Doorgaan naar hoofdcontent

Lage rugpijn oorzaak van evenwichtsstoornissenSteeds meer landgenoten klagen over (lage)
rugpijn en evenwichtsstoornissen.  Er bestaat
nu ook een verband tussen beinde
 (Lage) rugpijnen en evenwichtstoornissen verstoren het leven van vele landgenoten. Tussen beide 'welvaartsziekten' bestaat een groter verband dan je wel zou denken. Inderdaad, uit recent wetenschapplijk onderzoek blijkt nu dat er een direct verband bestaat tussen lage rugpijnen en evenwichtsstoornissen. Daarnaast bleek uit dit onderzoek dat, hoe groter de pijn waarmee deze ruglijders geconfronteerd worden, hoe wankeler ze op hun benen staan. Wat kun je zélf doen om dergelijke evenwichtsstoornissen als gevolg van lage rugpijn toch te voorkomen? 
 

Volgens het onderzoeksteam werd al eerder aangetoond dat er wel degelijk een verband bestaat tussen lage rugpijn en evenwichtsstoornissen. Het is nu met het wetenschappelijk onderzoek dat in Amerika werd uitgevoerd, dat een lineair verband werd aangetoond tussen beiden. 
Hoe meer pijn de ruglijders doorstaan, hoe meer ze uit hun evenwicht raken hoe en wankeler ze op hun benen staan. Gelukkig is ook het omgekeerde waar. Als de pijn door een aangepaste behandeling vermindert, verdwijnen op termijn ook de evenwichtsstoornissen.Zenuwstelsel controleren je spierenHet is ondertussen duidelijk dat pijnsignalen inwerken op je zenuwstelsel, dat op zijn

Je hersenen controleren je evenwicht.
beurt  verantwoordelijk is voor de controle van je spieren. De pijn verminderen is voldoende voor het omgekeerde effect. Of deze pijnsignalen op langere termijn schade kan veroorzaken aan je hersenen, is nog niet duidelijk. Na enkele dagen had pijnvermindering ook een gunstig effect op het wankelen en op je evenwichtsstoornisen. Volgens de wetenschappers zijn de jongste onderzoeksresultaten vooral hoopgevend voor ouderen. Als pijn de oorzaak is van een minder goed evenwicht met vallen als resultaat, dan is het verzachten van de pijn een eenvoudige maar doeltreffende oplossing .

Hersenen sturen je evenwichtHet evenwichtsorgaantje bevindt
zich in je binnenoor
Zoals hierboven reeds aangehaald zijn evenwichtsstoornissen en duizeligheid het gevolg van een kwaliteitsvermindering van je evenwichtsstelsel. Het zwaartepunt daarvan bevindt zich in je hersenen, en wordt gevoed door je ogen, spieren en het evenwichtsorgaantje in je binnenoor.

 

Registratie van bewegingen


Het is dankzij je ogen, dat je hersenen een idee krijgen waar je lichaam zich bevindt in vergelijking met zijn omgeving. Dat zijn uitzonderlijk sterke prikkels. De spanning in je spieren geeft informatie over al je alle bewegingen én over de houding van je lichaam. Je evenwichtsorgaan dat zich in je binnenoor bevindt, registreert ten slotte alle bewegingen van je hoofd. Dit orgaantje bevindt zich in het rotsbeentje in je binnenoor.


 

Juiste verwerking van informatieOm alles naar wens te laten functioneren, moet de verwerking van alle informatie uiteraard correct verlopen. Een correcte informatieverwerking zorgt er voor dat je niet zal vallen bij het stappen en het lopen, en dat je in evenwicht blijft. Dit wordt mede gerealiseerd door je oogreflex, die ontstaat wanneer je evenwichtsorganen een beweging vaststellen. Je hersenen reageren razendsnel, en geven hun bevelen door aan je oogspieren. Je ogen zullen daarbij onmiddellijk én met de juiste snelheid bewegen, maar dan we in tegengestelde richting.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…