Doorgaan naar hoofdcontent

Gezond voedsel voor je ideaal gewicht

We streven allemaal  naar ons meest ideale gewicht, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Velen van ons kampen met overgewicht, en hun aantal wordt er zeker niet minder op, integendeel. De ene bereikt zijn meest ideale gewicht veel vlugger dan de andere, en er zijn zelfs die, ondanks al hun inspanningen, hun streefgewicht nooit bereiken. Er zijn er zelfs die gewicht bijwinnen door het drinken van een glas water. Zowel voedingsspecialisten als diëtisten hebben het steeds over gezond voedsel en gezonde voeding, en een evenwichtig en gevarieerd leef- en voedingspatroon. Maar aan wat denken ze als ze het over gezond voedsel en gezonde voeding?Gezond eten en drinken gaan samen, en daar ziet iedereen het belang van in. Dé hamvraag daarbij is uiteraard wat men onder gezond voedsel verstaat? Zéker is dat vers en gevarieerd bij staat bij een gezonde voeding centraal staan. Gezond voedsel is van levensbelang voor al je lichaamsfunctie. Zo'n voedsel is in de eerste plaats dagvers en bestaat hoofdzakelijk uit groenten en fruit, mager vlees, vis en zuivelproducten. In een gezond en evenwichtig voedingspatroon eet je zo weinig mogelijk rood vlees en vette voedingsmiddelen.


Gezond ontbijt met fruit en magere zuivel


Om je dag met voldoende energie te starten, is een gezond en voedzaam ontbijt onontbeerlijk. Je kan daarbij de klassieke muesli bijvoorbeeld vervangen  door zeven granenmix en/of havermoutvlokken. Bij gezond voedsel en een gezond ontbijt mogen zowel fruit en zuivel zoals magere yoghurt en kaas, niet ontbreken. En vergeet bij je ontbijt je kakelvers eitje niet, zo start je de dag met een goed humeur. Recent onderzoek wees zelfs uit dat dagelijks één eitje zéker niet nadelig is voor je gezondheid.


Verzadigde en onverzadigde vetten 


Onverzadigde vetten zoals omega 3-6-9 heb je dagelijks nodig om je gezondheid en lichamelijke conditie op het gewenste peil te houden. Verzadigde vetten daarentegen horen niet thuis in het lijstje van gezond voedsel. Eet daarom met mate rood en vet vlees, vette kaassoorten en andere vette zuivelproducten. Kies voor mager als kip en kalkoen, eet vooral vette vissoorten zelfs vette als paling, zalm, makreel, haring en sardines. Deze bevatten hoge concentraties onverzadigde en dus goede vetten. Deze gezonde vetten zijn ook aanwezig in allerlei noten. Zowel gefrituurde als gebakken voedinsgmiddelen en zoete en vette tussendoortjes zijn geen aanraders. Saus is een dikmaker en bevat veel verzadigde vetten. Vervang saus door kruiden. Kies in de mate van het mogelijke voor light producten, maar wees daarbij voorzichtig met kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sacharine. Niet alleen gezond eten is belangrijk, gezond drinken is dat minstens evenveel. (kruiden)Thee en... water verdienen je voorkeur!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…