Eet je gezond met pompoen

Herfst en winter zijn dé favoriete seizoenen van pompoenen, die je dan in alle soorten, kleuren en formaten aantreft. De pompoenfamilie is erg uitgebreid en wordt vooral gebruikt in hartige soepen en allerlei andere gerechten. Maar wist je dat pompoenen niet alleen van harte welkom zijn in iedere keuken, maar ook bijzonder gezond zijn? Pompoenen zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen oxydanten en vezels, en wapenen je in de eerste plaats tegen de grillen van koning winter. Welk positief effect heeft het eten van pompoenen op je gezondheid?
Pompoen is niet alleen lekker en gezond, hij houdt ons ook gezelschap tijdens halloween, een feest dat ook bij ons steeds uitbundiger wordt gevierd. Maar de pompoen heeft nog vele andere, bijzondere eigenschappen die bij het grote publiek nog té weinig bekend zijn. De pompoen wordt nog té veel onderschat. Zowel hun voedingswaarde als het effect op onze gezondheid werd nu al zo'n vijfduizend jaar geleden ontdekt en veelvuldig gebruikt. Toen werd dit gewas reeds ingezet tegen verstopping van de lever en abcessen van ons ademhalingsapparaat. De pompoen behoort tot de uitgebreide familie van de kalebassen. Bij ons startte de pompoen zijn veroveringstocht na de ontdekking van Amerika.  


Pompoenen versnellen vetverbranding

Het vruchtvlees van pompoenen is niet alleen erg lekker, maar ook gezond. Pompoenen zijn rijk aan allerlei vitaminen en mineralen en is uitstekend geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ze bevatten immers hoge concentraties ijzer, belangrijk voor de zuurstofopname door je bloed. Zuurstof is noodzakelijk voor je vetverbranding en beïnvloed gunstig je spijsvertering. Pompoenen passen dan ook in ieder gezond dieet en helpen je gewicht verliezen.


Pompoenen voor meer weerstand


Pompoenen zijn echter niet alleen gezond voor vegetariërs en veganisten maar voor iedereen van ons, en zeker voor kinderen. Pompoenen zijn rijk aan vitamine C, een sterk antioxydant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stoffen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Extra vitamine C verhoogt je weerstand en wapenen je tegen virussen en bacteriën. Het verzacht de symptomen van verkoudheden, griep en van aandoeningen van je luchtwegen.


Pompoenen beschermen tegen schadelijke UV- stralen


 Pompoenen bevatten ook nog een hoge dosis caroteen of provitamine A, een bestanddeel  dat ook in wortelen aanwezig is. Het betreft een voorstadium van vitamine A, belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Alle carotenoïden hebben een antioxydante werking, en stimuleren je afweersysteem en celgroei. Ze beschermen je huid en ogen tegen de schadelijke UV- stralen.


Pompoenpitten tegen prostaatproblemen


Niet alleen het pompoenvlees, maar ook de zaden  pitten zijn rijk aan waardevolle stoffen als eiwitten, onverzadigde vetten, belangrijk voor het op peil houden van je cholesterolgehalte, vitamine E, fosfor silicium en zink.
Door de aanwezigheid van mineralen als silicium en zink, voorkomen  pompoenpitten prostaatontsteking en prostaatvergroting, die in een later stadium prostaatkanker kunnen veroorzaken. Eet daarom dagelijks een handvol pompoenpitten.


Thee van pompoenbladeren verlichten astma


De gezonde bestanddelen van pompoenpitten reguleren ook je galzuren, en zijn efficiënt voor het bestrijden van allerlei darmparasieten, vooral bij kinderen. Thee van pompoenbalderen verlicht de symptomen van astma, ademnood en diarree.

Reacties