Doorgaan naar hoofdcontent

Huismijtallergie kan longemfyseem veroorzaken

Ben je net als zovelen allergisch voor de huisstofmijt, dan is de herfst beslist niet jouw favorieteseizoen. Door zijn hoge luchtvochtigheidsgraad is het najaar inderdaad hét seizoen waarin de huisstofmijt toeslaat. Tegen huismijtalllergie bestaat er geen afdoend geneesmiddel, maar toch kun je gelukkig veel zelf doen om de vervelende symptomen van deze allergie zoveel mogelijk te beperken. Wat is dat nu precies een huismijt en een huismijtallergie? Wat kun je zelf doen om zo'n allergie te voorkomen of, in het slechtse geval, de symptomen ervan zoveel mogelijk te beperken?
Wordt je vooral deze tijd van het jaar geplaagd door een loopneus en/of een verstopte neus? Loop je rond met tranende, branderige of jeukende ogen, een hevige prikkelhoest, vermoeidheid en een droge, branderige keel? Dan is de kans erg groot dat je lijdt aan een huismijtallergie. Je bent niet alleen, want in ons land leven bijna twee miljoen Belgen, velen zelfs onbewust, met zo'n allergie rond.


Nauwelijks zichtbaar

Zo een huismijtallergie wordt veroorzaakt door de huismijt. Het betreft een minuscuul, spinachtig beestje, nauwelijks met je blote oog zichtbaar. Zoals zijn naam laat vermoeden, leeft het uitsluitend in huisstof. Huidschilfers van zowel mens als dier is zijn lievelingsvoedsel. Hij leeft het liefst in een vochtige leefomgeving, met een absolute voorkeur voor matrassen, kussens, vochtige en beschimmelde muren, gestoffeerd meubilair en pluche knuffelbeesten. Huismijten zijn in alle (slaap) kamers terug te vinden. Wetenschappers berekenden dat in één bed maar liefst méér dan één miljoen huismijten leven.

Vochtige leefomgeving

Bij de start van het najaar en de herst, gaan de deuren van je woning dicht en wordt de verwarming aangezet. Dat zorgt voor een bijzonder hoge luchtvochtigheidsgraad. Hoe vochtiger het klimaat, hoe beter de huismijt er zich thuis voelt, en dan zeker bij een luchtvochtigheidsgraad van 55 procent. In dergelijke leefomstandigheden plant de huismijt zich razendsnel voort. Samen met de groeiende kolonie huismijten, neemt uiteraard ook hun hoeveelheid uitwerpselen toe. En uitgerekend deze uitwerpselen zijn de grote boosdoeners. Bij een lagere luchtvochtigheidsgraad van 45 procent overleeft de huismijt niet. Dan drogen ze immers uit. 

Uitwerpselen huismijt veroorzaken allergie

Het zijn inderdaad de uitwerpselen van de huismijt die  huismijtallergie veroorzaken. Kleine, en voor ons onzichtbare deeltjes van deze uitwerpselen, zweven in de lucht en worden na uitdroging door ons ingeademd Ze komen terecht in je keel, mond, bronchiën en in je longen, waar ze allerlei allergische reacties veroorzaken. Wordt je wakker met een verstopte neus en droge keel, dan is de kans groot dat je tijdens je slaap uitwerpselen van de huismijt hebt ingeademd.


Raadpleeg je huisarts

Heb je iedere herfst last van allergische reacties, raadpleeg dan zeker je huisarts. Die zal een allergietest uitvoeren. De dokter kan je enkel geneesmiddelen voorschrijven die de symptomen van je huismijtallergie zal verzachten. Een verwaarloosde huismijtallergie kan longemfyseem veroorzaken. Longemfyseem zal je langblaasjes beschadigen, en dat zorgt voor een verminderde werking van je longen.


Tips om huisstofmijt te verminderen


De huismijt kun je nooit volledig uit je woning bannen. Je kan wél de nodige maatregelen nemen om hun aantal zoveel mogelijk te beperken:

  • Gebruik allergeendichte hoezen voor zowel je matrassen als je hoofdkussens.
  • Zorg voor een droog en koel klimaat in je slaapkamers.
  • Was wekelijks al je bedlinnen en pluche knuffels op zestig graden.
  • Kies voor synthetisch bedlinnen in plaats van dons.
  • Plaats geen planten in je slaapkamers, ze veroorzaken veel stof.
  • Droog je linnen zoveel mogelijk buiten, of gebruik een wasdroger met een afvoer naar buiten.
  • Zorg voor een goede ventilatie van je woning.
Neem je deze voorschriften in acht, dan zal je huisstofmijtpopulatie sterk verminderen, hetgeen je allergie zeker zal ten goede komen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…