Doorgaan naar hoofdcontent

Het norovirus is erg besmettelijk


Het norovirus veroorzaakt een erg
besmettelijke buikgriep en treft
vooral kinderen en senioren.
Tijdens het najaar en dan vooral tijdens de gure wintermaanden, zijn het lang niet alleen vervelende verkoudheden, griep en infecties van de luchtwegen die je parten kunnen spelen. Tijdens deze periode van het jaar houdt ook het erg besmettelijke norovirus lelijk huis. Het koppige norovirus treft jaarlijks ruim één half miljoen landgenoten. Vooral kinderen en senioren zijn er erg gevoelig aan. Ziekenhuisopname is bij hen geen uitzondering. Zij geraken van dit virus dan ook erg moeizaam verlost. Wat is dit norovirus nu precies en wat zijn de gevolgen voor je algemene conditie? Welke voorzorgen kun je nemen om een besmetting met het norovirus te voorkomen en/of te verspreiden? 


Het erg besmettelijke norovirus veroorzaakt buikgriep. Het betreft niet één, maar een complete verzameling virussen, allen met dezelfde kenmerken en eigenschappen. In ons land worden jaarlijks bijna vijf miljoen landgenoten getroffen door buikgriep, vooral tijdens het najaar en de wintermaanden. Gelukkig gaat het hier niet allemaal om het besmettelijk norovirus, dat ieder jaar toch weer meer dan vijfhonderdduizend landgenoten treft. Vooral kinderen, maar ook senioren zijn de grootste slachtoffers.


Klein en besmettelijk


Norovirussen zijn piepklein, maar desondanks bijzonder besmettelijk. In de volksmond
Norovirussen zijn opvallend klein,
maar niettemin erg besmettelijk

heeft men het meestal over buikgriep, maar dit norovirus heeft niets met het klassieke griepvirus te maken. Deze griep wordt immers veroorzaakt door het influenzavirus. Velen denken dat de griepprik hen meteen ook tegen een besmetting met het norovirus beschermt, maar dat is uiteraard niet het geval.


Braken en diarree

Braken en diarree zijn de eerste tekenen van een besmetting met het norovirus. De eerste symtomen zijn tussen twaalf en vijftien uur na de besmetting zichtbaar. Het braken is meestal zeer hevig en kan plotseling optreden. In medische kringen heeft men het over projectielbraken. Misselijkheid, soms hoge koorts, hoofd- en buikpijn zijn andere kenmerken van deze besmetting.Deze symptomen verdwijnen geleidelijk na gemiddeld vier dagen, maar bij kinderen, ouderen en diegenen die met een verzwakt afweersysteem kan dit veel langer aanslepen.

Uitdroging voorkomen

Patiënten met een norovirusbesmetting voelen zich enkele dagen zo ziek als een hond, om daarna langzaam te herstellen. Vooral bij Kinderen en bejaarden en bij personen

Vooral kinderen en bejaarden zijn erg gevoeilig voor dit virus.
Zodanig zelfs dat bij sommigen een ziekenhuisopname
noodzakelijk is.
 met een verzwakt immuumstelsel bestaat er een risico op uitdroging, dat uiteraard met alle beschikbare middelen moet vermeden worden. Voldoende drinken is hier dus zéker de boodschap!





Besmetting voorkomen



Tegen diarree veroorzaakt door het norovirus, is geen enkel geneesmiddel opgewassen, uitzieken is de enigste oplossing.  Het virus wordt hoofdzakelijk via de handen overgedragen. Na ieder toiletbezoek je handen wassen is een must. Voedsel dat door besmette personen werd klaar gemaakt, kan op zijn beurt weer anderen infecteren, zodat deze cirkel slechts bijzonder moeizaam is te doorbreken.
Het norovirus is bijzonder stabiel. Mosselen en oesters die in vervuild water werden gekweekt kunnen eveneens het virus bevatten. Je kan het norovirus enkel uitschakelen door verhitting tot een temperatuur van minstens zeventig graden. In geval van besmetting met dit virus zijn enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen niet misplaatst:
  • Was je handen zorgvuldig met warm water en zeep.
  • Draag steeds handschoenen bij het schoonmaken van het toilet en bij de bereiding van iedere maaltijd.
  • Gebruikte handdoeken onmiddellijk wassen. Gebruik bij voorkeur wegwerphanddoeken.
  • Reinig na ieder bezoek het toilet, de deurklink en de lichtschakelaar met een oplossing van water en bleekwater.
  • Chloor is een van de zeldzame desinfecterende middelen die het norovirus kan doden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?



Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…