek, schouders en (lage) rug.
De gevolgen van fibromyalgie zijn vooral voelbaar in je spieren, pezen en bindweefsels, en wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door chronische pijnen die zich overal in je lichaam kunnen voordoen. Spierstijfheid in vooral nek, schouders en (lage) rug, in je bekkengordel en verder in zowat alle mogelijke ledematen zijn de belangrijkste symptomen. Slachtoffers van fibromyalgie vertonen een verhoogde drukpuntgevoeligheid op een aantal specifieke punten verspreid over hun ganse lichaam. In medisch vakjargon noemt men deze 'tender points', plaatselijk verhoogde spanningstoestanden in spieren, pezen en weefsels. Fibromyalgiepatiënten hebben bij dit alles ook met heel wat nevenverschijnselen als chronische vermoeidheidsproblemen, chronische hoofdpijn, ochtendstijfheid, een verstoorde darmtransit, angst, chronische stress, gevoeligheid voor temperatuurswisselingen en... slaaploosheidsproblemen af te rekenen. Is er geen onderliggende oorzaak voor het ontstaan  van fibromyalgie, dan kan deze zelfs niet eens via röntgen- en/of bloedonderzoek vastgesteld worden.


Klinisch onderzoek noodzakelijk


Patiënten met lage rugpijn tgv fibromyalgie
volgen bij voorkeur een speciaal
programma aan een rugschool.
 Een sluitende diagnose kan dan pas worden gesteld na een grondig klinisch onderzoek. En dan is het in de eerste plaats aan de patiënt zelf om beter naar de signalen van zijn lichaam te luisteren. Zij die lijden aan chronsiche (lage) rijgpijn als gevolg van fibromyalgie, volgen bij voorkeur een speciaal programma aan een erkende rugschool om de pijn te verzachten. En om de ziekte min of meer onder controle te houden wordt vooral paracetamolhoudende pijnstillers, laag gedoseerde anti- depressiva, en magnesium om spierpijnen en krampen tegen te gaan, voorgeschreven. Voldoende lichaamsbeweging als wandelen, joggen, fietsen, qua- gym en zwemmen is ook voor fibromyalgiepatiënten een must.

Chinese bewegingsleerAan fibro-patiënten wordt
steeds meer Tai-Chi
aangeraden
Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat Tai- Chi, een oude Chinese bewegingsleer, gebaseerd op de vijf elementenleer en de Qi Qong gezondheidsoefeningen, fybro- patiënten heel wat baat kunnen hebben. Het gaat hier om bepaalde technieken die je in staat stellen beter met je lichaamsenergie om te gaan. Dergelijke oefeningen  hebben een rechtstreekse invloed op je meridianen of energiebanen die overal in je lichaam, en zelfs in je organen aanwezig zijn. Water, als symbool van nieren en blaas, hout (lever en galblaas), vuur (hart en dunne darm), aarde (maag, milt en alvleesklier), en metaal dat staat voor longen en dikke darm, staan bij deze Chinese bewegingsleer centraal. Tai- Chi heeft zo veel invloed op je evenwicht, coördinatie, soepelheid en lichamelijke kracht. Het is een bepaalde vorm van medidatie, waardoor je lichaam niet alleen meer energie krijgt, maar zowel je lichaam als je geest beter hun evenwicht vinden. Deze opvallend rustige bewegingssport mist ook zijn gunstige invloed op je ademhaling niet. Tot slot verlaagt Tai- Chi een té hoge bloeddruk, en heeft niet alleen een pijnverzachtend effect bij fibromyalgie maar ook bij de behandeling van artritis en Multi Sclerose (MS).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn