Doorgaan naar hoofdcontent

Leefgewoonten veroorzaken kaalhoofdigheid

Haaruitval is vooral een mannenzaak,
maar ook vrouwen ontsnappen
er niet aan

Haaruitval en kaalheid veroorzaken heel wat... kopzorgen. Niet alleen lichamelijk, maar zeker ook emotioneel . Kaalheid leidt ook meer en meer tot sociale uitsluiting. Het aantal landgenoten met haaruitval en kaalheid neemt gestadig toe. Kaalhoofdigen worden ook alsmaar jonger. Hoe jonger men slachtoffer wordt van kaalhoofdigheid, hoe groter het emotionele lijden. Wat zijn nu precies de oorzaken van haaruitval en kaalheid en wat kun je er aan doen om dit zo lang mogelijk uit te stellen? 


Vooral de laatste jaren werd doorgedreven wetenschappelijk onderzoek verricht naar de oorzaken van haaruitval en kaalheid. Dat was lange tijd een mannenzaak, maar de laatste jaren komt hier opvallend genoeg verandering in. Er worden nog altijd veel meer mannen door kaalheid getroffen dan vrouwen, maar deze laatsten hebben nu ook meer met dit fenomeen af te rekenen. Zowat alle resultaten van de jongste wetenschappelijke studies wijzen onze leefgewoonten aan als grote booddoener. Stress, roken, overmatig drinken en blootstelling aan zonlicht kunnen tot haarverlies en uiteindelijk tot volledige kaalheid leiden. En verrassend genoeg zijn het meer en meer vrouwelijke tweelingen die met kaalheid worden geconfronteerd.


Verschillende oorzaken


Onze veranderde leef- en eetgewoonten lijken vooral bij vrouwen de belangrijkste oorzaken van haaruitval en kaalheid te zijn. Dat is niet zo bij mannen. Bij hen zitten haaruitval en kaalheid vooral in hun genen en is dus erfelijk bepaald. Niet altijd, want beiden kunnen ook het gevolg zijn van lichamelijke en/of psychische aandoeningen.


Tweelingen hebben precies evenveel haar Bij eeneiïge tweelingen is het genetisch bepaald dat zij beiden evenveel haar hebben. Zijn er tweelingen waarbij dat niet het geval is, dan is dat uitsluitend aan factoren van buitenaf te wijten. Als de een minder haar heeft dan de ander is dit dus aan factoren van buitenaf te wijten.
Tijdens het onderzoek vulden de tweelingen gedetailleerde vragenlijsten over hun levenswijze in . Daarnaast werden foto's genomen van hun schedels. Alle resultaten werden grondig vergeleken en hun levens- en eetgewoonden werden daarbij uitgebreid onder de loupe genomen. Op basis van al deze gegevens bepaalden experts de haardichtheid van alle deelnemers. Tweelingen zijn in al hun gedragingen en leefgewoonten identiek gelijk. Verder bleek dat vaak een of twee verschillen voldoende zijn om haaruitval bij beide n te veroorzaken.Vrouwen hebben rust en stabiliteit nodig


Haaruitval is geen uitsluitend
mannenprobleem.
Rust en stabiliteit in relaties zijn belangrijk voor beiden geslachten, maar zijn zéker voor vrouwen erg belangrijk. Zo blijkt uit onderzoek dat vrouwen in stabiele relaties een vollere haardos hebben dan hun zus die gescheiden of weduwe is. Een hogere opleiding met een hoger inkomen, meerdere kinderen en een hoge bloeddruk hebben een negatieve invloed op de vrouwelijke haargroei.
Het dragen van hoedjes en andere vormen van zonbescherming, het drinken van koffie en een stabiel huwelijk zorgen bij vrouwen voor een gezondere en dikkere haardos.Mannelijke kaalheid is erfelijkKaalheid is bij mannen is vooral 
erfelijk bepaald. 
Bij mannen spelen andere factoren een rol. Bij hen zit het in hun genen. Mannelijke kaalheid is vooral, maar niet uitsluitend, erfelijk bepaald. Roken, overmatig gebruik van alcohol, blootstelling aan zonlicht en een zittende leefstijl verhogen bij mannen risico op kaalheid. Het dragen van petjes en een te hoog BMI (boven de 25) lijken mannen wonderwel tge beschermen tegen haaruitval en kaalheid.


Wanneer spreek je van haaruitval

In normale omstandigheden telt je hoofd gemiddeld tussen de 100000 en 150000 haren. Deze staan groepjes van 150 tot 200 haren per cm2. Dagelijks verlies je tot 50 haren, dan is er geen enkel probleem. Een haartje bestaat uit een wortel die vastzit in de hoofdhuid van je schedel of follikel en een haarschacht bestaande uit drie lagen, waarbij de buitenste zorgt voor de glans van je haar. De wortel staat op zijn beurt in voor de productie van keratine. Dat is het belangrijkste onderdeel van je haar. Om keratine te kunnen aanmaken, heeft je haarwortel zwavelhoudende aminozuren nodig. Andere stoffen die je haargroei bevorderen zijn hormonen, sporenelementen als koper en zink en vitamines van de B- famlilie en vitamine C. Bij een tekort van een of meerdere elementen verliest je haar zijn energie en zal het vlugger uitvallen.


Andere oorzaken van kaalheid

Hormonale schommelingen zoals tijdens de puberteit of de menopauze, zwangerschap , een onevenwichtige voeding, allerlei aandoeningen van de schildklier, stress en het gebruik van sommige geneesmiddelen veroorzaken eveneens haaruitval en kaalheid.


Haren van binnenuit voeden

Bij tijdig ingrijpen en met het nemen van specifieke voedingssupplementen en het gebruik van verzorgingsproducten kun je haaruitval stoppen. Blijkt je haaruitval niet te stoppen, raadpleeg dan je arts. Die kan dan via een bloedonderzoek de oorzaak van je haaruitval achterhalen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…