Nieuw: concreettraining moet mensen met depressie helpen


Mensen die met een depressie kampen, sluiten zich van de
buitenwereld af. De recent concreettraining
wil daar nu aan verhelpen.
De ene depressie is de andere niet. Er bestaan inderdaad verschillende vormen van deze psychische aandoening die steeds méér en jongere slachtoffers maakt en bijzonder moeizaam onder controle is te krijgen. Toch is er voor de vele depressievelingen weer hoop. Inderdaad vooraanstaande Britse wetenschappers zijn ervan overtuigd patiënten met een of anderevorm van depressie, voortaan te kunnen helpen met hun gloednieuwe concreettraining. Met deze soort relaxatietraining wil men de vele slachtoffers van deze aandoening weer leren nadenken over hun geestelijke problemen die aan de basis liggen van hun depressie. Daardoor zouden ze zich ook heel wat minder zorgen maken en veel minder negatieve stemmingen ervaren. Hoe gaat deze concreettraining precies in zijn werk en is ze wel voor alle zieken geschikt?


Vooraanstaande Britse wetenschappers ontwikkelden recent deze concreettraining, een nieuwe behandelingsmethode waarmee ze mensen die aan een of andere vorm van depressie lijden, terug op het juiste spoor willen zetten. De resultaten van hun onderzoeken leerden dat depressievelingen meestal neiging hebben in abstracte termen te denken over hun uitsluitend negatieve gedachten. De kleinste foutjes en/of mogelijke tekortkomingen vergroten ze uit en hanteren ze meestal als doorslaggevend bewijs om aan te tonen dat ze tot niets in staat zijn. Met hun concreettraining willen de wetenschappers onmiddellijk ingrijpen op deze negatieve levenshouding.

Depressieve patiënten moeten weer leren
nadenken en problemen juist inschatten.
De relaxatietraining moet hen helpen.

Leren nadenken over problemen


Diegenen die het slachtoffer werden van een depressie moeten opnieuw leren nadenken hun al of niet ingebeelde problemen juist leren inschatten. Met hun pas ontworpen behandelingsmethode willen ze de depressieve patiënt doen nadenken over hun negatieve meestal ingebeelde negatieve gedachten. Tal van onderzoeken naar het effect van deze concreettraining waren positief. De symptomen van stress en detressie waren opmerkelijk verminderd.

 

Problemen concreet leren inschatten


Iedereen maakt fouten, maar wanneer depressievelingen er een maken aanzien ze dit meteen als hét zoveelste bewijs van hun falen. Ze hebben een uiterst negatief zelfbeeld, en al hun herinneringen zijn negatief gekleurd. Zelfs doodgewone gebeurtenissen pakken ze op alle vlakken abstract aan, nooit concreet. Hun aanpak veroorzaakt nog méér negatieve emoties. Weer concreet leren denken moet de stemmingsstoornissen verminderen.

Verschillende aanpak


Deze wetenschappers hanteren verschillende behandelingsmethoden om hun uiteindelijke doel te bereiken en hun patiënten weer vlot te laten functioneren in d emaatschappij:
  • Relaxatietraining: progressieve relaxatie die de patiënt ook thuis kan beoefenen. Hij wordt dan extra begeleid met een twintig minuten durende audio-cd die dagelijks moet uitgevoerd worden.
  • Relaxatie en concreetheidstraining: hierbij moesten de deelnemers zich in elk scenario inleven en gedurende minstens één minuut concreet-sensorisch verbeelden, om daarna nauwkeurig te beschrijven wat hij/zij had gezien. Depressieve patiënten moeten zich daarbij allerlei levenssituaties kunnen verbeelden en beschrijven, en dat is voor hen zeker niet altijd even gemakkelijk.

Verlichting van de symptomen

Deze concreettraining is géén wondermiddel en kan de aandoening niet genzen, wél de depressieve symptomen verlichten. Zo zal deze concreettraining het klassieke piekeren opmerkelijk verminderen. Op die manier wordt de viscieuze cirkel waarin de depressieveling zich bevindt, min of meer doorbroken.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn