Doorgaan naar hoofdcontent

Eet je gezond met pompoen

Herfst en winter zijn dé favoriete seizoenen van pompoenen, die je dan in alle soorten, kleuren en formaten aantreft. De pompoenfamilie is erg uitgebreid en wordt vooral gebruikt in hartige soepen en allerlei andere gerechten. Maar wist je dat pompoenen niet alleen van harte welkom zijn in iedere keuken, maar ook bijzonder gezond zijn? Pompoenen zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen oxydanten en vezels, en wapenen je in de eerste plaats tegen de grillen van koning winter. Welk positief effect heeft het eten van pompoenen op je gezondheid?
Pompoen is niet alleen lekker en gezond, hij houdt ons ook gezelschap tijdens halloween, een feest dat ook bij ons steeds uitbundiger wordt gevierd. Maar de pompoen heeft nog vele andere, bijzondere eigenschappen die bij het grote publiek nog té weinig bekend zijn. De pompoen wordt nog té veel onderschat. Zowel hun voedingswaarde als het effect op onze gezondheid werd nu al zo'n vijfduizend jaar geleden ontdekt en veelvuldig gebruikt. Toen werd dit gewas reeds ingezet tegen verstopping van de lever en abcessen van ons ademhalingsapparaat. De pompoen behoort tot de uitgebreide familie van de kalebassen. Bij ons startte de pompoen zijn veroveringstocht na de ontdekking van Amerika.  


Pompoenen versnellen vetverbranding

Het vruchtvlees van pompoenen is niet alleen erg lekker, maar ook gezond. Pompoenen zijn rijk aan allerlei vitaminen en mineralen en is uitstekend geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ze bevatten immers hoge concentraties ijzer, belangrijk voor de zuurstofopname door je bloed. Zuurstof is noodzakelijk voor je vetverbranding en beïnvloed gunstig je spijsvertering. Pompoenen passen dan ook in ieder gezond dieet en helpen je gewicht verliezen.


Pompoenen voor meer weerstand


Pompoenen zijn echter niet alleen gezond voor vegetariërs en veganisten maar voor iedereen van ons, en zeker voor kinderen. Pompoenen zijn rijk aan vitamine C, een sterk antioxydant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stoffen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Extra vitamine C verhoogt je weerstand en wapenen je tegen virussen en bacteriën. Het verzacht de symptomen van verkoudheden, griep en van aandoeningen van je luchtwegen.


Pompoenen beschermen tegen schadelijke UV- stralen


 Pompoenen bevatten ook nog een hoge dosis caroteen of provitamine A, een bestanddeel  dat ook in wortelen aanwezig is. Het betreft een voorstadium van vitamine A, belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Alle carotenoïden hebben een antioxydante werking, en stimuleren je afweersysteem en celgroei. Ze beschermen je huid en ogen tegen de schadelijke UV- stralen.


Pompoenpitten tegen prostaatproblemen


Niet alleen het pompoenvlees, maar ook de zaden  pitten zijn rijk aan waardevolle stoffen als eiwitten, onverzadigde vetten, belangrijk voor het op peil houden van je cholesterolgehalte, vitamine E, fosfor silicium en zink.
Door de aanwezigheid van mineralen als silicium en zink, voorkomen  pompoenpitten prostaatontsteking en prostaatvergroting, die in een later stadium prostaatkanker kunnen veroorzaken. Eet daarom dagelijks een handvol pompoenpitten.


Thee van pompoenbladeren verlichten astma


De gezonde bestanddelen van pompoenpitten reguleren ook je galzuren, en zijn efficiënt voor het bestrijden van allerlei darmparasieten, vooral bij kinderen. Thee van pompoenbalderen verlicht de symptomen van astma, ademnood en diarree.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…