Doorgaan naar hoofdcontent

Teveel melk drinken veroorzaakt prostaatkanker

Melk is met zijn hoge concentraties vitaminen en mineralen, een van de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Samen met vitamine D, eveneens rijkelijk aanwezig in melk, bezorgen deze vitaminen je een sterk beendergestel, en kunnen ze zelfs botontkalking of osteoporose voorkomen. Dat dacht men tot voor kort, maar heel wat wetenschappers komen daar nu van terug. De invloed van melk op je gezondheid zou, zoals blijkt uit recente wetenschappelijke onderzoeken, zelfs veel kleiner zijn dan algemeen werd aangenomen.
Volgens Amerikaanse voedingswetenschappers spring je voortaan dus best voorzichtig om met het drinken van melk. Meer dan twee glazen per dag wordt zelfs sterk afgeraden. Tot hiertoe werden we door allerlei gezondheidsorganisaties, én zelfs door onze overheid aangeraden dagelijks minstens vier glazen melk te drinken.

Melk doeltreffend tegen osteoporose?


Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat melk voor een sterk beendergestel zorgde en zelfs osteoporose kon voorkomen. De hoge concentraties calcium, kalium en vitamine D werden daar verantwoordelijk voor gesteld. Botontkalking of osteoporose komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en dan vooral tijdens en na de menopauze als gevolg van de sterke daling van vrouwelijke hormonen.
Volgens de Amerikaanse onderzoekers moet dit alles genuanceerd worden. Uit hun jongste studie blijkt nu dat diegenen die dagelijks meer dan twee glazen melk drinken, met evenveel botbreuken worden geconfronteerd dan zij die minder melk drinken.

Melk kan zelfs botontkalking veroorzaken

Door de aanwezigheid van fosfor in melk, is het zelfs zo dat het drinken van melk botontkalking kan veroorzaken in plaats van te voorkomen.  Melk bevat immers grote hoeveelheden eiwit, dat je lichaam doet verzuren en tot botontkalking of osteoporose kan leiden. Koemelk doet ook de opname van  vitamine B12 sterk afnemen, en uitgerekend B12 is dan weer erg belangrijke voor zwangere vrouwen. 


Groter risico op prostaatkanker

 

Het drinken van meer dan twee glazen melk per dag, heeft ook invloed op de gezondheid van mannen. Ouder wordende mannen, en dan vooral vanaf een leeftijd van vijftig jaar, kampen met allerlei prostaatklachten en prostaatkanker. Uit het recente onderzoek blijkt nu dat diegenen die dagelijks ongelimiteerd melk drinken een veel groter risico op prostaatkanker lopen dan diegenen die hun melkgebruik matigen

Lichaamslengte speelt belangrijke rol

Nu blijkt dat je lichaamslengte in dit ganse proces een belangrijke rol speelt. Eerder was reeds bekend dat bij grotere mensen veel meer borst- en eierstokkanker  voorkomen dan bij diegenen met een kleinere lichaamslengte.  Eerder kwam reeds aan het licht dat zij die tijdens hun kinderjaren veel melk dronken, ook groter worden. De link tussen melk drinken en het ontstaan van allerlei vormen van kanker is dan ook vlug gelegd.

Melk verkleint risico op darmkanker

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Daar waar nu wordt aangenomen dat melk het risico op prostaatkanker doet toenemen, kan de kans op darmkanker door het drinken van melk, juist kleiner worden. Darmkanker maakt bij ons het grootst aantal slachtoffers, en het is de dodelijkste kanker. Volgens de Amerikaanse onderzoekers moeten we melk dan ook niet compleet uit onze dagelijkse voeding bannen, maar twee glazen per dag is wél het maximum. 


Wat met andere voordelen van melk drinken?

 

Hoe het nu met de andere gezondheidsvoordelen die altijd met melk in verband werden gebracht, moet nog verder worden onderzocht. Zo wordt gezegd dat melk je risico op hart- en vaatziekten in belangrijke mate doet dalen, en ook een gunstig effect zou hebben op je gezichtsvermogen en de gezondheid van je ogen en je lange termijngeheugen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…