Doorgaan naar hoofdcontent

Groene thee tegen slechte cholesterol



Naast tal van positieve effecten op je gezondheid,
is groene thee nu ook efficiënt tegen
slechte cholesterol.

Dat groene thee heel wat positieve invloed heeft op je gezondheid werd reeds eerder bewezen. Recent wetenschappelijk onderzoek bracht nu aan het licht dat het regelmatig gebruik van groene thee je slechte cholesterol in je bloed kan verminderen. Dat is bijzonder goed nieuws, want die slechte cholesterol doet je aders dichtslibben, en is zo verantwoordelijk voor levensbedreigende hart- en vaatziekten. En nu koning winter steeds nadrukkelijke aan de voordeur klopt, is het drinken van groene thee ook erg belangrijk tegen allerlei winterkwaaltjesals verkoudheid, griep en  allerlei infecties van je luchtwegen. Wat maakt thee eigenlijk zo gezond, en op wat moet je letten om van de talrijke gezondheidseffecten van de verschillende theesoorten te kunnen genieten?


 
Aan dit jongste wetenschappelijk onderzoek verleenden in totaal vijftienhonderd proefpersonen hun medewerking. De deelnemers werden daarbij in twee groepen verdeeld. Een eerste groep dronk dagelijks groene thee, terwijl de deelnemers uit groep twee groene thee capsules slikten. De resultaten van beide groepen werden na afloop vergelijken met zij die gedurende de onderzoeksperiode placebo's of nepmiddelen kregen voorgeschoteld. Daaruit bleek een aanzienlijk verschil merkbaar. Zowel diegenen die groene thee dronken als zij die slikten, lieten het beste resultaat optekenen. Het drinken van groene thee is dus doeltreffender dan het nemen van capsules. Op die manier draagt groene thee nu ook zijn steentje bij in het verkleinen van het risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten.


Tijd voor een deugddoende theekuur


Groene thee beschikt nog over andere troeven om je in conditie te houden, zeker met de typische winterkwaaltje in het verschiet. Het is nu dan ook de hoogste tijd om een heuse theekuur op te starten, gecombineerd met honing, citroensap en zoetmiddel.



Groene en zware thee bieden je veruit de
meeste gezondheidsvoordelen.
Groene en zwarte thee gezond


Groene en zwarte thee zijn veruit het gezondst, daar zijn alle wetenschappers het eensgezind over. Beide theesoorten zijn afkomstig van de camellia sinens bladeren? die na het plukken gefermeerd worden. Fermeren is vergelijkbaar met het gistingsproces, waar bijvoorbeeld ook bier wordt aan onderworpen. Het belangrijkste verschil tussen beide theesoorten is het ontbreken van looizuur bij zwarte thee. Het bevat ook opmerkelijk minder antioxydanten dan groene thee. Deze zwarte thee wordt vooral verwerkt in zowat alle gearomatiseerde theesoorten. Zwarte thee heeft een uitgesproken theesmaak en bevat hogere concentratie cafeïne dan de lichter geoxideerde theevarianten. Zwarte en groene theesoorten zullen onder alle omstandigheden zijn eigenheid en smaak behouden, in extreme gevallen zelfs langer dan vijftig jaar.


Kies voor de minst bewerkte theesoorten

Bij de aankoop van thee kies je bij voorkeur voor die theesoorten die zo weinig mogelijk bewerkt werden, zij bevatten de hoogste dosis aan antioxydanten. Deze voorkomen dat allerlei schadelijke stoffen door je lichaam worden opgenomen en je zo zouden ziek maken.
Met B1,B2,B3 en B5, C en E is thee opvallend vitaminerijk. Al deze vitaminen bevorderen de werking van  je zenuwstelsel, zorgen voor een efficiënte spijsvertering en versterken je weerstand. Zowel groene als zwarte thee voorkomen tandbederf, dit door de aanwezigheid van stoffen als vitamine E en van catechinen die je immuumsysteem verserken en schadelijke bacteriën doeltreffend bestrijden.



Minder risico tegen osteoporose


Daarmee is de lofzang van thee nog niet gezongen. Vooral groene maar ook zwarte thee zorgen voor een sterk beendergesteld, waardoor theedrinkers beter beschermd zijn tegen osteoporose. Ongelimiteerd thee  drinken is echter niet aan te raden, vier kopjes is het maximum. Meer dan vier kopjes thee per dag doet al de gezonde effecten van deze drank verwateren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?



Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…