Doorgaan naar hoofdcontent

Koffie verkleint risico op prostaatkanker


Tot voor kort werden aan koffie veel meer gezondheidsnadelen dan voordelen verbonden.
Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen
vanaf vijftig, maar is in principe niet
leeftijdsgebonden
Daar komt nu stilaan maar zeker verandering in. Inderdaad, wetenschappers aan de Harvard School of Public Health kwamen tijdens recente onderzoeken tot de vaststelling dat mannelijke koffiedrinkers een veel kleiner risico lopen op het ontwikkelen van prostaatkanker dan hun niet koffiedrinkende leeftijdsgenoten. Dat is bijzonder goed nieuws voor het stijgend aantal mannen die in ons land met prostaatkanker krijgen af te rekenen rekenen. Bij ons is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. Maar liefst tien procent van hen loopt een verhoogd risico. Prostaatkanker komt relatief vaak voor bij oudere mannen, vanaf vijftig. Prostaatkanker kan echter op gelijk welke leeftijd toeslaan.  Recent achterhaalden wetenschappers dat prostaatkanker ook erfelijk bepaald wordt.


Voor hun recent onderzoek volgden de onderzoekers bijna vijftigduizend Amerikaanse mannen die dagelijks de hoeveelheid koffie ze dronken stipt optekenden. Prostaatkanker bleek achteraf ruim twintig procent minder voor te komen bij koffiedrinkers die aangaven dagelijks méér dan zes tassen te drinken, en dit in vergelijking met zij die minder of helemaal geen koffie dronken. Het meest voorkomende en dodelijke type prostaatkanker bleek zelfs zestig procent minder voor te komen bij veelvuldige koffiedrinkers. Hoe meer koffie je dagelijks drinkt, hoe kleiner het risico op het ontstaat van prostaatkanker.

Antioxydanten verantwoordelijk?

Naast cafeïne zijn ook antioxydanten rijkelijk aanwezig in koffie, en volgens de Amerikaanse wetenschapperes zijn het meer dan waarschijnlijk deze die het risico op prostaatkanker doen afnemen. Antioxydanten worden steeds belangrijk in de strijd tegen kanker en andere levensbedreigende ziekten. Ze beschermen je lichaam tegen de vrije radicalen die je lichaam binnendringen, je ziek maken en je verouderingsproces sterk beïnvloeden.


Levensstijl bepaald ontstaan prostaatkanker

Prostaatkanker komt veruit het meest voor in Amerika en Europa. Zo hebben Aziatische mannen maar liefst honderd keer minder kans op het ontwikkelen van prostaatkanker dan zijn Amerikaanse of zijn Europese leeftijdsgenoot. Daaruit besloten wetenschappers reeds eerder dat deze vorm van kanker voor het grootst deel bepaald wordt door onze voedinsgewoonten en onze levensstijl. Aziaten eten weinig of geen verzadigde vetten afkomstig van dierlijke producten, maar heel wat meer groenten, fruitn noten en soja- producten. 


Symptomen prostaatproblemen 


links een gezonde prostaat. De rode vlekken op de
foto in het midden tonen kwaadaardige
kankergezwellen.
Moet je dikwijls plassen en heb je daarbij pijn en/of een branderig gevoel of is er bloed in je urine of in je sperma? Dat kan op een op ander prostaatprobleem wijzen.  Meestal gaat het op eeen goedaardige prostaatvergroting. Hoe vroeger kanker wordt opgespoord én ontdekt, hoe groter de genezingskansen. In sommige gevallen zend je lichaam duidelijke alarmsignalen uit. Bij anderen blijven symptomen uit. Zoek daarom bij de minste klacht je huisarts op, meestal zijn de klachten het gevolg van goedaardige aandoeningen.

Zélf risico prostaatkanker verkleinen


Omdat je voedingsgewoonten en/of je levensstijl mede bepalend zijn voor het ontstaan van prostaatkanker, kun je zélf wel degelijks iets aan doen om het risico op prostaatkanker zoveel mogelijk te beperken:
  • Eet minder vet: hoe meer vet je eet, hoe groter je risico op prostaatkanker. Mager vlees en light-producten, vis, veel groenten en fruit en je maaltijden stomen in plaats van bakken of koken zijn aanraders. Beperk daarentegen het eten van (vet) vlees, eieren en zuivelproducten. Gebruik zoveel mogelijk producten op basis van soja.
  • Hoe meer groenten en fruit je eet, hoe kleiner je risico op
    prostaatkanker.
  • Groenten en fruit: eet meer groenten en fruit. Ze zijn rijk aan allerlei vitaminen die de kans op het ontstaan van prostaatkanker verkleinen.
  • Omega 3 vetzuren: dagelijks gebruik van deze omega 3 vetzuren verkleinen aanzienlijk je risico op prostaatkanker. Vette vis als zalm, paling, makreel, haring en sardines, eieren, groenten en fruit, (wal)noten en lijnzaad(olie) zijn de belangrijkste leveranciers van omega3.
  • Groene thee: groene thee is efficiënt voor het verkleinen van het risico op (prostaat)kanker en dit vanaf het drinken van vier koppen groene thee per dag.
  • Soja: eet meer voedingsmiddelen op basis van soja. Een sojarijk dieet verkleint je risico op (prostaat) kanker, vanwege de hoge concentratie aan isoflavonen in sojabonen. Sojamelk, bruine bonen, kikkererwten, linzen, pinda's en vegetarische voedingsmiddelen als tofu bevatten hoge dosissen isoflavonen
Overgewicht en té weinig lichaamsbeweging zijn andere vijanden van je prostaat.

 Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…