Hormonale veranderingen oorzaak van droge ogen

Het najaar is niet alleen het seizoen van verkoudheden en griep, maar zeker ook dat van de droge ogen. Droge ogen komen in alle seizoenen voor, maar tijdens het najaar zijn de gevolgen van deze vervelende oogaandoening nog nadrukkelijker aanwezig dan anders. Wat zijn de oorzaken van deze nochtans veel voorkomende en bijzonder vervelende oogziekte? Kunnen we zélf iets doen om droge ogen te voorkomen? En  worden we uiteindelijk toch slachtffer van deze ziekte, hoe kan deze dan behandelen?


Voelen je ogen  droog aan, zijn ze vermoeid en geregeld geïrriteerd en moet bloed doorlopen? Dan is de kans erg groot dat je aan droge ogen lijdt, een ziekte die in ons land steeds meer en meer voorkomt. De oorzaak van droge ogen wordt in verband gebracht met kantoor- en/of computerwerk, maar er is veel meer aan de hand. Heb je met droge ogen te kampen en geraak je er maar niet van verlost, dan is de kans groot dat je hormonenhuishouding overhoop ligt.


Wat zijn droge ogen?


De naam zegt het zelf, maar hoe droge ogen aanvoelen is niet gemakkelijk onder woorden te brengen. De symptomen van droge ogen verschillen van peroon tot persoon. Sommigen hebben constant het gevoel dat er iets in hun ogen zit, anderen klagen dan weer over een pijnlijk en branderig gevoel, en zijn zeer gevoelig voor fel licht. Mensen met droge ogen knipperen opvallend veel met hun ogen. Oplossingen liggen ook hier niet zomaar voor het grijpen. Een bril dragen brengt geen verbetering, en het dragen van contactlenzen is met droge ogen meestal onmogelijk.

Tranen zijn gezond voor je ogen

Droge ogen worden door velen in verband gebracht met een slechte kwaliteit van hoornvlies. Je hoornvlies  is een van de organen die het meest bezenuwd is. Dat maakt het uiteraard erg gevoelig en afhankelijk van je traanvocht, dat je ogen beschermt tegen uitdroging en verzwering. Het traanvocht is dan ook belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Traanvocht levert in  de eerste plaats voldoende zuurstof, en alle noodzakelijke voedingsstoffen voor het goed functioneren van je ogen. Tranen zijn dus gezond voor je ogen. Ze spoelen allerlei onzuiverheden weg en houden het hoornvlies gladder. Af en toe eens een potje huilen houden je ogen zuiver en gezond.


Samenstelling traanvocht
Is het traanvocht belangrijker voor de gezondheid van je ogen, dan is de kwaliteit ervan zo mogelijk nog belangrijker. Tranen bestaan uit een vet,  slijm, en een waterige substantie. Deze drie lagen zijn van elkaar gescheiden door talrijke klieren, verantwoordelijk voor de kwaliteit van je traanvocht. Leeftijd heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je traanklieren, die met ouder worden verschrompelen en minder goed functioneren. Daardoor verandert de samenstelling van je traanvocht, en dat resulteert uiteindelijk in droge ogen.


Sluitende diagnose


Heb je last van droge ogen, raadpleeg dan zéker je oogarts. Die zal een sluitende diagnose stellen door een uitgebreid onderzoek van je oogoppervlak met een bio- microscoop. Daarbij maakt hij gebruik van oranjekleurige, en fluriscerende oogdruppels, en van een zogenaamde spleetlamp. De fluroriscerende oogdruppels vullen de ontelbare gaatjes in je hoornvlies. Het zijn precies deze gaatjes die droge ogen veroorzaken. Met het blauwe licht van de spleetlamp manifesteren de gaatjes zich als kleine puntjes. Op die manier is de oogarts in staat de kwaliteit van je traanvocht te controleren. Met een soort vloeipapier word nagegaan hoeveel traanvocht in vijf minuten is doordrongen met traanvocht. 

Afhankelijk van omgevingsfactoren

Dat droge ogen in beperkte mate afhankelijk zijn van omgevingsfactoren als de werking van de airco, een té intensieve verwarming of te grote koude, een te snel draaiende ventilator en kantoor en/of computerwerk zal wellicht niemand verbazen. Droge ogen zijn in sommige gevallen ook het gevolg van eerdere aandoeningen en van het nemen van bepaalde geneesmiddelen als psychofarmaca, anti- depressiva en chemotherapie.

Hormonale veranderingen belangrijkste oorzaak 

Bij recente wetenschappelijke onderzoeken kwam nu aan het licht dat belangrijke hormonale veranderingen de voornaamste oorzaken zijn van droge ogen. In dit geval brengen kunstranen dé oplossing. Hoe vettiger en stroperiger deze druppels, hoe hoger hun beschermingsgraad.

Afsluiten traanpunten

In extreme gevallen zal de oogarts voorstellen je traanpunten met een siliconenplug af te sluiten. Zo komen je tranen niet meer je neus terecht. Soms kiest men voor een definitieve afsluiting van je traanpunten door ze gewoon dicht te branden.

Reacties