Doorgaan naar hoofdcontent

Efficiënter griepvaccin voor zestigplussers


Dit jaar krijgen zestigplussers hun griepprik met met
ultrakorte injectienaalden. Dat zak hen een nog
betere bescherming bieden.
Met de winter voor de deur, wordt het tijd voor de jaarlijkse griepprik, die in de eerste plaats risicogroepen als zwangere vrouwen en hartpatiënten, bij aandoeningen van de luchtwegen en zestigplussers extra moet beschermen tegen de jaarlijks opduikende wintergriep. Vooral voor deze laatste leeftijdscategorie is er nu bijzonder goed nieuws. Deze kunnen de komende weken kiezen voor een griepprik met een ultra korte en dunne injectienaald. Een gloednieuwe methode die zestigplussers nog doeltreffender moet beschermen. Het griepvaccin beschermt je dit jaar ook tegen de eventuele komst van de Mexicaanse griep die vorig jaar wereldwijd vele slachtoffers maakte.


Nu de winter korterbij komt, laten steeds meer landgenoten die tot de risicogroepen behoren, zich inenten tegen de mogelijke gevaren van de jaarlijks weer opduikende wintergriep. Zestigpllussers kunnen voortaan kiezen tussen de klassieke injectiemethode of voor het gloednieuwe griepvaccin Intanza, dat door producent Sanofi Pasteur MSD op de markt wordt gebracht en de patiënt vele voordelen biedt.  Het wordt met ultra korten én dunne injectienaalden toegediend. Dat zorgt niet alleen voor een nog betere bescherming. Deze nieuwe methode verloopt ook veel pijnlozer dan het klassieke griepvaccin dat tot hiertoe werd gebruikt.


Griepprik onderhuids of in spier


Tot hiertoe werd het griepvaccin toegediend met lange injectienaalden. Zo werd het vaccin onderhuids, of rechtstreeks in een spier geïnjecteerd.  Daarbij werd vastgesteld dat een griepprik rechtstreeks in de spier vooral bij zestigplussers, minder effciënt is. Dat is er meteen oorzaak van dat vanaf dit jaar zestigplussers kunnen kiezen voor het nieuwe griepvaccin.Het jaarlijks griepvaccin
is een must voor
zwangere vrouwen.

Nieuwe griepprik in de lederhuid


Het belangrijkste verschil tussen de klassieke methode en het nieuwe vaccin Intanza is dat bij deze nieuwe methode gebruik gemaakt wordt van ultra dunne en korte injectienaalden die niet onderhuids of in de spier wordt toegediend maar in de lederhuid, amper enkele millimeter onder je opperhuid. Dat zorgt niet alleen voor een pijnloze griepprik, maar ook voor een nog doeltreffendere bescherming. Het nieuwe griepvaccin wordt in eerste instantie toegediend bij zestigplussers, omdat hun nood aan een zo doeltreffend mogelijk griepvaccin het grootst is en ze heel wat gevoeliger zijn voor allerlei infecties, en dan zeker die van de luchtwegen.


Kleiner volume, betere bescherming 


Intanza, het nieuwe griepvaccin met ultra dunne én korte injectienaalden, heeft een volume dat maar liefst vijf keer kleiner is dan de klassieke griepprik, maar bezit niettemin evenveel antigenen. Het zorgt zo voor een nog betere bescherming. Intenza wordt door het Riziv enkel terugbetaald aan zestigplussers, maar het is doeltreffend vanaf achttien jaar. In dit laatste geval wordt het nieuwe vaccin niet terug betaald. Het griepvaccin met korte en dunne naalden wordt is voor kinderen niet aan te raden, omdat hun huiddikte nog niet volledig is opgebouwd.


Kindvriendelijke vaccinatie


Het zijn vooral de jongeren die van de klassieke griepinjectie niet willen weten, maar zij hebben daar meestal ook geen nood aan. Is dat toch nodig, dan bestaan er andere, meer kindvriendelijke methoden, zoals het verstuiven van het vaccin via de neus. Van deze injectiemethode wordt vooral in de VS gebruik gemaakt. Daar wordt iedereen tegen de griep gevaccineerd,  terwijl men in ons land zich hoofdzakelijk op bepaalde doelgroepen richt.


Meer mogelijkheden bij Mexicaanse griep


Het vaccineren met ultra korte en dunne naalden is ook bijzonder goed nieuws ingeval de Mexicaanse griep weer mocht uitbreken. Omdat men van Intanza vijf keer minder vaccin nodig heeft, zal men ook veel meer mensen kunnen vaccineren. Met de klassieke methode had men al vlug onvoldoende vloeistof, zodat men een keuze moest maken wie tegen de Mexicaanse griep gevaccineerd werd  en wie niet. Met de nieuwe methode kan men veel meer mensen beschermen met dezelfde hoeveelheid inentingsvloeistof.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…