Huismijtallergie kan longemfyseem veroorzaken

Ben je net als zovelen allergisch voor de huisstofmijt, dan is de herfst beslist niet jouw favorieteseizoen. Door zijn hoge luchtvochtigheidsgraad is het najaar inderdaad hét seizoen waarin de huisstofmijt toeslaat. Tegen huismijtalllergie bestaat er geen afdoend geneesmiddel, maar toch kun je gelukkig veel zelf doen om de vervelende symptomen van deze allergie zoveel mogelijk te beperken. Wat is dat nu precies een huismijt en een huismijtallergie? Wat kun je zelf doen om zo'n allergie te voorkomen of, in het slechtse geval, de symptomen ervan zoveel mogelijk te beperken?
Wordt je vooral deze tijd van het jaar geplaagd door een loopneus en/of een verstopte neus? Loop je rond met tranende, branderige of jeukende ogen, een hevige prikkelhoest, vermoeidheid en een droge, branderige keel? Dan is de kans erg groot dat je lijdt aan een huismijtallergie. Je bent niet alleen, want in ons land leven bijna twee miljoen Belgen, velen zelfs onbewust, met zo'n allergie rond.


Nauwelijks zichtbaar

Zo een huismijtallergie wordt veroorzaakt door de huismijt. Het betreft een minuscuul, spinachtig beestje, nauwelijks met je blote oog zichtbaar. Zoals zijn naam laat vermoeden, leeft het uitsluitend in huisstof. Huidschilfers van zowel mens als dier is zijn lievelingsvoedsel. Hij leeft het liefst in een vochtige leefomgeving, met een absolute voorkeur voor matrassen, kussens, vochtige en beschimmelde muren, gestoffeerd meubilair en pluche knuffelbeesten. Huismijten zijn in alle (slaap) kamers terug te vinden. Wetenschappers berekenden dat in één bed maar liefst méér dan één miljoen huismijten leven.

Vochtige leefomgeving

Bij de start van het najaar en de herst, gaan de deuren van je woning dicht en wordt de verwarming aangezet. Dat zorgt voor een bijzonder hoge luchtvochtigheidsgraad. Hoe vochtiger het klimaat, hoe beter de huismijt er zich thuis voelt, en dan zeker bij een luchtvochtigheidsgraad van 55 procent. In dergelijke leefomstandigheden plant de huismijt zich razendsnel voort. Samen met de groeiende kolonie huismijten, neemt uiteraard ook hun hoeveelheid uitwerpselen toe. En uitgerekend deze uitwerpselen zijn de grote boosdoeners. Bij een lagere luchtvochtigheidsgraad van 45 procent overleeft de huismijt niet. Dan drogen ze immers uit. 

Uitwerpselen huismijt veroorzaken allergie

Het zijn inderdaad de uitwerpselen van de huismijt die  huismijtallergie veroorzaken. Kleine, en voor ons onzichtbare deeltjes van deze uitwerpselen, zweven in de lucht en worden na uitdroging door ons ingeademd Ze komen terecht in je keel, mond, bronchiën en in je longen, waar ze allerlei allergische reacties veroorzaken. Wordt je wakker met een verstopte neus en droge keel, dan is de kans groot dat je tijdens je slaap uitwerpselen van de huismijt hebt ingeademd.


Raadpleeg je huisarts

Heb je iedere herfst last van allergische reacties, raadpleeg dan zeker je huisarts. Die zal een allergietest uitvoeren. De dokter kan je enkel geneesmiddelen voorschrijven die de symptomen van je huismijtallergie zal verzachten. Een verwaarloosde huismijtallergie kan longemfyseem veroorzaken. Longemfyseem zal je langblaasjes beschadigen, en dat zorgt voor een verminderde werking van je longen.


Tips om huisstofmijt te verminderen


De huismijt kun je nooit volledig uit je woning bannen. Je kan wél de nodige maatregelen nemen om hun aantal zoveel mogelijk te beperken:

  • Gebruik allergeendichte hoezen voor zowel je matrassen als je hoofdkussens.
  • Zorg voor een droog en koel klimaat in je slaapkamers.
  • Was wekelijks al je bedlinnen en pluche knuffels op zestig graden.
  • Kies voor synthetisch bedlinnen in plaats van dons.
  • Plaats geen planten in je slaapkamers, ze veroorzaken veel stof.
  • Droog je linnen zoveel mogelijk buiten, of gebruik een wasdroger met een afvoer naar buiten.
  • Zorg voor een goede ventilatie van je woning.
Neem je deze voorschriften in acht, dan zal je huisstofmijtpopulatie sterk verminderen, hetgeen je allergie zeker zal ten goede komen.

Reacties