Goede mondhyghiëne voorkomt slechte adem

Niets is vervelender dan opgescheept zitten met een slechte adem. Dat is echter lang geen uitzondering. Vele landgenoten kampen met een slechte adem, velen onder hen zelfs zonder het zelf te weten. Een slechte adem heeft nare gevolgen. Het bemoeilijkt zowel je sociale als je intieme contacten. Een slechte adem stoppen, is verre van gemakkelijk. Er hangt nog steeds een taboesfeer rond dit niet te onderschatten medisch probleem. Velen van hen geraken in een sociaal isolement, waar maar erg moeilijk aan te ontkomen valt.


De voornaamste oorzaak van een slechte adem moet je meestal niet ver zoeken, die ligt in vele gevallen in je mond zelf. Bacteriën op het achterste gedeelte van je tong, zijn hiervoor verantwoordelijk. Het zijn vooral zwavelproducerende bacteriën, die zich in de diepere groeven achteraan je tong nestelen. Daar heerst een zuurstofarm milieu waar deze bacteriën zich best thuis voelen. Je mond is overigens een broeihaard van bacteriën, die zich ook in eventuele gaatjes rond ontstoken tanden bevinden. Een slechte mondhygiëne maakt alles alleen maar erger.

Geneesmiddelen, kruiden en zuivelproducten


Er zijn uiteraard ook andere oorzaken voor het ontstaan van  een slechte adem. Die is immers niet altijd het gevolg is van een ondermaatse mondhygiëne. Bepaalde genees- en voedingsmiddelen als knoflook, melk, kaas, uien en allerlei vissoorten kunnen eveneens een slechte adem veroorzaken. Koffie en energiedrankjes veroorzaken een droge mond, en ook dat is een uitstekende voedingsbodem voor allerlei bacteriën.

Slechte adem voorkomenEen slechte adem pak je efficiënt aan met het eten van extra fruit, dat verhoogd de zuurtegraad in je mond en verdrijft de schadelijke bacteriën. Drink veel water, frisdranken en suikerrijke dranken als milkshakes zijn taboe. Thee is uitstekend tegen slijmvorming, de favoriete omgeving van mondbacteriën. Stimuleer je speekselklieren met suikervrije kauwgom, om een droge mond te vermijden. Reinig regelmatig je mond met warm, zout water en stop met roken. Helpt dit alles niet, dan is het hoog tijd om je (tand) arts te raadplegen.

Reacties