Kaalheid voorkomen met natuurlijke middelen


Het zal je maar overkomen. Je hecht veel belang aan je uiterlijk, terwijl je stelselmatig je ooit zo weelderige haardos dunner en dunner ziet worden. Dan zit je duidelijk met een levensgroot probleem. Niet alleen lichamelijk, maar zeker ook psychisch. We verliezen uiteraard allemaal (wilde) haren, dagelijks tot zo'n honderdvijftig. Verlies je er méér, dan spreekt men van kaal worden. Meestal is kaal worden of haalhoofdigheid synoniem ouder worden. Dat is ook zo, maar je leeftijd is lang niet de enigste oorzaak. Kaalheid is een probleem van alle leeftijden. Wat zijn, naast leeftijdsgebonden kaalhoofdigheid, de oorzaken van kaalheid en wat kunnen we er tegen beginnen? Kunnen we er zélf iets aan doen om kaalhoofdigheid te voorkomen of minstens uit te stellen?


Kaalheid is dus zeker niet uitsluitend het gevolg van je verouderingsproces. Het aantal kaalhoofdige twintigers en dertigers neemt zelfs opvallend toe. Wetenschappers stelden vast dat kaalhoofdigheid zich reeds tijdens de puberteit kan manifesteren. Hun onderzoek leerde dat kaalheid en kaal worden ook met erfelijkheid te maken heeft. Kaalheid is wél een mannenzaak. Het aantal kale vrouwen staat echter lang niet in verhouding tot haalhoofdigheid bij mannen.

Oorzaken van kaalhoofdigheid


Er zijn verschillende oorzaken van kaalhoofdigheid. Je voeding speelt een belangrijke rol. Een onvolwaardige, eenzijdige en ongezonde voeding met weinig vitaminen en mineralen ligt in vele gevallen aan de basis van kaalheid. Kaalheid kan ook het gevolg zijn van ernstige ziekten of behandeling zoals chemo bij kanker, bij langdurig medicijngebruik of bij het gebruik van een overdosis vitamine A, meer dan 50 mg vitamine A perdag, en dit gedurende enkele maanden. Een onaangepaste en/of slechte haarhyghiëne kan eveneens kaalheid veroorzaken. Niet alleen lichamelijke, maar ook psychische klachten als verdriet, stress, depressie en burn- out bevorderen kaalheid. Kaalhoofdigheid bij vrouwen is meestal het gevolg van een verstoorde hormonenhuishouding, vooral tijdens en na de zwangerschap, maar deze hormonale kaalheid is meestal bij vrouwen meestal niet van lange duur.

Oorzaken van gedeeltelijke kaalheid


Volledige en gedeeltelijke kaalheid hebben niet dezelfde oorzaken. Haaruitval op één bepaalde plaats, is meestal het gevolg van een huidziekte of  van erfelijke factoren. Dit laatste uit zich vooral in voorhoofdskaalheid of een kale kruin. Personen met overgewicht die een of ander dieet volgen, of zij die regelmatig zware lichamelijke inspanningen leveren, lopen een groter risico op kaalheid.


Gezonde voeding voorkomt kaalheid

Kan kaalheid even goed psychische oorzaken hebben, dan is een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging dé manier om kaalheid te voorkomen. Eet  regelmatig noten om de gezondheid van je haar te bevorderen. Noten bevatten omega 3- vetzuren en vitaminen van de B- groep, en zijn noodzakelijk voor een gezonde haargroei. Belangrijke leveranciers van omega 3- vetzuren zijn vette vissoorten als zalm, makreel haring, paling en sardines. Is je kaalheid het gevolg van psychische problemen als stress, depressie en angst dan zijn voedingsmiddelen op basis van haver aangewezen. Producten die haver bevatten zijn bijvoorbeeld muesli en havermout.

Kruiden voor een betere doorbloeding hoofdhuid

Ook kruiden kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen of behandelen van kaalheid. Meest aangewezen zijn duizendblad, ginko, biloba, herderstasje en zouthoutwortel, allen zorgen voor een betere doorbloeding van je hoofdhuid. Kaalhoofdigen die kampen met een te hoge bloeddruk gebruiken best geen zouthoutwortel, omdat dit natuurproduct een tijdelijke verhoging van je bloeddruk veroorzaakt. En zelfs brandnetelthee is uitstekend om kaalheid te voorkomen of af te remmen. Brandnetelthee bevordert de opname van kalk, en dat is belangrijk voor een gezonde haargroei.


Huismiddeltjes tegen kaalheid

En dan zijn er natuurlijk de vele huis- , tuin-  en keukenmiddel tegen kaalheid. Eén ervan, maar zeer doeltreffend  is wolvet, vet van een schapenvacht. Wolvet bevat hoge concentraties vitamine F, dat zorgt voor gezond en glanzend haar. Gebruik nooit puur wolvet, dat is veel te hard en te taai voor je haren. Crème Bioforce van Dokter A. Vogel, waarbij wolvet wordt gecombineerd met Johannesolie, is het aangewezen middel. Andere natuurlijke middelen tegen kaalheid zijn:
  • Geconcentreerde oliën: bij voorkeur van planten als lavendel, sojaboon en laurier. Deze oliën  worden in de hoofdhuid gemasseerd, en helpen bij de bloedcirculatie en de follikelstimulatie.
  • Kruidencocktails (uitwendig gebruik): kruiden als rozemarijn, salie, brandnetel en klit worden aanbevolen. Kook ze samen, filter de blaadjes en was je haar dagelijks met dit mengsel.
  • Jojoba olie: deze olie wordt in Mexico reeds honderden jaren op grote schaal gebruikt voor gezond haar. Jojoba olie wordt in de hoofdhuid gemasseerd, en zou niet alleen kaalheid voorkomen en verhelpen, maar zelfs nieuwe haargroei stimuleren.
  • Dihydrotestosteron: dit wordt gevormd bij de reactie van een enzym met het mannelijke hormoon testosteron, dat verantwoordelijk zou zijn voor het verstoppen van je haarfollikels.
  • Homeopathie: voor een doeltreffend resultaat raden homeopaten aan enkele van deze behandelingen gelijktijdig te gebruiken. Soms heeft dit succes, maar het is steeds zo dat verschillende lichamen ook verschillend reageren op elke behandeling.
<><><><><><> </> <><><><><><> </>

Reacties