Doorgaan naar hoofdcontent

Met het oestrogeen-dieet vlugger op je streefgewicht


Bij de regeling van je hormonenhuishouding
speelt de hypofyse een hoofdrol.
Vrouwen in de menopauze moet je het niet vertellen, die weten er alles over. Zij ondervinden het dagelijks aan hun humeur en de veranderingen die zich in hun lichaam afspelen. Onze hormonenhuishouding speelt een belangrijke rol, zowel bij je lichamelijke als je geestelijke conditie. Wijzigingen in je hormoonhuishouding brengen  heel wat ongemakken met zich mee. Maar nu ontdekten wetenschappers dat je concentratie aan hormonen ook een belangrijke rol speelt bij overgewicht en obesitas. Vooral het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen speelt daarbij een hoofdrol. Danzij een hoger oestrogeengehalte in je bloed, zal je dieet vlugger en blijvend resultaat opleveren. Wat is daar de oorzaak van, en op wat moet je letten om je lichaamseigen oestrogenen te verhogen? Vormt een aangepast oestrogeendieet dan dé oplossing tegen overgewicht, en is dit ook doeltreffend bij mannen?


Dé oorzaak van zwaarlijvigheid bestaat niet. Overgewicht heeft immers meerdere oorzaken. Eerste vereiste voor een verantwoord lichaamsgewicht is en blijft ongetwijfeld een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Zo zijn wetenschappers ervan overtuigd dat vooral het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een belangrijke invloed heeft op je lichaamsgewicht. Is de hoeveelheid lichaamseigen oestrogeen onder het gewenste niveau, dan vergroot je hongergevoel.


Lager hongergevoel, vlugger resultaat


Hoe langer je verzadigd gevoel blijft aanhouden en dus je hongergevoel uitblijft, hoe vlugger je dieet resultaten zal opleveren. Hoe groter je hongergevoel en hoe vlugger het terug keert, hoe trager je metabolisme of stofwisselingsproces zal verlopen. Precies deze wisselwerking is verantwoordelijk voor onefficiënt diëten en het ontstaan van overgewicht op langere termijn. Hoe reageert je lichaam nu precies op een té laag oestrogeengehalte in je bloed?

 

Extra energie

Heeft het oestrogeendieet ook een gunstige
invloed op overgewicht bij mannen?Zogenaamde crashdieten kunnen nooit doeltreffend zijn, omdat ze de hoeveelheid lichaamseigen oestrogenen gevoelig verlagen. Magerzucht heeft overigens hetzelfde effect. Door veel té strenge diëten krijgt je lichaam immers té weinig (gezonde) voeding naar binnen. Je lichaam reageert, reageert trager, en spaart zoveel mogelijk energie. Zo doet je lichaam zélf je hongergevoel toenemen, waardoor  het extra energie wil opslaan. 

 

HersenprikkelsReeds eerder werd het verband aangetoond tussen hormonen, lichaamseigen oestrogenen en overgewicht. Oestrogeen- receptoren bevinden zich overal in je lichaam. Slechts twee ervan worden gelinkt aan overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas. Deze twee boosdoeners bevinden zich in je hersenen. Zo wil men met de ontwikkeling van aangepaste geneesmiddelen ernstige aandoeningen als een té hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte te kunnen voorkomen.

 

Voeding erg belangrijk


Je lichaam maakt zelf oestrogenen aan. Extra lichaamseigen oestrogenen haalt het uit je voedingsstoffen. Allerlei omgevingsfactoren, en in de eerste plaats de kwaliteit van de lucht die je inademt, allerlei schadelijke schoonmaakmiddelen en schoonheidsproducten die dus lichaamsvreemde oestrogenen bevatten, halen je concentratie aan hormonen grondig overhoop, met overgewicht tot gevolg. Oestrogeenrijk voedsel werkt dus overgewicht in de hand, en is ook verantwoordelijk voor allerlei aandoeningen. Met het oestrogeen- dieet wil men hier aan verhelpen.

 

Principes van het oestrogeen dieet Biologisch geteelde groenten en fruit zijn
belangrijk in het oestrogeen- dieet
Oestrogenen veroorzaken niet alleen overgewicht. Tijdens de menopauze bij vrouwen zorgen ze voor heel wat ongemakken, en bij mannen is een té hoog oestrogeengehalte verantwoordelijk voor allerlei prostaatklachten, en een slechtere kwaliteit van hun sperma. Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), een laag libido en vetophopingen vinden eveneens hun ontstaan bij een té hoog oestrogeengehalte. Anti- oestrogene voeding zorgt voor de oplossing. Bio- groenten en fruit, noten, bio- eieren en granen, allerlei vissoorten, bio- (magere) zuivelproducten en dan vooral oude kaas, koffie en thee zijn de belangrijkste leveranciers van anti- oestrogene voeding. Voedsel rijk aan lichaamsvreemde oestrogenen, zoals in vlees, bier, allerlei sojaproducten, kunstmatige zoetstoffen, allerlei kunstmatige geur- , kleur- en smaakmakers en groenten en fruit van niet biologische oorsprong, zijn op hun beurt dan weer te mijden

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…