Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is de alvleesklier tussen de twaalf en vijftien centimeter groot, en gemiddeld van één tot drie centimeter dik. De alvleesklier heeft een belangrijke endocriene functie. Daarbij  speelt ze een belangrijke rol bij je suikerstofwisseling, en bij het regelen van je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier of pancreas is ook belangrijk voor het goede verloop van je spijsvertering.

Alvleesklier produceert insuline


Je alvleesklier bestaat uit verschillende kleine klieren die onder meer instaan voor de productie van de insuline en glucagon.  Beide hormonen spelen een hoofdrol bij je suikerstofwisseling.  Zij houden je bloedsuikerspiegel op het gewenste peil. Je alvleesklier reageert op de hoeveelheid suiker in  je bloed. Stijgt je suikergehalte, dan zal je alvleesklier extra insuline aanmaken. Insuline stimuleert op zijn beurt je lever en spieren om meer glucose uit je bloed op te nemen. Zowel je lever als je spieren slaan deze glucose op in de vorm van glycogeen, waardoor je suikerspiegel weer in evenwicht is.

Lage bloedsuikerspiegel


Is om de een of andere reden je bloedsuikerspiegel té laag, dan zal je alvleesklier dit weer op peil willen brengen door de aanmaak van glucagon. Dit hormoon zorgt er voor dat het door je lichaam opgeslagen glucogeen in  zowel je spier- als levercellen,  weer wordt omgezet in  glucose. Glucose zorgt voor een stijging van je bloedsuikerspiegel.


Slecht werkende alvleesklier veroorzaakt suikerziekte


Maakt je alvleesklier of panceras te weinig glucose aan, dan veroorzaakt dit uiteindelijk een of andere vorm van suikerziekte. Blijkt je lichaam gevoelig aan insuline, dan kan het onmogelijk al zijn functies goed blijven uitoefenen, en blijft er een hoeveelheid glucose achter in je bloed. Dit is oorzaak van allerlei klachten, en op lange termijn worden allerlei organanen zoals lever en galblaas aangetast.


Alvleeskliersap zorgt regelt spijsvertering


Je alvliesklier produceert dagelijks ook zo'n halve liter alvleeskliersap. Dit sap helpt je bij de vertering van voedsel. Je alvleesklier geeft niet de ganse dag sap aan je twaalfvingerige darm. Daarvoor wacht het op een seintgje van  je hersenen. Op dat moment start je alvleesklier met de aanmaak van zijn sap. Is er voedsel aanwezig in je maag en/of je twaalfvingerige darm, dan zal ook dat je alvleesklier stimuleren extra sap te produceren.


Alvleeskliersap bevat spijsverteringsenzymen


Alvleeskliersap bevat ook noodzakelijke spijsverteringsenzymen. Deze werken in op het voedsel in je dunne darm. Door de inwerking van deze enzymen komen belangrijke voedingsstoffen vrij, die via de wand van de dunne darm door je licham worden opgenomen. De belangrijkste spijsverteringsenzymen uit het alvleeskliersap zijn amylase dat zorgt voor de verbranding van suikers. Verder ook lipase, voor de vertering van vetten en trypsine dat de eiwitten verteert.

Problemen herkennen


Wordt je al enige tijd geplaagd door hevige buikpijn, misselijkheid, braken en diarree, dan is het zeker niet denkbeeldig dat je alvleesklier onvoldoende werkt. Een zieke en slecht functionerende alvleesklier heeft een verstoring van je voedselvertering tot gevolg. Daardoor kunnen belangrijke voedingsstoffen onmogelijk worden opgenomen door je dunne darm. Deze noodzakelijke voedingsstoffen worden afgescheiden via je ontlasting. (Chronische) vermoeidheid, algehele verzwakking en onverklaarbaar gewichtsverlies zijn de gevolgen.

Ontsteking van de alvleesklier


Wordt je geconfronteerd met bovenstaande symptomen, dan is de kans op alvleesklierontsteking of pancreatitis bijzonder groot. Een vlugge en sluitende diagnose is noodzakelijk, acute alvleesklierontsteking kan immers dodelijk zijn. Chronische pancreatitis daarentegen is en langdurige ontsteking van je alvleesklier. Het gezonde weefsel van je alvleesklier wordt dan vervangen door littekenweefsel, waardoor je alvleesklier steeds slechter zal functioneren. Iedere letsel aan je alvleesklier is ongeneeselijk. Ontsteking van de alvleesklier kan toeslaan op alle leeftijden, maar zelden of nooit bij kinderen. Het overmatig gebruik van alcohol en galstenen zijn de hoofdoorzaken. Andere minder voorkomende oorzaken zijn het langdurig gebruik van vochtafdrijvende geneesmiddelen, een virusinfectie van je alvleesklier en de aanwzigheid van allerlei erfelijke en vetachtige stoffen in je bloed. Personen met alvleesklierontsteking krijgen een verbod op het drinken van alcoholhoudende dranken en het eten van vet voedsel.

Chronische ontsteking en roken gevaarlijk voor kanker


Het meest levensbedreigend is uiteraard alvleeskanker. Roken en chronische alvleesklierontsteking zijn de belangrijkste oorzaken. Symptomen waarop je zeker moet letten zijn een zeurende pijn boven of in het midden van je buik, vermoeidheid en zwakte, geen eetlust, ernstige diarree en opmerkelijk gewichtsverlies. Een kwaadaardige tumor in je alvleesklier kan je galwegen afsluiten. Dan ontstaat jeuk over gans je lichaam, een dunne en licht gekleurde ontlasting en donkere urine.
Bij een klein aantal patiënten kan het wegnemen van de alvleesklier en aangetaste organen enig soelaas brengen. Genezing van alvleesklierkanker is onmogelijk. Meer dan helft der patiënten sterft, een half jaar na de diagnose.

Reacties

  1. Steve Jobs had geen alvleesklierkanker maar een NET-Kanker met uitzaaiingen in de alvleesklier en lever: een zeldzame vorm van kanker die het Neuro-Endocriene systeem van de patient aantast door onder andere overproductie van het hormoon serotonine.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Steve Jobs had geen alvleesklierkanker maar een NET-Kanker met uitzaaiingen in de alvleesklier en lever: een zeldzame vorm van kanker die het Neuro-Endocriene systeem van de patient aantast door onder andere overproductie van het hormoon serotonine.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden