Doorgaan naar hoofdcontent

Chocolade gezond en lief voor je hart

Chocolade en gezondheid, ongetwijfeld een erg omstreden combinatie. Inderdaad, de meningen over het effect van chocolade op je gezondheid lopen nogal uiteen. Overmatig chocolade eten is uiteraard niet gezond als gevolg van de hoge concentratie aan suikers. Nu blijkt echter dat het regelmatig verorberen van een reepje chocolade, lang niet zo ongezond is dan tot hiertoe steeds werd beweerd. Van  waar die plotse ommekeer? Wat maakt chocolade dan zoveel gezonder, en op welke aandoeningen heeft het een positieve invloed? En vooral: is chocolade voor iedereen even gezond?


Volgens velen is chocolade een dikmaker, want rijk aan suikers en (slechte) cholesterol, en daardoor mede verantwoordelijk voor het stijgend aantal hart- en vaatziekten. Uit resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt nu verrassend genoeg het tegendeel. Vooral zwarte chocolade met mate gegeten, beschermt je tegen verschillende aandoeningen, waarvan welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en zelfs het zo gevreesde kanker de voornaamsten.


Antioxydanten tegen kanker

Chocolade is afkomstig van de cacaoplant, die een hoge dosis natuurlijke polyfenolen, flavanolen en procyanidinen bevat. Dat zijn bijzonder krachtige antioxidanten, die je lichaamscellen beschermen tegen de schadelijke vrije radicalen. Wetenschappers toonden meermaals aan dat deze antyoxydanten de groei van kankercellen gevoelig afremmen, en tegelijkertijd de groei van hun voedende bloedvaten beperken. Toch waarschuwen dezelfde wetenschappers voor het zuinig gebruik van zwarte chocolade. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt niet hoger dan 20 gram. Chocolade eet je bij voorkeur na de maaltijd, om te vermijden dat het insuline- gehalte in je bloed sterk zou stijgen. Kies voor donkere chocolade met een cacao- gehalte van minstens zeventig procent. Zowel melk- als witte chocolade bezitten de positieve eigenschappen die hun zwarte broertje wél heeft, niet .

Chocolade geeft extra energie- boost


Chocolade bezorgt je extra energie, en dus positief voor al diegenen er een bijzonder actieve levensstijl op na houden. Chocolade compenseert immers razendsnel je energie die je kwijtspeelde als gevolg van zowel zware mentale als lichamelijke inspanningen.


Laag cholesterolgehalte
Een ander en zeker niet minder belangrijk gegeven zijn de opvallend lage cholesterolwaarden in vooral pure chocolade. Méér zelfs, zowel pure chocolade als cacao zijn cholesterolvij, en ook melk- en witte chocolade bevatten slechts een zeer miniem gehalte aan cholesterol, dit als gevolg van de kliene hoeveelheid melk.
Zowel chocolade als cacao bevatten ook kleine hoeveelheden teobromine en cafeïne. Deze beide stoffen hebben een gunstig en stimulerend effect op je centraal zenuwstelsel, je hartslag en je ademhalingsspieren, waardoor ook je concentratie opvallend verbeterd.

Rijk aan vitaminen

Chocolade is rijk aan allerlei vitaminen die je algemene conditie gunstig beïnvloeden. Dit zoete tussendoortje bevat  zowel vitamine A en vitamine B12 die je groeiprocessen ondersteunen, vitamine B, C D en E, en mineralen als natrium, kalium, cacium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink, stuk voor stuk gunstig voor alle je vitale lichaamsfuncties.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…