Doorgaan naar hoofdcontent

Chloor in zwembaden maakt kinderen ziek en onvruchtbaar

Chloor wordt meestal gebruikt voor het doden van ziekmakende bacteriën in zwembaden. Chloor en zwembaden, dat bleek reeds uit resultaten  van  eerdere wetenschappelijke onderzoeken geen gezonde combinatie. Dat wordt nu bevestigd door een recente studie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Chloor in zwembaden maakt kinderen ziek en veroorzaakt op latere leeftijd vruchtbaarheidsproblemen die zelfs kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Jongens die voor hun zevende vaak in zwembaden zwemmen die met chloor worden gereinigd, hebben maar liefst tot drie keer méér kans om op latere leeftijd met vruchtbaarheidsproblemen te worden geconfronteerd dan hun  leeftijdgenootjes die dat niet doen. Hier ligt duidelijk een opdracht voor onze overheid, geschikte én gezonde alternatieven voor het reinigen van zwembadwater liggen immers zomaar voor het grijpen.


Deelnemers aan het onderzoek naar de gezondheidseffecten van met chloor gereinigde zwembaden dat aan de Katholieke Universiteit van Leuven  werd uitgevoerd, werden in twee groepen verdeeld. Voor het onderzoek werden  bloedstalen genomen bij een aantal jongens in de leeftijd van veertien tot achttien jaar die geregeld gingen zwemmen in met chloor gereinigd zwembadwater.  Een andere groep jongens ging zwemmen in zwembaden die werden gereinigd met een koper- zilver ionisatie.

Minder testosteron in bloed

De resultaten van dit onderzoek waren verbluffend. Jongeren die in chloorwater hadden gezommen vertoonden kleinere concentraties inhibine B en het mannelijke hormoon testosteron in  hun bloed. Inhibine B is een eiwit dat de afscheiding van testosteron stimuleert. Jongens die voor hun zevende geregeld in met chloor gereinigde zwembaden gaan zwemmen hebben driemaal meer kans op vruchtbaarheidsproblemen dan hun leeftijdsgenoten die niet in met chloor gereinigd zwemwater hadden gezwommen.

Combinatie chloor en afvalstoffen de boosdoenerVolgens wetenschappers vormt chloor op zich geen enkel probleem voor onze gezondheid. Het is de combinatie van chloor met organische afvalstoffen als zweet, huidschilfertjes en urine van de zwemmers die ons ziek maken. Eerdere onderzoeken leerden dat de combinatie van chloor met deze organische afvalstoffen zorgt voor maar liefst honderd schadelijke bijproducten. Een belangrijk aantal daarvan zijn zelfs kankerverwekkend, en nu dus ook verantwoordelijk voor vruchtbaarheidsproblemen bij jongens. Volgens de Leuvense onderzoekers worden de schadelijke afvalstoffen gemakkelijk door onze huid, en dan vooral door de flinterdunne huid van de penis, gemakkelijk opgenomen.
Choor veroorzaakt irritaties


Eerdere werd reeds aangetoond dat chloor niet alleen de aanwezige bacteriën in het zwembadwater doodt. Een teveel aan chloor is verantwoordelijk voor ernstige irritaties aan de slijmvliezen van je ogen. Chloor veroorzaakt bij (jonge) zwemmers niet alleen ernstige irritaties en latere vruchtbaarheidsproblemen maar ook astma, ernstige longziekten en zelfs kanker.  Chloor kan als gas én als vloeistof aan het zwemwater worden toegevoegd. De combinatie van chloor met de afvalstoffen in het zwemwater veroorzaakt de zo indringende chloorgeur.

Voldoende gezonde alternatieven 

 

Hét probleem bij dit alles is dat het schadelijke chloor op grote schaal wordt gebruikt voor het reinigen van zwembaden, jaarlijks maar liefst 2000 ton. En dat is volgens wetenschappers perfect vermijdbaar. Er bestaan immers voldoende gezonde alternatieven om zwembaden te reinigen en te ontsmetten:


  • Actieve zuurstof: huidvriendelijk alternatief voor chloor. Om actieve zuurstof in het zwembadwater te doseren, zijn er verschillende producten beschikbaar. Actieve zuurstof is zelfs geschikt om troebel  zwembadwater te voorkomen.
  • Broom: efficiënt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Broom verwijdert ook organische verontreiniging door oxidatie, en veroorzaakt geen geur. Broom heeft ook geen schadelijke nevenwerkingen, is kalkvrij en pH-neutraal.
  • Ionisator: hier wordt ook chloor gebruikt als reinigingsmiddel, maar dan met behulp van een ionisator, die uitsluitend werkt op basis van lucht en elektriciteit. Voor de schoonmaak van het zwembadwater gebruikt men zout, dat met een elektrolysetoestel wordt omgezet in chloriden, die het zwembadwater desinfecteren.
  • UV-licht: bacteriën gaan dood als ze worden blootgesteld aan een intense dosis UV-licht. Het toestel dat daarvoor gebruikt wordt heet een UV-sterilisator. Het zwembadwater wordt langs UV-lampen gepompt, die de ongewenste micro-organismen vernietigen. Net als de ionisator, heeft ook dit toestel een jaarlijkse check-up nodig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…