Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapapneu en snurken gevaarlijk voor hart en longen


Bij slaapapneu slaap je bij voorkeur op je (linker) zij
Steeds meer landgenoten krijgen te kampen met slaapproblemen en slapen slecht. Ze zoeken daarbij dikwijkls zélf naar de oorzaken, zonder een arts te raadplegen. Ze beseffen niet dat ze zo het risico op ernstige slaapstoornissen en ernstige neveneffecten vergroten. Volgens de resultaten van recente wetenschappelijk onderzoek ligt in vele gevallen de oorzaak van slecht slapen bij slaapapneu Slaapapneu hangt erg nauw samen met snurken. Slaapapneu wordt te dikwijls als onschuldig beschoud, maar dat is het zeer zeker niet. Slaapapneu vraagt een snelle en sluitende diagnose en een gepaste behandeling. Wat is slaapapneu nu precies? Kunnen we zélf iets doen om deze aandoening te voorkomen of de symptomen ervan te verzachten? Wat zijn de behandelingsmogelijkheden van slaapapneu?Diegenen die kampen met snurken en andere slaapproblemen als slaapapneu zoeken de oorzaken al té dikwijls in ons stresserend levenspatroon. Fout, want bij slaapapneu, dat nauw samenhangt met snurken, is dringende medische tussenkomst noodzakelijk om de schadelijke neveneffecten niet te laten escaleren.  De resultaten van het jongste slaaponderzoek zijn nochtans erg verontrustend. Meer dan de helft van het legertje slechtslapers lijdt aan slaapapneu, en dit zonder dat ze het zelf beseffen.


Obstructieve slaapapneu

Tijdens je slaap worden we allemaal wel eens  je geconfronteerd met een kortstondige ademhalingsstilstand, zonder dat te beseffen. Op zich niets verontrustend. Dat wordt het wél wanneer je met ademhalingsstilstanden van minstens tien seconden en dit minstens vijfmaal per nacht krijgt te kampen. In dit geval spreekt de medische wereld van slaapapneu. Wordt het inademen gedurende een periode van meer dan tien seconden belemmerd, dan heb je te doen met de ernstigste vorm, namelijk obstructieve slaapapneu. Daarbij drukken de wanden van je keelholte tegen elkaar, waardoor je luchttoevoer volledig wordt afgesloten, hetgeen en tot gevaarlijke situaties kan leiden.  De zuurstof in de ingeademde lucht kan onmogelijk je longen bereiken, en dat resulteert uiteindelijk in een ernstig zuurstoftekort. Een combinatie van opeenvolgende ademhalingsstilstanden en zuurstofarm bloed zorgt voor een slechte doorbloeding van je hersenen. Om toch maar een minimum aan luchttoevoer te kunnen verzekeren, zal de snurker in een lichte slaaptoestand blijven. Hij recupeert zo onvoldoende, slaperigheid overdag tot gevolg. Andere symptomen zijn vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Vermoeidheid en concentratieverlies
als symptomen van slaapapneu.
Misvormingen van je luchtwegen

Slaapapneu kan verschillende oorzaken hebben. Een afgesneden luchttoevoer in je longen is meestal het gevolg van misvormingen van je neus en/of  van je luchtwegen, maar ook sinusitis en rinitis kunnen aan de basis liggen van deze aandoening. Slaapapneu gaat meestal samen met snurken, dat op zijn beurt wordt veroorzaakt door een of andere hindernis dat de luchtcirculatie tussen je neus en farynx verhindert. Dit wordt soms onderbroken door herhaalde en kortstondige andempauzes, in hoofdzaak gedurende de nacht. Slaapapneu is niet leeftijdsgebonden, ook kinderen kunnen er het slachtoffer van worden. Bij hen wordt slaapapneu meestal veroorzaakt door gezwollen en ontstoken amandelen.


Slaaphouding wijzigen en dieet volgen


Zélf kun je eigenlijk bitter weinig doen om slaapapneu te voorkomen of de symptomen ervan te milderen. Slaap je bij voorkeur op je rug, dan slaap je voortaan best op je (linder) zij. Overgewicht en zwaarlijvigheid liggen in sommige gevallen aan de basis van deze ernstige slaapstoornis. Is dit bij jouw het geval, volg dan een gezond dieet om je streefgewicht zo dicht mogelijk te benaderen.


Angst, depressie en hoge bloeddruk


De gevolgen van slaapapneu mag je zeker niet onderschat. Ochtendlijke hoofdpijn, angst en/of depressie, te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, chronische ademhalingsproblemen en zelfs hart- en vaatziekten zijn de voornaamste gevolgen van slaapapneu dat bij kinderen overmatig zweten, urine incontinentie, leer- en gedragsproblemen en in sommige gevallen zelfs een belangrijke groeiachterstand veroorzaakt. Wordt je met deze symptomen geconfronteerd, dan is het de allerhoogste tijd om je huisarts te raadplegen.


Slaaponderzoek noodzakelijk


Slaaponderzoek is nodig om
de ernst van slaapapneu te kennen

In eerste instantie zal de arts nagaan of je niet met een té hoge bloeddruk of met overgewicht kampt. Het is ook noodzakelijk om het verloop van je slaap te registreren, tijdens een uitgebreid slaaponderzoek dat meestal in een gespecialiseerd slaapcentrum wordt uitgevoerd. Voor zo'n onderzoek worden slaapsensoren op je lichaam geplaatst om nauwgezet je hartritme, ademhalingsbewegingen en hersenactiviteit te registreren. Om eventuele hartritmestoornissen tijdig op te sporen wordt gedurende 24 uur een cardiogram genomen. Een neus- , keel-  en ooronderzoek is eveneens noodzakelijk om na te gaan of er geen anatomische veranderingen aan je neus of luchtwegen aan de oorzaak van je slaapaandoening ligt.


Aangepast leef- en voedingspatroon 

De manier van behandelen hangt uiteraard af van de ernst van je slaapapneu. Een aangepast leef- en voedingspatroon kan wonderen doen. Bij overgewicht kan gewichtsverlies tot een belangrijke vermindering leiden van je aantal ademhalingsstoornissen tijdens je slaap.


Operatief ingrijpen


Werd tijdens een lichamelijke afwijking vastgesteld, dan is operatief ingrijpen noodzakelijk.  Dat kan gaan van het verwijderen van amandelen, tot correctie van een scheefgegroeid neusschot of een ingreep aan je zacht verhemelte Bij matige slaapapneu maakt men meestal gebruik van een speciaal ontworpen gebit, om zo tijdens je slaap je tongbasis vrij te maken. Bij ernstige slaapapneu zal je 's nachts een zuurstofmasker moeten daregn om je luchtwegen vrij te houden en je slaapkwaliteit te verbeteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…