Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Gordelroos. Steeds meer landgenoten worden door dit virus getroffen. Gordelroos of zona, behoort tot de uitgebreide herpes familie. Het is een zeer pijnlijke huidaandoening waar je niet gemakkelijk volledig van geneest. Wat zijn nu precies de voornaamste oorzaken van deze huidaandoening? Hoe zien de symptomen er uit en wat is de beste behandeling om zo vlug mogelijk van gordelroos definitief verlost te geraken?


Gordelroos manifesteert zich van  de ene dag op de andere, en  uit zich kleine, met water gevulde blaasjes. Deze aandoening wordt veroorzaakt door het heractiveren van het waterpokkenvirus. Het herpes zoster virus veroorzaakt gordelroos, en is ook  verantwoordelijk voor het ontstaan van waterpokken. Waterpokken komt haast uitsluitend voor in onze vroege kinderjaren. Tijdens de infectie met het waterpokkenvirus wordt dit door je afweersysteem succesvol bestreden. Het waterpokkenvirus geeft zich echter niet zomaar gewonnen. Een aantal van deze virussen weet aan je afweersysteem te ontsnappen en blijven levenslang sluimerend in je lichaam aanwezig. Ze houden zich vooral schuil in de zenuwcellen van je ruggemerg, en dan nog het liefst in die zenuwcellen die rechtsreeks in  verbinding staan met je huid.


Gordelroos bij verminderde weerstand


Meestal houdt dit waterpokkenvirus zich rustig, maar in sommige gevallen wordt het weer geactiveerd. Het slaat vooral toe bij mensen met een verminderde weerstand. Langs de zenuwbanen van je huid groeien de actieve waterpokkenvirussen naar je huid,  waar ze het zeer pijnlijke gordelroos doen ontstaan. Een verminderde weerstand is mogelijk het gevolg van allerlei spanningen en stress, van een depressie, van een of andere infectieziekte, van een letsel of door het (langdurig) gebruik van sommige geneesmiddelen.


Hoofdpijn, huiduitslag en branderig gevoel


De eerste symptomen van  gordelroos zijn hevige pijnen en een rode huid.  Deze symptomen worden vastgesteld in een goed afgebakend gebied. De huiduitslag uit zich met blaasjes die met water zijn gevuld, en zich in de meeste gevallen tot één helft van je lichaam beperken. Na de eerste pijnaanvallen en de huidroodheid, verschijnen de blaasje, en dit na amper enkele uren tot enkele dagen. Deze blaasjes veroorzaken  een geweldige jeuk, en de pijn als gevolg van gordelroos kan  maandenlang aanslepen. Gordelroos komt op alle plaatsen van je lichaam voor. Is je voorhoofd of gezicht aangetast, dan ontstaat bijzonder hevige hoofdpijn net voor de huiduitslag verschijnt. Na gemiddeld een tiental dagen verdrogen de blaasjes. Tijdens dit verdrogingsproces kunnen er zich nieuwe blaasjes vormen.

Groter risico bij zestigplussers


Omdat we in onze kindertijd bijna allemaal waterpokken kregen, kunnen we ook allemaal door gordelroos of zona worden getroffen. Bij kinderen komt deze huidziekte weinig of niet voor. Gordelroos is gedeeltelijk leeftijdsgebonden. Alhoewel iedereen gordelroos kan oplopen, komt deze huidaandoening vooral voor bij zestigplussers.


Extra vitamine C tegen gordelroos


Ben je het slachtoffer van gordelroos, zorg dan voor een extra dosis vitamine C, vooral aanwezig in citrusvruchten, maar ook in allerlei groen ten. Vitamine C is een sterk antioxydant, dat je beschermt tegen de vrije radicalen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken. Deze antioxidanten beschermen tegen hart- en vaatziekten, suikerziekte en zelfs tegen bepaalde kankers waaronder slokdarm- en maagkanker. Vitamine C verhoogt je weerstand en verzacht de symptomen van griep, verkoudheden en van sommige virale aandoeningen. Verder is vitamine C doeltreffend tegen voorjaarsmoeheid, botontkalking en tandbederf en is nuttig voor diabetici.
Paprika, alle koolsoorten, veldsla, peterselie, broccoli, venkel, spruitjes, asperges, tomaten, aubergines, spinazie, bieslook, waterkers, kervel, champignons, Chinese kool, knolselderij, prei, raapjes, radijsjes en paksoi zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine C.


Extra voedingstips tegen gordelroos


Door je voedingspatroon aan te passen kun je de symptomen van gordelroos verzachten:
  • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van dierlijke eiwitten. Deze vind je vooral terug in eieren, kaas en in vlees.
  • Gebruik zo weinig mogelijk zout en sterke specerijen.
  • Eet veel verse (seizoens)groenten en dan vooral alle rauwe koolsoorten, bij voorkeur biologisch geteeld. 
  • Combineer groenten met tarwe- , gerst- en havervlokken.
  • Volkorenproducten als zilvervliesrijst, gerst en boekweit zijn aan raders.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden