Doorgaan naar hoofdcontent

Bananen helpen tegen nicotineverslaving


Bananen zijn ongezond vanwege hun hoge concentratie snelle en dus ongezonde suikers. Ze passen evenmin in een gezond, evenwichtig én gevarieerd voedingspatroon. Voor al diegenen die hun overtollig gewicht eindelijk definitief overboord willen gooien zijn bananen te mijden, want échte dikmakers. Is dit werkelijk zo, of zijn dit pure verzinsels, en welk effect heeft het eten van bananen dan wel op je gezondheid?

Bananen zijn erg omstreden, niet alleen voor wat hun effect op je gezondheid betreft. Volgens tuinbouwdeskundigen behoren ze tot de groenten. Voor anderen  groeien bananen dan weer aan geen échte bomen, omdat bananenbomen geen houten stam vormen. Wat er ook van zei, feit is dat je er bijzonder goed aan doet om regelmatig, zoniet dagelijks, bananen naar binnen  te werken. Deze zoete lekkernij is bijzonder rijk aan allerlei vitaminen en mineralen en zoveel meer. Inderdaad, tijdens recent wetenschappelijk onderzoek kwamen nog heel wat meer kwaliteiten van bananen aan het licht.


Voedingswaarde van bananen

Bepalend voor het effect van bananen op je zondheid, is hun voedingswaarde. Deze voedingswaarde verschilt van banaan tot banaan, en is van verschillende factoren afhankelijk. Landen als Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Columbia en Guatemala zijn de belangrijkste leveranciers van bananen. Hun voedingswaarde wordt bepaald door de bodemgesteldheid van daar waar ze vandaan komen, van het aantal uren zonneschijn waar ze werden aan blootgesteld en van de soort bananen. Hun rijpheid is de belangrijkste factor voor het bepalen van hun voedingswaarde.

Bananen geven je een extra energie- boost


Bananen zijn uitzonderlijk rijk aan allerlei vitaminen en mineralen, koolhydraten en proteïnen. Door hun hoge concentratie aan snelle suikers, geven ze je snel na het verorberen een enorme energie- boost. Bananen zijn dan ook hét favoriete tussendoortje van (langeduur)sporters. Met zijn 88 caloriën per honderd gram, leveren bananen maar liefst het dubbel aantal caloriën dan de meeste andere fruitsoorten. Toch zijn bananen géén dikmakers.Naast natuurlijke suikers bevatten immers heel wat voedingsvezels,  belangrijk voor iedereen die een of andere dieet volgt.  Gecombineerd met deze voedingsvezels, worden de de aanwezige natuurlijke suikers in bananen opvallend langzaam omgezet in vet. Een ander gunstig effect van het eten van  bananen op je gezondheid is het feit dat bananen compleet cholesterol vrij zijn.

Minder rijpe bananen het gezondst

Onrijpe bananen bevatten zetmeel en latex. Tijdens hun rijpingsproces wordt latex afgebroken, waardoor ze hun oorspronkelijke bittere smaak ruilen voor hun aangename, zoete smaak. Eens volledig gerijpt, bevatten bananen maar liefst twintig procent meer suikers. Om tandenbederf te voorkomen kies je dus best voor minder rijpe bananen. Onrijpe bananen kunnen enkele dagen narijpen op kamertemperatuur. Bewaar bananen nooit in je koelkast, ze zullen er immers vlug bederven. Bananen houden evenmin van plotse temperatuurschommelingen.

Rijk aan vitaminen

Deze gele gezondmakers bevatten ook heel wat vitamine A, B1, B2, B6, B12 en vitamine C. Vitamine C verzacht de vervelende symptomen van verkoudheden en griep. Naast magnesium en kalium zijn bananen ook rijk aan ijzer, onmisbaar bij aandoeningen van je schildklier en voor zwangere vrouwen.

Helend effect van bananen

Dankzij de aanwezigheid van vitaminen en mineralen, hebben bananen een helend effect. Onrijpe bananen zijn doeltreffend tegen maagzweren en maagzuure, bij allerlei darmproblemen. Ze zijn ook efficiënt tegen ernstige diarree

Bananen helpen tegen nicotineverslaving

Koester je plannen om te stoppen met roken, eet dan dagelijks bananen. Inderdaad, dankzij de aanwezigheid van vitamine B6 en B12, helpen bananen je tegen de klassieke ontwenningsverschijnselen, veroorzaakt door nicotine.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…