Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde voeding tegen stress

In onze prestatiemaatschappij is stress nooit veraf. Als stress toeslaat is het aan ons om deze de baas te blijven. En dat gaat gemakkelijker dan je wel denkt. Wetenschappers hameren nu al jaren op het belang van  een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Dat zorgt niet alleen voor je lichamelijke gezondheid. Een evenwichtige voeding heeft ook positieve effecten op je geestelijke ingesteldheid. Zo toonden de resultaten van  recent wetenschappelijk onderzoek dat stress in vele gevallen is te voorkomen door een aangepaste voeding. Welke voeding is dan geschikt om stress en stemmingswisselingen te voorkomen en eventueel te behandelen? Iedereen van ons werd er ongetwijfeld al mee geconfronteerd. Stresskonijnen grijpen onmiddellijk naar zoetigheden en vooral naar vettige hapjes om zich weer goed in hun vel te voelen. Je dagelijkse voeding heeft ongetwijfeld invloed op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Zoet en vet eten heeft meestal het averechtse effect. Het 'goed gevoel' als gevolg van het eten van allerlei zoetigheden is van erg korte duur. Zoete en vette voeding geeft je een opgeblazen gevoel, en daar is dan weer die stress, nog erger dan voordien, en  deze vicieuze cirkel is zonder hulp haast onmogelijk te doorbreken.

 

Kies voor natuurlijke suikersSuikerrijk voedsel beïnvloed negatief je gemoedsgesteltenis en kan zo stress veroorzaken. Na de suikerpiek als gevolg van het eten van zoetigheden, krijgen je meestal met een ernstige daling van je suikerspiegel af te rekenen. En dan slaat de stressduivel meedogenloos toe. Pak de oorzaak van je stress aan, door het vervangen  van zoetigheden door gezond voedsel met natuurlijke suikers als dadels, vijgen of abrikozen. Dit fruit is rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Onvoldoende of ongezond eten veroorzaakt vermoeidheid, prikkelbaarheid, stress en een terneergeslagen gevoel. In extreme gevallen is het zelfs mede- verantwoordelijk voor het ontstaan van een depressie.

 

Stress en het stresshormoon


Om stress doeltreffend te bestrijden, is het belangrijk wat en wanneer je eet belangrijk. Eet je verkeerde zaken op een verkeerd moment, dan zal dit je concentratie aan je cortisol, hét stresshormoon, negatief beïnvloeden. Eet je onregelmatig én ongezond, dan geraakt je hormonenhuishouding vlug overhoop ontregeld, en dat is het moment waarop je naar zoet, vettig en ongezond voedsel grijpt.

 

Trage koolhydraten echte stress killers
Trage koolhydraten zijn echte stress killers. Aardappelen, brood, pasta, rijst en deegwaren leveren je de meeste trage koolhydraten. Deze stimuleren je hersenen en zo de extra aanmaak van serotonine, een hormoon dat je ontspant, en ook je emoties beïnvloed. Serotonine wordt dan ook hét happy hormoon genoemd. Snelle koolhydraten die je aantreft in allerlei suiker en frisdranken, hebben het tegenovergestelde effect en veroorzaken stress.

 

 

Verse vis, groenten en fruitIn een gezond voedingspatroon staan verse vis, groenten en fruit centraal. Deze leveren je voldoende essentiële aminozuren, waardoor gemoedsgesteltenis gunstig beïnvloeden. Essentiële aminozuren woorden niet door je lichaam aangemaakt, zodat je ze van buitenaf moet krijgen.Voor de aanmaak van het gelukushormoon serotonine heb je tryptofaan, een essentieel aminozuur, nodig en dat wordt je geleverd door brood en broodproducten, kaas, melk, schelpdieren, intvis, noten, pruimen en (exotisch) fruit.


Vezelrijk voedsel en je hongergevoel


Vezelrijk voedsel geeft je langer een verzadigd gevoel en voorkomt nachtelijke eetbuien. Slachtoffers van stress krijgen hongeraanvallen op de meest onmogelijke momenten. Eet daarom overdag vezelrijke voeding, dat zal 's nachts voorkomen dat je het bed uitmoet om te eten. Vezels vind je vooral in bruin brood, donkere pasta, rijst en in verse groenten en fruit.

 

Magnesium voor ontspannend gevoel


Magnesium geeft je een ontspannend gevoel en heeft een gunstige invloed op stress. Het zorgt eveneens voor het overbrengen van zenuwprikkels, en voor ontspannen spieren. Groenten, fruit en allerlei graanproducten zijn de belangrijkste leveranciers van magnesium.

 

Vitamine C en antioxydanten voor extra weerstand
Zowel vitamine C als antioxydanten verhogen je weerstand en beschermen tegen de vrije radicalen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken. Chronische stress tast je weerstand aan, waardoor je risico op allerlei aandoeningen toeneemt. Groenten en citrusvruchten als kiwi, sinaasappelen, citroenen, pompelmoezen, limoenen én zeker bosbessen zijn rijk aan vitamine C en antioxydanten en versterken je immuumsysteem.

 

 

Vitamine B verminderen stemmingswisselingen

Bij een gezond, evenwichtig én gevarieerd voedingspatroon mogen voedingsmiddelen met een hoge dosis Vitamine B zéker niet ontbreken. Volgens wetenschappers hebben vitamines van de B- familie immers een gunstige invloed op je psychologisch evenwicht en stemmingswisselingen. Zowel bruin brood, als mager vlees, melkproducten, aardappelen en allerlei bladgroenten bevatten hoge concentraties aan vitamine B. Zij die houden van een snelle hap worden geconfronteerd met ernstige tekorten aan vitamines B. Zij kunnen deze tekorten wegwerken door het nemen van  allerlei voedingssupplementen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…