Doorgaan naar hoofdcontent

Wat verstaat men onder gezond voedsel

Iedereen heeft zijn mond vol over een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding om je lichaam gezond én in  conditie te houden, zeker in het vooruitzicht van iedere seizoenswissel. Vraag is uiteraard wat voedingsspecialisten onder gezond voedsel verstaan. Iedereen van ons weet ongetwijfeld wel dat een gezonde voeding in de eerste plaats bestaat uit voldoende groenten en fruit. Maar lang niet alle soorten groenten- en fruit bevatten evenveel gezonde bestanddelen als vitaminen, mineralen, vezels, aminozuren en antioxydanten. Wat is dan dé ultieme top tien van het meest gezondste voedsel om, in het vooruitzicht van de gure en natte winter, je weerstand extra te stimuleren en je op die manier niet alleen maximaal te beschermen tegen allerlei seizoenskwaaltjes, maar even goed tegen ouderdomsziekten en overgewicht, dé epidemie van deze tijd.

Iedereen van ons streeft naar gezondheid en zijn meest ideale gewicht. Gezond voedsel is daarbij de eerste en belangrijkste stap. Vraag is uiteraard wat men onder gezond voedsel en een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon verstaat. Gezond voedsel barst bij voorkeur van de vitamine, mineralen, vezels, aminozuren en antioxydanten. Deze beschermen ons tegen allerlei ouderdomsziekten, tegen te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte, tegen  hart- en vaatziekten  en kanker. Welke voedingsstoffen hebben dit allemaal in zich en wat is dan precies het meest gezondste voedsel dat we kunnen naar binnen werken?


Broccoli: vitaminebom tegen allerlei soorten kanker


Broccoli staat bekend als een echte vitaminebom, en voert ongetwijfeld het lijstje van het meest gezondste voedsel aan. Broccoli is rijk aan vitamine C, ijzer, foliumzuur en magnesium. Door de aanwezigheid van  foliumzuur, is broccoli een must voor zwangere vrouwen. Deze groente bevat ook sulfrorafaan, een stof met heel wat bacteriëndodende eigenschappen. Brocolli heeft een gunstige werking tegen allerlei soorten kankers. Sulforafaan is ook aanwezig in spruitjes.

Knoflook tegen verkoudheden

Knoflook bevat allicine, een stof die een te hoge bloeddruk verlaagt en je bloedsomloop en doorbloeding verbeteren.  Allicine in knoflook houdt ook je cholesterolgehalte in het bloed op peil, en bij regelmatig gebruik verkleint knoflook het risico op hart- en vaatziekten. Knoflook werkt antiviraal en dankzij zijn antibacteriële werking is het aangewezen tegen verkoudheden en griep. Met knoflook worden verkoudheden niet alleen beperkt, de gevolgen ervan zijn ook veel milder.

Citrusvruchten voor een versterkte weerstand

Citrusvruchten als sinaasappel, citroen maar ook pompelmoes en limoen bevatten hoge concentraties aan vitamine C en bioflavonoïden, twee bijzonder krachtige antioxydanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen, die je lichaam binnen dringen en je ziek maken. Citrusvruchten zijn  hét aangewezen middel tegen hart- en vaatziekten, allerlei ontstekingsziekten en zelfs kanker. Ze verhogen je weerstand en zijn een must bij iedere seizoenswissel. Citrusvruchten verzachten de symptomen van verkoudheid en griep. Ze bevatten ook pectine die je cholesterol binnen aanvaardbare perken houdt.

Rode peper tegen veroudering

Zowel rode peper als het zeer pittige chilipeper en cayennepeper zijn uitzonderlijk rijk aan antioxydanten. Ze zijn hét middel bij uitstek tegen allerlei ouderdomsziekten, hart- en vaatziekten en kanker. Capcailine is niet alleen het bestanddeel dat pepers hun pittigheid geeft. Deze stof zet je hersenen aan tot het maken van endorfines, een natuurlijke pijnstiller. Endorfines geven je een prettig gevoel en stimuleren je maag om stoffen te produceren die je beschermen tegen het ontstaan van maagzweren.

Druiven voor gezonde aderen


Rode en blauwe druiven zijn het gezondst en bevatten de meeste antioxdanten, krachtiger dan bijvoorbeeld vitamine C en E. Blauwe druiven bevatten naarnaast ook phytochemical, een bestanddeel dat voor de gezondheid van  je aderen zorgt. Phytochemical gaat immers de verkalking en verstopping van je aderen tegen. Vette vis uitstekende bloedverdunner

Vette vis als paling, zalm, sardines, makreel en haring zijn uitzonderlijk rijk aan omega 3 vetzuren. Vette vis bevat bloedverdunnende bestanddelen, werkt bloeddrukverlagend, is goed tegen hart- en vaatziekten, is een uitstekende ontstekingsremmer en werkt doeltreffend tegen gewrichts- en spierpijn, en tegen menstruatiepijn.


Soya tegen problemen menopauze

Vrouwen die kampen met gezondheidsproblemen als gevolg van hun menopauze,  gebruiken bij voorkeur zuivelproducten op basis van soya. Je vindt in de winkerlrekken nu al allerlei dessertjes, melk en yoghurt op basis van soya, dat je ook aantreft in vele vegetarische gerechten als tofu. Soya is rijk aan phyto oestrogenen, een hormoon dat de vervelende gevolgen van de menopauze verzacht, en verder ook efficiënt is tegen endometriose, borst- en prostaatkanker, hart- en vaatziekten en tegen osteoporose of botontkalking, ook preventief.

Groene en zwarte thee tegen hartaanval

Zowel groene als zwarte thee bevatten hoge dosissen antioxydanten, dat kanker kan voorkomen. Dankzij het drinken van meer dan vier kopjes groene of zwarte thee per dag, kun je het risico op een hartaanval en een beroerte met minstens vijftig procent verlagen.

Tomaten tegen prostaatkanker 

Tomaten zijjn een weldaad van de natuur, zet ze bij voorkeur dagelijks op je menu. Met hun hoge dosis aan antyoxydanten zijn tomaten doeltreffend tegen allerlei ouderdomsziekten en kanker, in  de eerste plaats prostaatkanker. Mannen eten vanaf hun vijftigste dagelijks tomaten of tomatenpuree. Ook tomatenketchup biedt je alle voordelen van verse tomaten. Tomaten zorgen ook voor gezonde ogen en verbeteren je zicht. 
Yoghurt voor meer weerstand


Yoghurt dat melkzuurbacteriën bevat, zorgen op hun beurt voor een goede werking van je maag en je darmen. Tomaten houden  een gezonde darmflora in  stand. De melkzuurbacteriën in yoghurt zijn uitstekend in het bestrijden van allerlei schimmelinfecties en versterken je immuumsysteem. Een verhoogde weerstand wapend je maximaal tegen zowel verkoudheden als griep en allerlei typische winterkwaaltjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…