Chloor in zwembaden maakt kinderen ziek en onvruchtbaar

Chloor wordt meestal gebruikt voor het doden van ziekmakende bacteriën in zwembaden. Chloor en zwembaden, dat bleek reeds uit resultaten  van  eerdere wetenschappelijke onderzoeken geen gezonde combinatie. Dat wordt nu bevestigd door een recente studie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Chloor in zwembaden maakt kinderen ziek en veroorzaakt op latere leeftijd vruchtbaarheidsproblemen die zelfs kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Jongens die voor hun zevende vaak in zwembaden zwemmen die met chloor worden gereinigd, hebben maar liefst tot drie keer méér kans om op latere leeftijd met vruchtbaarheidsproblemen te worden geconfronteerd dan hun  leeftijdgenootjes die dat niet doen. Hier ligt duidelijk een opdracht voor onze overheid, geschikte én gezonde alternatieven voor het reinigen van zwembadwater liggen immers zomaar voor het grijpen.


Deelnemers aan het onderzoek naar de gezondheidseffecten van met chloor gereinigde zwembaden dat aan de Katholieke Universiteit van Leuven  werd uitgevoerd, werden in twee groepen verdeeld. Voor het onderzoek werden  bloedstalen genomen bij een aantal jongens in de leeftijd van veertien tot achttien jaar die geregeld gingen zwemmen in met chloor gereinigd zwembadwater.  Een andere groep jongens ging zwemmen in zwembaden die werden gereinigd met een koper- zilver ionisatie.

Minder testosteron in bloed

De resultaten van dit onderzoek waren verbluffend. Jongeren die in chloorwater hadden gezommen vertoonden kleinere concentraties inhibine B en het mannelijke hormoon testosteron in  hun bloed. Inhibine B is een eiwit dat de afscheiding van testosteron stimuleert. Jongens die voor hun zevende geregeld in met chloor gereinigde zwembaden gaan zwemmen hebben driemaal meer kans op vruchtbaarheidsproblemen dan hun leeftijdsgenoten die niet in met chloor gereinigd zwemwater hadden gezwommen.

Combinatie chloor en afvalstoffen de boosdoenerVolgens wetenschappers vormt chloor op zich geen enkel probleem voor onze gezondheid. Het is de combinatie van chloor met organische afvalstoffen als zweet, huidschilfertjes en urine van de zwemmers die ons ziek maken. Eerdere onderzoeken leerden dat de combinatie van chloor met deze organische afvalstoffen zorgt voor maar liefst honderd schadelijke bijproducten. Een belangrijk aantal daarvan zijn zelfs kankerverwekkend, en nu dus ook verantwoordelijk voor vruchtbaarheidsproblemen bij jongens. Volgens de Leuvense onderzoekers worden de schadelijke afvalstoffen gemakkelijk door onze huid, en dan vooral door de flinterdunne huid van de penis, gemakkelijk opgenomen.
Choor veroorzaakt irritaties


Eerdere werd reeds aangetoond dat chloor niet alleen de aanwezige bacteriën in het zwembadwater doodt. Een teveel aan chloor is verantwoordelijk voor ernstige irritaties aan de slijmvliezen van je ogen. Chloor veroorzaakt bij (jonge) zwemmers niet alleen ernstige irritaties en latere vruchtbaarheidsproblemen maar ook astma, ernstige longziekten en zelfs kanker.  Chloor kan als gas én als vloeistof aan het zwemwater worden toegevoegd. De combinatie van chloor met de afvalstoffen in het zwemwater veroorzaakt de zo indringende chloorgeur.

Voldoende gezonde alternatieven 

 

Hét probleem bij dit alles is dat het schadelijke chloor op grote schaal wordt gebruikt voor het reinigen van zwembaden, jaarlijks maar liefst 2000 ton. En dat is volgens wetenschappers perfect vermijdbaar. Er bestaan immers voldoende gezonde alternatieven om zwembaden te reinigen en te ontsmetten:


  • Actieve zuurstof: huidvriendelijk alternatief voor chloor. Om actieve zuurstof in het zwembadwater te doseren, zijn er verschillende producten beschikbaar. Actieve zuurstof is zelfs geschikt om troebel  zwembadwater te voorkomen.
  • Broom: efficiënt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Broom verwijdert ook organische verontreiniging door oxidatie, en veroorzaakt geen geur. Broom heeft ook geen schadelijke nevenwerkingen, is kalkvrij en pH-neutraal.
  • Ionisator: hier wordt ook chloor gebruikt als reinigingsmiddel, maar dan met behulp van een ionisator, die uitsluitend werkt op basis van lucht en elektriciteit. Voor de schoonmaak van het zwembadwater gebruikt men zout, dat met een elektrolysetoestel wordt omgezet in chloriden, die het zwembadwater desinfecteren.
  • UV-licht: bacteriën gaan dood als ze worden blootgesteld aan een intense dosis UV-licht. Het toestel dat daarvoor gebruikt wordt heet een UV-sterilisator. Het zwembadwater wordt langs UV-lampen gepompt, die de ongewenste micro-organismen vernietigen. Net als de ionisator, heeft ook dit toestel een jaarlijkse check-up nodig.

Reacties