Doorgaan naar hoofdcontent

Finse sauna doet gezond je overgewicht wegsmelten

We willen allemaal zo lang mogelijk jong en gezond blijven. Dat maakt van vele badkamers echte wellness- en beauty centra. Een thuissauna neemt daarbij een belangrijke plaats in. Maar hoe kiezen we de meest geschikte sauna, er is immers keuze te over. Er zijn inderdaad vele soorten sauna's, waarbij de Finse  ongetwijfeld de meest bekende en populaire. Deze Finse sauna zorgt voor een extreme en droge hitte. Bij een bezoek aan de Finse sauna moet je er zeker rekening mee houden dat hoe hoger je zit, hoe heter en vochtiger de lucht wordt.Temperaturen tot ruim honderd graden zijn daarbij lang geen uitzondering. Toch blijft dit voor de meesten draaglijk, dankzij de hoge luchtvochtigheidsgraad die varieert van amper 5 tot maximum 30 procent.

In onze stressmaatschappij, met depressies, burn- outs en angstaanvallen tot gevolg, is het zeker niet onlogisch dat we met z'n alleen meer en meer op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om deze momenten tot een minimum te beperken. Een saunabezoek wordt hierbij steeds populairder. Dat geeft je dan ook een extra dosis energie, én een positief effect op je gezondheid en lichamelijke conditie. Is een bezoek aan de sauna wel voor iedereen geschikt, en welke voorschrijften respecteren je om alles binnen de perken te houden?

Irritatie luchtwegen voorkomen


De hitte in de Finse sauna wordt geproduceerd door een elekrische kachel. Op deze kachel legt men stenen, die moeten zorgen voor een gezond klimaat in je Finse saunacabine. Om irritatie van je luchtwegen te voorkomen, worden deze stenen regelmatig met koud water overgoten. De combinatie van hoge temperaturen met een lage luchtvochtigheid maakt, dat je enorm gaat zweten.

Afkoelen noodzakelijk

Een beurt in de Finse sauna blijft zéker niet beperkt tot opwarmen en stevig zweten. Na de grote hitte, volgt een plotse afkoeling met... koud water. Deze afkoeling is noodzakelijk om de gezondheidseffecten van de Finse sauna maximaal te benutten.
In de Finse sauna, stijgt je lichaamstemperatuur tot zo'n 39 graden. Als verdedigingsmiddel voor het in stand houden van alle lichaamsfuncties, zetten je bloedvaten uit in zowel huid als armen en benen. In plaats van de tien procent in normale omstandigheden, stroomt nu maar liefst zeventig procent bloed door je huid. Je geeft je overtollige lichaamswarmte af aan je omgeving, en je zweet als een paard. Dat doet je bloeddruk dalen. Je té warme bloed wordt afgevoerd en vervangen. Door het uitzetten van je bloedvaten daalt je bloeddruk, klopt je hart  krachtiger voor een betere doorbloeding en een daling van je bloeddruk. Dat alles heeft een gunstig effect op je algemene conditie en je gezondheid. Je lichaam geraakt zo ook al zijn schadelijke afvalstoffen, kwijt en je overtollige kilo's smelten weg als sneeuw voor de zon. Een bezoek aan de (Finse) sauna werkt ontspannend voor je spieren en gewrichten en is niet alleen gunstig voor je lichamelijke-  maar zeker ook voor je geestelijke gezondheid.


Zware maaltijden en alcohol te mijden

Om van de voordelen van een saunabezoek ten volle te genieten, moet je wel met enkele raadgevingen rekening houden. Zware maaltijden en het drinken van alcohol vooraf  zijn te mijden. Ga niet naar de sauna na zware inspanningen. Neem na iedere saunabeurt een koude douche en drink veel water. Eet extra groenten en fruit bij regelmatig bezoek. Samen met je overgewicht, verliest je door het zweten immers veel kalium

Sauna is échte energievreter

Een thuissauna is verre van goedkoop, hij kost je minstens zo'n vijfduizend euro. Dat is echter lang niet alles. Een sauna is immers een échte energievreter, en meestal is zelfs een extra installatie voor het leveren van drijfkracht noodzakelijk. De materiële aansluiting kost gemiddeld zo'n duizend euro, dus zonder werkuren. Afkoelen is bij een sauna minstens even belangrijk als opwarmen. Voor een goede regendouche met alles erop en eraan betaal je nog eens zo'n 3500 euro. Voor je eerste bezoek aan je thuissauna, ben je dus al vlug 10000 euro kwijt.


Uitgebreide keuze aan sauna's

De Finse sauna is bij ons veruit de meest populaire, maar er zijn nog verschillende andere soorten sauna's, allen met specifieke voordelen en effecten op onze gezondheid:

  • De Russische banja: heeft een positief  effect op je bloedsomloop. Geschikt voor het elimineren van afvalstoffen. Beperk je bezoek tot maximum tweemaal één kwartiertje. Na afloop koud douchen en veel water drinken. 
  • De infrarood sauna: verstevigt je huid, verzacht de pijn en doet cellulitis verdwijnen. Bijzonder doeltreffend is ongetwijfeld de Formostar, een pakking met infrarood die in amper één uur maar liefst 1200 calorieën doet verbranden. Deze diepgaande warmte herstelt op natuurlijke wijze je stofwisseling én vochthuishouding. Je bloedcirculatie wordt extra gestimuleerd, en vetten versneld afgebroken. Vetkussentjes, zwangerschapsstriemen en sinaasappelhuid verdwijnen als sneeuw voor de zon...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…