Honing efficiënt tegen winterkwaaltjes en griep

Honing is een puur natuurproduct met een sterk genezende kracht. Daar is zelfs de meerderheid der wetenschappers het roerend mee eens. Geen unanieme eensgezindheid, want anderen stellen de de helende kracht van honing in vraag wegens zijn hoge concentratie aan suikers. Maar dat is misleidend, want menig onderzoek leerde dat lang niet alle suikers in honing ongezond zijn, integendeel. Ons ijverig bijenvolkje zorgt telkens weer voor een gezond natuurproduct, in vele gevallen zelfs doeltreffender dan vele geneesmiddelen, en zéker efficiënter dan de vele hoestsiropen!


Inderdaad, uit resultaten van al deze wetenschappelijke onderzoeken staat het onomstoten vast dat honing niet alleen gezond is, maar zelfs veiliger en doeltreffender tegen verkoudheden dan vele hoestsiropen. Verkoudheden zijn het gevolg van een verzwakt immuumsysteem, en  worden veroorzaakt door virussen. Van honing was reeds eerder bekend dat het antibacteriële eigenschappen bezit. Zijn hoge concentraties aan antioxidanten en microbendodende stoffen zijn daar verantwoordelijk voor. Warme melk of thee met honing verzacht je pijnlijke keel, bestrijdt bacteriën en keelinfecties.

Honing, een geschikt antibioticum


Honing is een natuurlijk antibioticum. Dat is uitgerekend het gevolg van zijn zo ten onrechte gecontesteerde, maar gezonde suikers en waterstofperoxyde. Honing is zélf in staat om, via een suikerafbrekend enzym, waterstofperoxyde aan te maken. Er is echter één wanklank in dit succesvol honingverhaal. Je lichaam breekt honing veel te vlug af om als antibioticum echt doeltreffend te zijn. Honing helpt wél tegen brandwonden, hooikoorts, ontstekingen en stijve spieren.

Honing helpt je zelfs vermageren


Honing heeft echter nog veel meer in zijn mars.Weinigen weten immers dat dit natuurproduct je op een gezonde manier  helpt vermageren. Dat is het gevolg van de aanwezigheid van zowel fructose als glucose in  honing. Beiden zijn natuurlijke suikers, die door je lichaam razendsnel worden opgenomen en onmiddellijk omgezet worden in extra energie. Een honingkuur kan ook vermoeidheid verhelpen. Voor een maximum effect combineer je honing met een snuifje kaneel.
Honing rijk aan vitaminen en mineralen


Honing bevat hoge concentraties vitaminen B, C en H,  en mineralen als magnesium, fosfor, zwavel, mangaan, silicium, kalium, natrium, calcium, koper, ijzer en chloor en melkzuren. Die zuren bevorderen zowel je smaak als je spijsvertering en eetlust. Het gaat om telkens slechts om geringe hoeveelheden vitaminen en mineralen, maar het is deze grote verscheidenheid die honing zo uniek maakt.

Reacties