Doorgaan naar hoofdcontent

Diëten helpt niet meer: gevolgen van een maagverkleining


Met een maagverkleining volgens scopinaro
 ben je in staat tientalle kilo's
overgwicht over boord te gooien.
Je zit vér boven je streefgewicht, je overgewicht veroorzaakt steeds ernstigere gezondheidsklachten en je dagdagelijkse activiteiten lukken je niet meer. Je probeerde met alle mogelijke middelen je gewicht naar beneden te krijgen, maar toch steeg je BMI tot boven de veertig. Ben je in  dit geval, dan is operatief ingrijpen noodzakelijk om deze levensbedreigende vorm van obesitas terug te dringen en onder controle te houden. De medische wereld beschikt over in  totaal vier mogelijkheden om via een operatief ingrijpen je obesitasprobleem op te lossen. Het meest ingrijpend is ongetwijfeld de maagverkleining, die niettemin meer en meer wordt uitgevoerd. Wat is zo'n maagverkleining via de Scopinaromethode, en wat kun je na deze ingreep zélf doen om de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken?


Deze Scopinaro of ook nog bilio-pancreatische derivatie is een operatieve maagverkleining die wordt gecombineerd met het verleggen van je dunne darm. Deze verlegging is vergelijkbaar met een bypass- operatie, maar in dit geval dan wel van je dunne darm. Bij de scopinaro- methode wordt de maag in principe niet verkleind.  Je kan met deze methode nog steeds evenveel eten dan voor je operatie. Je zal met deze ingreep veel gewicht verliezen doordat het voedsel razendsnel door je darmen wordt getransporteerd omdat de af te leggen weg veel korter is. Je lichaam zal veel minder voedingsstoffen kunnen opnemen, en hier schuilt ongetwijfeld het grootste gevaar van deze maagverkleining volgens Scopinaro.


Je voedsel moet een veel kortere
 weg afleggen.
 Je darmen worden
met twee meter ingekort

Darm twee meter korter

In normale omstandigheden legt je voedsel zo'n drie meter af door je darmen. Na de scopinaroingreep wordt dit ingekort tot nog amper één meter ingekort. In tegenstelling tot andere medische ingrepen om je obesitas te bestrijden, wordt deze twee meter van je darmstelsel niet verwijderd, maar via de lever op het einde terug weer aangesloten.

Operatie kan ongedaan gemaakt worden


Een van de belangrijkste voordelen naast het opvallend gewichtsverlies is ongetwijfeld dat deze operatie later ongedaan kan worden gemaakt wanneer er onoverkomelijke gezondheidsproblemen zouden ontstaan.

Je darmstelsel wordt ingekort via de lever

Tweeledige ingreep

Deze maagverkleining bestaat uit twee delen. In de eerste plaats wordt het onderste gedeelte van je maag weggenomen, in een tweede fase worden del aatste twee meter van je darm verbonden met je maag. Daarbij wordt het eerste gedeelte van je dunne darm met het laatste verbonden, en dit op zo'n vijftig centimeter van je dikke darm. Op die manier ontstaat een Y- vorm, de eigenlijke bypass. 


Belangrijk gewichtsverlies

Besluit je jouw overgewicht te bestrijden met deze maagverkleining, dan mag je de eerste weken en maanden een drastische gewichtsafname verwachten. Zwaargewichten die tijdens deze periode in totaal vijftig kilo kwijt speelden zijn geen uitzondering. Belangrijk bij deze drastische ingreep is de vaststelling dat de kilo's ook weg blijven. Een opmerkelijk kleinere maaginhoud en een veel lagere vetopname zijn hier verantwoordelijk voor.


Belangrijke vitaminetekorten

Deze maagverkleining volgens scopinaro zorgt echter ook voor negatieve effecten op je gezondheid en voor vervelende ongemakken. Na zo'n operatie daalt je vitamineopname van de A, B, D, en K- familie, die zal je dan moeten aanvullen met allerlei voedingssupplementen. Beperk zoveel mogelijk je vet- en suikeropname. Suiker- en vetrijke voeding veroorzaken een vettige diarree, buikkrampen en onwelriekende winden.Belangrijke vitaminetekorten als gevolg van deze
maagverkleining zullen moeten aangevuld worden.
Mogelijke verwikkelingen

Aan iedere medische ingreep zijn complicaties mogelijk, en dat is hier niet anders. We zetten de belangrijksten op een rijtje:
  • Wondinfecties: ondanks alle voorzorgen bestaat ook hier de kans dat de wond kan infecteren. Dat kan in ernstige gevallen tot een verlengd ziekenhuisverlijf leiden.
  • Levensbedreigende lekkages: het grootste risico als gevolg van deze maagverkleining zijn naaldlekkages die meestal ontstaan bij het verbinden van de maag en je darmen via je lever. Deze lekkages kunnen oorzaak zijn van een levensbedreigende buikvliesontsteking.
  • Longembolie: een longembolie kan ontstaan als gevolg van een bloedklonter die vanuit je onderste ledematen zich naar je longen verplaatst
  • Defect in je buikwand: zo een wondbreuk is een defect in je buikwand. Bij het sluiten van je buik na de ingreep, ontstaat een soort tractie op de wond. Daarom moet je tijdens de eerste weken na de ingreep het optillen van zware voorwerpen, en hoesten zoveel als mogelijk vermijden
  • Vitamine- en mineralentekorten: op iets langere termijn kunnen er belangrijke vitamine- en/of mineralentekorten ontstaan die met voedingssupplementen moeten worden aangevuld.
  • Maagzweren: in sommige gevallen onstaat een maagzweer op de overgang tussen maag en dunne darm.
  • Vergroeiïngen: iedere buikoperatie kan oorzaak zijn van vergroeiïngen die je darm kunnen afsluiten en een obstructie kunnen veroorzaken
  • Belangrijke eiwittekorten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…