Doorgaan naar hoofdcontent

Rode bieten voor meer uithoudingsvermogen

Onbekend is onbemind, en dat was tot voor kort het geval met rode biet. De rode biet is verwant met de suiker- en de voederbiet. Rode bieten en het sap ervan... velen houden er nog steeds niet van vanwege hun opvallend sterke aardsmaak, maar dit weegt lang niet op tegen de vele voordelen die deze miskende groente ons biedt. Hoe gezond zijn rode bieten dan wel, en hebben ze een positieve invloed op ons uithoudingsvermogen, zoals wetenschappers recent ontdekten? 


Rode biet blijkt niet alleen doeltreffend tegen allerlei welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte en zelfs kanker. Wetenschappers ontdekten nu dat het sap van rode rode biet ons uithoudingsvermogen verbetert. Het is inderdaad een publiek geheim, dat meer en meer topsporters hun heil zoeken in dit rode bietensap.

 

Rode bieten met geel en wit vruchtvlees...De rode biet is familie van vergeten groeten als warmoes, suiker- en voederbiet. Ze zijn meestal rond van vorm. Er bestaan echter ook langwerpige variëteiten, met geel en zelfs wit vruchtvlees. Gele exemplaren hebben een veel minder uitgesproken aardsmaak. Door hun frissere smaak, worden ze veel verwerkt in zomerse salades.

 

Rode biet rijk aan vitamine en mineralen


Rode bieten zijn rijk aan ijzer, vitamine c, mineralen, antioxydanten en lipopeen. Ze beschikken ook over hoge concentratie's betaïne. Daardoor zijn ze bloedversterkend, en zouden ze zelfs kanker kunnen voorkomen en onder controle houden.  Jonge bietjes hebben dan  weer een hoog gehalte aan kalium en worden sterk aanbevolen bij té hoge bloeddruk. Sommige artsen waarschuwen hierbij echter voor al teveel optimisme.Rode bieten zijn groenten, en zéker geen geneesmiddel zoals sommigen graag willen geloven.

Meer uithoudingsvermogen

Britse wetenschappers kwamen recent tot de ontdekking, dat rode bietensap je uithoudingsvermogen verbetert. Deelnemers aan hun grootschalig onderzoek, werden in twee groepen verdeeld. De eerste dronk dagelijks één glas rode bietensap, terwijl de anderen rode bessensap door hun keel goten. Het resultaat was verbluffend. Bietensap verbruikten duidelijk minder zuurstof, waardoor hun spieren ook minder energie verbruikten. Hun  uithoudingsvermogen ging sterk omhoog. Diegenen die voor het onderzoek hun maximum inspanning één uur wisten vol te houden, deden dat na hun bietenkuur ruim één kwartier langer. Hun snelheid was toegenomen en hun bloeddruk gedaald, met positieve gevolgen voor hun hart.

 

Rode bieten en hun nitraatgehalte


De verbetering van je uithoudingsvermogen dankzij het drinken van rode bietensap heb je volgens wetenschappers te danken aan de hoge concentratie's nitraten die aanwezig zijn in rode bieten. Deze nitraten zetten je bloedvaten open, waardoor de toevoer van zuurstof naar je spieren zal verbeteren. Eén nadeel aan rode bietensap: door het drinken ervan, kleurt je urine rood-paars, en dat is voor velen een hinderpaal.

 

Verse rode bieten zijn stevig en rimpeloos


Bij aankoop, voelen verse rode bieten stevig aan, en zijn vrij van rimpels. Ze worden vooraf uiteraard grondig schoongemaakt. Was rode biet oorspronkelijk een typische wintergroente, dan zijn ze nu een gans jaar verkrijgbaar. Het verschil tussen zomer-en winterbiet zit hem in hun kooktijd. Bieten kook je bij voorkeur in hun geheel, met nog een stukje van hun blad er aan, andere gaan ze "bloeden", en veel van hun smaak verliezen. Zomerbieten hebben een kooktijd van zo'n half uur, winterbieten doen daar maar liefst twee uur over. Nadat ze gekookt zijn, spoelen we ze onder koud water, en stropen we hun vel af.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…